Sari direct la conținut

VIDEO Iohannis: Am decis să trimit pachetul de legi ale justiției la CCR și să sesizez Comisia de la Veneția. Legile nu corespund statului de drept și așteptărilor românilor

HotNews.ro

Președintele Klaus Iohannis a anunțat miercuri că va trimite pachetul de legi ale justiției la Curtea Constituțională și va sesiza Comisia de la Veneția. El a invocat faptul că asaltul PSD asupra justiției s-a concretizat într-un pachet de legi care nu corespunde rigorilor statului de drept sau așteptărilor pe care le au românii în privința independenței magistraților. Președintele a făcut un apel la judecătorii CCR să nu se grăbească în judecarea acestei cauze.

Principalele declarații ale președintelui despre legile justiției:

  • În toamna lui 2016 a fost campanie pentru parlamentare și PSD ul a îmbrobodit poporul cu un program cu lapte și miere și au câștigat alegerile
  • A început asaltul asupra justiției din partea PSD
  • Atunci, probabil vă amintiți, la începutul anului 2017, au venit cu acea infamă Ordonanță de urgență a Guvernului 13. Acea Ordonanță am reușit să o oprim împreună. Sute de mii de bună credință au protestat atunci în stradă pentru acest lucru.
  • Asaltul s-a mutat în Parlament, iar rezultatul demersului parlamentar de modificare a legilor justiției a ajuns acum și în faza în care se cere promulgarea acestor legi.
  • Acum a ajuns în faza în care se cere promulgarea acestor legi ale justiției
  • Reforma justiției, cum este clamată de PSD, este contestată de organizațiile magistraților și trezește îngrijorarea partenerilor străini
  • Nu putem să asistăm pasiv la o rescriere din mers a Constituției.
  • Într-o democrație autentică, separația puterilor în stat înseamnă colaborare constructivă pentru realizarea interesului public, respect reciproc între instituții, dar, mai ales, echilibrul și controlul reciproc dintre acestea. Legile justiției au rol esențial în punerea în aplicare a acestor principii.
  • Întregul pachet legislativ a fost adoptat de Parlament într-o săptămână și au fost necesare patru luni și trei decizii ale CCR pentru a corecta unele prevederi. Toate acestea dovedesc faptul că rezultatul deliberărilor parlamentare ar fi avut de câștigat dacă textele ar fi fost mai bine fundamentate și pe larg dezbătute.
  • Legile nu sunt adecvate nici cadrului constituțional, nici standardelor europene.
  • Unele dispoziții ale Legii de modificare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor au fost declarate neconstituționale în două rânduri.
  • În paralel, sunt eliminate garanții ale independenței organizatorice a justiției, prin creșterea rolului Ministrului Justiției în detrimentul CSM. Cu toate acestea, chestiuni referitoare la integritatea ori răspunderea magistraților contravin în continuare Constituției, iar statutul procurorului este mult fragilizat.
  • Noile reguli pot avea consecințe asupra instanțelor cu riscul de a bloca actul de justiție
  • Sunt create noi structuri menite nu să eficientizeze justiția, ci să îi timoreze pe magistrați
  • Nici Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii nu are o redactare mai fericită, căci ea instituie o segregare a garantului independenței justiției prin transferul masiv de atribuții de la plenul CSM la secții, probabil după dictonul divide et impera.
  • În mod evident, în forma în care se prezintă acum pachetul de legi nu corespunde exigențelor statului de drept și democratic, și nici așteptărilor românilor
  • Am decis să trimit pachetul de legi ale justiției la CCR și să sesizez Comisia de la Veneția
  • Sunt convins că judecătorii Curții Constituționale își respectă statutul de garanți ai supremației Legii fundamentale și de apărători ai democrației prin drept, astfel încât vor avea toată deschiderea pentru un demers care își propune să asigure respectarea în România a principiilor și valorilor democrației europene.
  • După ce CCR se va exprima asupra acestor chestiuni voi face o nouă analize și voi decide atunci dacă se impune o reexaminare

Anunțul vine după ce, vineri, șeful statului i-acerut demisia premierului Viorica Dăncilă.

Președintele a spus că aceasta nu a înțeles obligațiile ce îi revin conform jurământului depus la învestirea în funcție și nu face altceva decât să execute ordinele de partid. Iohannis a mai spus că Dăncilă nu face față poziției de premier, transformă Guvernul într-o vulnerabilitate, refuză să respecte Constituția și principiul colaborării loiale între autoritățile statului.

În replică, Dăncilă a susținut că nu are niciun motiv să demisioneze, iar liderii PSD-ALDE au transmis că șeful statului nu poate revoca premierul, doar Parlamentul fiind abilitat să-i retragă încrederea.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro