VIDEO INTERVIU Valentin Negoita, presedintele ECOTIC: Din pacate, la noi nu as spune ca autoritatile locale au constientizat aceasta responsabilitate de a contribui la colectarea selectiva a deseurilor
Valentin Negoita, presedintele ECOTIC a discutat in cadrul unui interviu despre despre tinta de colectare a deseurilor pe care Romania trebuie sa o indeplineasca. Noua Directiva europeana DEEE din 2012 prevede atingerea unor tinte si mai ambitioase pentru tarile membre UE. Pentru Romania, tinta de colectare a deseurilor electrice si electronice este de 45% din produsele puse pe piata anterior de catre orice producator. Un alt subiect de actualitate atins in cadrul interviului a fost Gala Premiilor Pentru Un Mediu Curat, eveniment ce promoveaza si premiaza proiectele care ajuta mediul inconjurator.
Despre colectarea DEEE
Suntem intr-o pozitie privilegiata in sensul ca avem cele mai multe tone colectate raportate in Romania in ultimii 10 ani si ne bucura ca putem sublinia acest lucru (peste 100 de tone colectate – n.red.).
Anul acesta, care e un an putin mai greu, sub aspectul resurselor, numite deseuri si a accesului implicit la aceasta resursa, vom ajunge undeva spre 20.000 de tone, deci ne mentinez trendul pozitiv pe care l-am avut in ultimii 3-4 ani. Pe de o parte, exista o anumita preocupare a autoritatilor publice si a noastra ca organizatie de a constientiza populatia. Aceasta preocupare este destul de evidenta, ea a crescut ca importanta si respectiv ca activitate in sine in ultimii ani, dar n-as spune ca, in paralel cu aceasta preocupare si cu aceste initiative intense de a constientiza populatia, si volumul real din piata a crescut semnificativ.
Altfel zis, pe de o parte, noi trebuie sa ne preocupam in continuare de buna informare a populatiei asupra importantei colectarii selective a deseurilor. Pe de alta parte, trebuie sa ne preocupam cu totii de crearea, dezvoltarea infrastructurii de colectare, pentru ca degeaba informezi populatia despre importanta acestei activitati de colectare si daca populatia nu are la dispozitie infrastructura vizibila, accesibila de colectare, atunci vorbele raman frumoase, iar faptele mai putin evidente.
Implicarea in colectarea DEEE a companiilor private si a autoritatilor
Evident ca exista, pe de o parte, un interes din partea companiilor si mai ales din partea companiilor care pun pe piata echipamente electrice si electronice. Acest interes este evident din dubla perspectiva – ecologica si economica. Ceea ce in zilele noastre a devenit o sintagma populara si va mai deveni – conceptul de economie circulara. Acest lucru se traduce implicit prin interesul fiecarui producator de a urmari ca deseurile electronice si electrice sa fie colectate corespunzator, reciclate si intr-o oarecare masura revalorificate.
Despre tintele de reciclare DEEE ale Romaniei
In acest domeniu, tinta de reciclare este 45% din produsele puse pe piata anterior de orice producator. 45% poate fi mult, poate fi putin, depinde cat de mult si din ce perspectiva privim acest procent. Credem ca in Romania, in acest moment, 45% este o tinta de atins extrem de ambitioasa, pentru ca, avand in vedere cele spuse anterior si care se refera la niste realitati specifice – lipsa infrastructurii de colectare, informarea populatiei in mod constant si constientizarea populatiei asupra importantei colectarii selective, implicarea autoritatilor (locale) in aceste activitati. Implicarea lor e fundamentala din punct de vedere al oferirii de spatii pentru infrastructura care urmeaza sa fie pusa la dispozitie de producatori si de organizatie in general, cat si la informare si administrarea acestor puncte de colectare in ultima instanta.
Din pacate, la noi nu as spune ca autoritatile locale au constientizat aceasta responsabilitate care apare prin lege. Credem ca organismele statale, organizatiile de la nivelul autoritatilor locale pot sa faca mai mult pentru protectia mediului, pentru ca populatia deja doreste sa respire un aer mai curat si nu poluat, doreste sa vada spatii verzi mai multe si mai bine intretinute si doreste o calitate a vietii superioara celei actuale. Avand in vedere toate aceste considerente, credem ca si autoritatile trebuie sa se implice mult mai mult decat o fac pana in acest moment in aceasta directie. Eforturile comune au darul de a contribui la ceea ce se numeste succes, performanta.
Despre Gala Premiilor pentru un Mediu Curat
Site-ul dedicat Gala Premiilor pentru un Mediu Curatpoate sa gazduiasca pe oricine doreste sa-si inscrie proiectul sau proiectele. Consider ca avantajul sau beneficiul de a fi inscris in gala este important pentru castigatori, dar si pentru cei care isi inscriu proiectele pentru ca, orice proiect de interes poate beneficia de o ulterioara sponsorizare din partea altor companii sau ONG-uri.
Deci cred in maximizarea eforturilor pe care le fac cei care isi inscriu proiectele pentru ceea ce isi doresc sa faca in continuare in viitor.
Gala Premiilor pentru un mediu curat este un concurs de traditie care urmareste sa popularizeze proiectele cu impact pentru protectia mediului si de CSR la nivel national. Proiectele pot fi inscrise pe platforma dedicata:www.premiilepentrumediucurat.ro.
Urmareste video interviul integral