VIDEO Interviu: Simon Lightfoot (Leeds University): In 2015 se contureaza agenda pentru dezvoltare pe urmatorii 10-15 ani
Politica de cooperare pentru dezvoltare, în România, trebuie gândită pentru a răspunde specificului acestei țări, a explicat pentru EurActiv.ro Simon Lightfoot, Senior Lecturer in European Politics, Leeds University.
Interviul a fost acordat în ziua a doua a evenimentului „Zilele internaționale ale dezvoltării”, 8-10 iulie 2015.
EurActiv.ro:Ați spus în discursul dv. de astăzi că asistența pentru dezvoltare este un business foarte complicat. Pentru că suntem în România, un stat nou donator, am să vă rog să spuneți câteva cuvinte despre specificul acestei regiuni, central-est europeană.
Simon Lightfoot:Cred că specificul are de a face cu statutul de „tinerețe” relativă a politicilor de cooperare pentru dezvoltare din zonă Multe aspecte semnificative s-au schimbat după căderea comunismului, a fost o reconstruire a setului complet de politici, a întregii societăți. Iar politica pentru dezvoltare nu a fost o prioritate în acest proces. După intrarea în Uniunea Europeană, a devenit o politică la care statele din regiune au trebuit să se angajeze. Este un aspect relevant, comparativ cu Marea Britanie care are o istorie semnificativă de asistență pentru dezvoltare și a avut timp de reflecție. Și cred că cel mai important lucru este să vă asigurați că există bazele pentru dezvoltarea acestei politici: legile, expertiza, faptul că oamenii înțeleg ce înseamnă cooperarea, este o chestiune de abordat în școli, universități și cred că dacă toate acestea sunt puse la un loc se poate construi această politică.
EurActiv.ro:Ce bune practici ar trebui România să folosească, în opinia dv., pentru a construi această politică, din experiența statelor membre mai vechi, sau chiar din regiunea noastră?
Simon Lightfoot:Este o întrebare interesantă, multe din practicile statelor mai vechi donatoare nu sunt neapărat „bune practici” așa că important este să alegeți care se potrivesc cel mai bine în anumite situații, dar sunt multe exemple bune în regiuni, dar utilizând experiența unor organizații de referință sau adresând întrebări instituțiilor europene vor ajuta consolidarea expertizei dar cred că politica trebuie construită în sensul de a reflecta situația din România în loc de a aplica un model din UK, Polonia sau Austria, care nu ar funcționa neapărat. Cred că puteți alege ca dintr-un meniu dar să alegeți ceva care ar fi cel mai potrivit pentru România.
EurActiv.ro:La nivel european, Comisia a lansat oficial Anul european al dezvoltării. Ce noutăți sau schimbări credeți că poate aduce această inițiativă, puteți menționa un aspect important?
Simon Lightfoot:Anul european al dezvoltării este foarte important pentru a ține chestiunea pe agendă, pentru a da un impuls organizațiilor precuym FOND în România, vor mai fi conferințe importante precum finanțarea asistenței pentru dezvoltare în Adis Abeba sau cea unde vor fi agreate Obiectivele de dezvoltare sustenabilă, din septembrie, la New York. Practic, în acest an se va contura agenda pe acest domeniu pentru următorii 10-15 ani, așadar, a avea publicul angajat pe acest subiect șnu poate fi decât un lucru bun.
EurActiv.ro:O întrebare de actualitate, care se referă la Grecia. Comisarul european pentru dezvoltare a declarat recent că Grecia ar putea deveni un beneficiar de ajutor umanitar. Aveți vreo opinie despre acest subiect?
Simon Lightfoot:Este interesant să auzi diferite comentarii ale oficialilor legate de situația din Grecia. În mod clar, ajutorul umanitar este un lucru care se stabilește și se planifică pe termen lung și este luat în discuție când există diferite crize grave. Cred că ăe subiectul Grecia au fost făcute multe declarații care au vizat mai degrabă reacții politice decât reflectarea realității. Nu aș considera situația din Grecia similară cu aceea generată de un cutremur sau o inundație, desigur, este o situație foarte serioasă și trebuie analizată cu atenție dar este vorba despre o soluție politică la o problemă mai degrabă decât să gestionezi efectele unui dezastru natural.
Acest proiect face parte din planul național de lucru al României pentru Anul European pentru Dezvoltare 2015 (AED2015) și este finanțat de Comisia Europeană și de Ministerul Afacerilor Externe al României. Organizația EurActiv România este singura responsabilă de conținutul acestui material și în niciun context acesta nu poate fi privit ca o reflexie a poziției Uniunii Europene.