Sari direct la conținut

​VIDEO INTERVIU Veronica Gheorghiu, enolog: „Vă aştept la cramă, ca să despărţim vinul în silabe”

HotNews.ro
Veronica Gheorghiu - enolog la Crama Oprișor, Foto: Captura YouTube
Veronica Gheorghiu - enolog la Crama Oprișor, Foto: Captura YouTube

Veronica Gheorghiu – enolog la Crama Oprişor, a acceptat provocarea unui dialog la distanţă despre „cum se desparte vinul în silabe”. În cadrul interviului acordat lui Răzvan Avram, pentru DrinkInsider by HotNews.ro, Veronica Gheorghiu, un pasionat profesionist al vinului, a vorbit despre echipa de enologi ai cramei, despre podgoria si vinurile olteneşti de la Oprişor, despre soiurile Pinot Gris şi Shiraz, despre decantarea şi baricarea vinurilor.

Interviul integral:

Fragmente din interviu

Despre pasiunea pentru vin

„Pentru mine, vinul nu este o rutină, nu este o reţetă şi de aceea niciodată nu mă plictisesc la muncă”. Enologia este „o joacă de oameni mari”: în permanenţă mă gândesc ce pot face nou cu strugurii aduşi în cramă.

Despre echipa cu care lucrează

Pentru a face vinurile Cramei Oprişor, Veronica Gheorghiu lucrează în tandem cu bine-cunoscutul enolog Liviu Grigorică.

Oprişor este o cramă mare, care produce anual circa 2 milioane litri de vin şi e nevoie de o echipă de enologi care să se completeze unul pe celălalt. Veronica Gheorghiu lucrează zi de zi în cramă şi ia toate deciziile necesare pentru vinificarea soiurilor primare.

Liviu Grigorică se ocupă de cupaje şi de relaţia Cramei Oprişor cu crama-mamă (Reh Kendermann GmbH din Bingen – Germania), un gigant care produce peste 50 de milioane de litri de vin pe an.

Despre vinurile favorite

Veronica Gheorghiu preferă, în primul rând, vinurile roşii puternice, ample, cu taninuri bine conturate: Cabernet Sauvignon şi Shiraz.

De-abia aşteaptă să facă, în premieră anul acesta, un vin din Cabernet Franc.

Despre vinurile albe din Mehedinţi

Nu este cea mai favorabilă zonă pentru vinuri albe: temperaturile diurne, în timpul verii, sunt cam de 33-36 de grade, ceea ce duce la o reducere a acidităţii şi a aromelor din vin.

Despre vinurile roşii din regiune

Temperaturile ridicate din timpul zilei şi ceva mai scăzute pe timpul nopţii sunt favorabile unei maturări lente a taninurilor şi, implicit, obţinerii unor vinuri roşii de foarte bună calitate.

Despre vinurile albe reuşite ale anului 2019

A fost un an bun pentru Sauvignon Blanc şi Pinot Gris. Acesta din urmă a fost îmbuteliat, în premieră, în gama Caloian.

Pinot Gris este un strugure cu pieliţa ceva mai închisă şi este destul de greu de vinificat. Pentru ca vinul să nu devină „pătat” (să vireze către crem), el trebuie supus unei uşoare decolorări cu cărbune. Vinul din Pinot Gris trebuie consumat în anul curent, deoarece îmbătrâneşte rapid în sticlă.

Până acum, Pinot Gris a avut mai mult succes pe piaţa din Germania decât pe cea din România. Caloian Pinot Gris 2019 este un vin intens, floral, care se potriveşte de minune la peşte, fructe de mare şi carne albă.

Despre vinurile roşii baricate

Există o confuzie între vinurile lui Mircea Dinescu şi gama „La Cetate” a Cramei Oprişor. Prin urmare e bine să se ştie că „La Cetate” nu are nicio legătură cu crama lui Dinescu, ci este un brand al Cramei Oprişor, exclusiv cu vinuri mono-varietale (dintr-un singur soi de strugure), maturate în baricuri (butoaie din lemn de stejar).

Soiul Shiraz (sau Syrah, cum îl denumesc francezii) este foarte bine adaptat zonelor calde (sudul Franţei, Australia etc.), dar se simte ca acasă şi în sudul Olteniei.

La Cetate Shiraz 2018 este un vin care are nevoie de 1-2 ore de decantare (oxigenare) înainte de consum. Prin oxigenare vinul roşu „iese din hibernare”, se împrospătează şi îşi amplifică aromele.

Un vin roşu are mai multe categorii de arome: cele din strugure, cele din fermentare/vinificare şi cele din contactul cu lemnul de stejar.

Lemnul baricului poate avea diferite grade de ardere. Fiecare tip de ardere împrumută un alt set de arome vinului. Un baric ceva mai prăjit dă vinului note de cafea, tabac sau chiar piper.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro