VIDEO La Buenos Aires a început cel mai divizat summit G20, derulat în jurul a patru lideri: Donald Trump, Vladimir Putin, Mohammed bin Salman și Xi Jinping
Liderii G20 au deschis vineri, la Buenos Aires, poate cel mai tensionat summit din istoria acestor reuniuni, care se va juca în mare parte în jurul a patru lideri: Donald Trump, Vladimir Putin, Mohammed bin Salman și Xi Jinping, scrie AFP.
La ora 15,00 GMT șefii de stat și de guvern s-au așezat pentru o fotografie de familie, înainte de a lua loc la masa discuțiilor.
Apropiați de criticile internaționale la care sunt supuși, Vladimir Putin și „MBS” nu au ezitat să-și afișeze bunele relații.
Președintele rus și prințul moștenitor saudit, fiecare având în subordine imense resurse de hidrocarburi, s-au salutat cu o cordialitate evidentă.
Primul este criticat pentru tensiunile cu Ucraina, după confiscarea a trei nave ale marinei ucrainene în Marea Neagră. Al doilea și-a văzut reputația puternic afectată de asasinarea ziaristului Jamal Khashoggi. Amândoi au în comun controlul unei resurse strategice majore: petrolul.
Președintele francez Emmanuel Macron a avut și el o discuție cu Mohammed bin Salman, dar pe un alt ton: i-a cerut să „asocieze experți internaționali la ancheta” asasinării lui Jamal Khashoggi și a apărat „necesitatea unei soluții politice în Yemen”.
Președintele francez a stat la fotografia de familie alături de Donald Trump. Relația lor s-a degradat puternic după o serie de tweeturi jignitoare ale președintelui american.
Trump a afișat o mină rece la deschiderea oficială a dezbaterilor, departe de entuziasmul cu care a salutat în cursul dimineții semnarea unui nou acord de liber-schimb nord-american.
Președintele chinez Xi Jinping era impasibil înaintea unui dineu, sâmbătă, cu Donald Trump, în încercarea de a preveni un război comercial potențial catastrofal pentru economia mondială.
Dar președintele american este obișnuit să dinamiteze astfel de summituri mondiale.
Ucraina, test pentru UE
Acesta a surprins deja toată lumea, joi, după ce a anulat o întâlnire bilaterală cu Vladimir Putin. Casa Albă a deplâns însă faptul că ancheta în curs privind ingerința rusească în alegerile americane „penalizează” relația cu Rusia, asigurând însă că anularea întâlnirii este legată doar de criza din Ucraina.
În condițiile în care Kievul anunță măsuri pentru limitarea accesului bărbaților ruși pe teritoriul său, președintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, s-a declarat „sigur”, la Buenos Aires, că sancțiunile UE împotriva Rusiei vor fi prelungite în decembrie.
„O practică vicioasă de recurgere la sancțiuni unilaterale ilegale și la măsuri protecționiste se răspândește”, a acuzat Vladimir Putin.
Criza din Ucraina va fi un test de solidaritate pentru europeni, care riscă să cadă în planul doi la acest summit.
Sosirea întârziată a cancelarului german Angela Merkel, așteptată vineri seara, din cauza unei defecțiuni a avionului său, devine aproape simbolică pentru dificultățile Bătrânului Continent, deja zguduit puternic de Brexit.
Va fi dificil ca la acest G20 să fie respectate promisiunile făcute la primul summit de acest gen, în noiembrie 2008: acela a aduce „prosperitatea” lumii prin multilateralism.
Surse franceze au anunțat deja că Emmanuel Macron încearcă să „ralieze țările progresiste” în jurul unui text alternativ privind climatul și liberul schimb.
Ca și cum ar fi abandonat deja speranța unui comunicat final comun, în condițiile în care liderii G20 manifestă puternice divergențe pe marginea celor două subiecte.
Dincolo de aceste jocuri diplomatice, autoritățile argentiniene se tem de violențe în cadrul unei mari manifestări de protest prevăzută vineri, așa cum s-a întâmplat și anul trecut la Hamburg, tot la summitul G20.
Pentru a limita riscurile, guvernul a decretat o zi liberă, închizând școlile și mijloacele de transport.