VIDEO Karol Racz, "monstrul" devenit erou de televiziune. Presa italiana isi cere scuze fata de romanul acuzat pe nedrept de viol
Romanul Karol Racz, arestat pentru violul de Sfantul Valentin de la Roma si apoi exonerat de raspundere, a fost prezent marti seara in calitate de invitat de onoare in cadrul celui mai urmarit talk-show din Peninsula – „Porta a porta”, pe Rai Uno. La iesirea din inchisoarea „Regina Coeli”, alaltaieri, Karol Racz nu spus nici un cuvant celor peste 30 de ziaristi prezenti. Il astepta o masina „Mercedes” a postului TV Rai. A ramas 24 de ore izolat inainte de a intra in studio.
El a fost invitatul moderatorului Bruno Vespa, care a difuzat doua ore de declaratii in exclusivitate cu romanul considerat „o victima inocenta”. Racz si-a povestit viata, de cand a fost abandonat in orfelinat, in Romania, de la varsta de 5 luni si pana a iesit din inchisoare, acum doua zile. Karol Racz a stat 38 de zile in penitenciarul Regina Coeli, fiind acuzat de doua violuri, pe care nu le-a comis, dupa cum a demonstrat testul ADN.
Singurul sau contact cu realitatea a fost avocatul La Marca, cel care a declarat in cadrul emisiunii: „La inceput am fost numai noi doi impotriva tuturor. Dupa 15 zile am fost eu, Karol Racz si proba ADN impotriva tuturor. Apoi ni s-a dat dreptate”. Alaturi de Racz, invitat in cadrul talk-showului, a fost prezent si primarul Romei, Gianni Alemanno, care i-a strans mana romanului in fata camerelor de luat vederi.
Asa cum s-a aflat deja de la politisti si din presa, Karol Racz nu vorbeste deloc limba italiana. El a fost insotit in studioul Rai de avocatul lui, Lorenzo la Marca, si de o traducatoare.
Racz s-a prezentat in emisiune imbracat in tinuta sportiva si purta adidasi de culoare alba. Infatisarea ii era schimbata fata de fotografiile pe care le cunoastem de la televizor, parul fiind tuns scurt, iar fata barbierita. Unul dintre putinele cuvinte pe care le-a spus in limba italiana a fost „lavoro”: „Am lavorat”, in loc de „am lucrat” si „caut lavoro” in loc de „caut de lucru”.
Pe tot parcursul emisiunii a parut calm si a raspuns linistit, dar pozitia corpului a ramas aproape pe intreaga durata a emisiunii neschimbata, aproape rigida. La inceputul show-ului TV, cand au fost difuzate imaginile arestarii sale, si nu era incadrat direct de telecamere, nu si-a putut stapani lacrimile.
El a declarat ca nu stie de ce a fost acuzat de Alexandru Loyos, pe care il considera un prieten si pe care l-a ajutat de mai multe ori, chiar imprumutandu-i bani. Racz a povestit ca a venit pentru prima data in Italia in 2007, iar a doua oara in iulie 2008. In Romania a lucrat ca brutar la un orfelinat patronat de Biserica Ortodoxa Romana, langa Brasov. La un moment dar a spus chiar ca ar fi vrut sa devina calugar.
Dupa ce a ascultat povestea romanului, moderatorul Bruno Vespa a facut un apel telespectatorilor, intreband daca este cineva disponibil sa-i gaseasca un loc de munca, ca brutar sau cofetar, mai ales ca Racz ar avea chiar o diploma de calificare in acest domeniu.
Psihiatrul Paolo Crepet, prezent printre invitati, a fost primul care si-a cerut scuze catre roman, in legatura cu faptul ca, timp de o luna de zile, banuitul a fost considerat „un monstru” si aruncat in prima pagina a ziarelor, fiind supranumit „fata de boxer”.
In presa din Italia au inceput sa circule speculatii cu privire la suma platita lui Racz pentru declaratiile sale in exclusivitate pentru „Porta a porta”. Au existat zvonuri ca ar fi primit 45.000 euro, dezmintite chiar de catre Bruno Vespa: „O cifra de acest gen nu e nici macar ipotetica. Am platit doar un ramburs pentru cheltuieli acestui biet om”.
Vezi aici VIDEO cu Karol Racz
Ecouri din presa italiana
Cotidianul „Il Massaggero” si-a cerut scuze pe prima pagina a editiei de azi, cu aceste cuvinte „Trebuie sa ne scuzam fata de Karol Racz, romanul nevinovat”. „Corriere della Sera” a amintit pe prima pagina declaratiile romanului la Porta a Porta: „Racz, romanul rasplatit, de la „vinovat” la „erou TV”. „Ratz este un tap ispasitor perfect”, se arata intr-un comentariu aparut in Corriere della Sera. „Bruno Vespa nu a condus un program TV, ci a oficiat o ceremonie publica, capabila sa stearga sentimentul de vinovatie care ne-a cuprins (sau ar fi trebuit sa ne cuprinda) si sa-i redea vizibilitate (demnitate) victimei” – mai scrie ziarul. Cotidianul „La Repubblica” nu a vorbit pe prima pagina despre emisiune, ci a dedicat nevinovatiei romanului un spatiu in rubrica de cronica.