Sari direct la conținut

VIDEO La deschiderea anului școlar, Iohannis a vorbit despre „România Educată”: Școlile trebuie să fie un spațiu unde toți să se simtă protejați

VIDEO La deschiderea anului școlar, Iohannis a vorbit despre „România Educată”: Școlile trebuie să fie un spațiu unde toți să se simtă protejați
Klaus Iohannis, la deschiderea anului școlar. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele Klaus Iohannis a spus luni, la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București, unde a mers la deschiderea noului an școlar, că există banii necesari pentru a continua modernizarea școlilor. Aflat alături de ministrul Educației, Ligia Deca, el le-a vorbit elevilor și profesorilor despre proiectul „România Educată” și le-a transmis că educația „se face privind spre viitor”. 

„Văd astăzi, aici, elevi extrem de motivați, care, sub îndrumarea profesorilor dedicați din Colegiul „Mihai Viteazul”, se implică în cluburi de dezbateri, deprind abilități de leadership și fac voluntariat în scop caritabil, participă la cluburi de lectură și de radio, la programe de mobilitate europeană, sunt pasionați de astronomie, film, robotică sau sport”, a spus Iohannis în discursul său. 

Discursul lui Klaus Iohannis, de la minutul 18:00

El spune că acest tip de inițiative sunt dovada deschiderii necesare în învățământul românesc, „pentru o educație care să-i pregătească în mod real pe tineri pentru provocările lumii în care vor deveni adulți”.

Klaus Iohannis: „Școlile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi”

Iohannis s-a adresat și elevilor, cărora le-a spus că își dorește ca spiritul creat împreună cu profesorii de la Colegiul „Mihai Viteazul” să fie o sursă de inspirație pentru elevii din toată țara: „Pentru că ceea ce promovați aici este esența educației: curiozitatea și cunoașterea, perseverența de a vă urma pasiunile, dorința de a fi azi mai buni decât ieri. În acest timp, noi, adulții, ne angajăm să vă susținem și să construim un viitor mai sigur și mai prosper”. 

Iohannis a mai spus și că școlile trebuie să fie sigure pentru elevi, profesori și angajații din școli. 

„Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului „România Educată”, transpus în Legile educației din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu școlar și universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaționale, ci și un spațiu în care toți cei implicați să se simtă protejați și respectați”, a spus Iohannis. 

Klaus Iohannis le-a transmis părinților să rămână implicați în educația copiilor. 

„Sunteți cei care le oferiți sprijinul de care au nevoie pentru a-și atinge potențialul. Vă încurajez să rămâneți implicați în educația lor, să le fiți alături în fiecare etapă a acestei călătorii fascinante. Cred cu tărie că reușita elevilor depinde de o bună colaborare și comunicare între familie și școală, dar și de sprijinul moral pe care copiii îl primesc din partea părinților”, a spus Iohannis. 

În mesajul pentru profesori, Iohannis a spus că trebuie „să acceptăm că rolul educației în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde”. 

„Pentru a fi sustenabile, creșterea economică și a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetățeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante. Rolul dumneavoastră în această ecuație devine esențial, pentru că sunteți cei care pregătiți noile generații să facă față provocărilor și să beneficieze de oportunitățile care li se oferă. Sunteți cei care oferiți modele de dezvoltare profesională și de abilități practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor”, a spus Iohannis. 

Klaus Iohannis, la deschiderea anului școlar 2024-2025. Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

„Avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spațiilor de învățământ”

Iohannis a spus că există fonduri necesare pentru a moderniza spațiile de învățământ. 

„În ceea ce privește infrastructura și dotările școlare, avem fondurile necesare să continuăm modernizarea spațiilor de învățământ, inclusiv pentru dezvoltarea „școlilor verzi”, cum le-am numit, pentru că beneficiem de încă 2,2 miliarde de euro pentru educație și formare prin Programul Operațional Educație și Ocupare, parte a Planului Național de Redresare și Reziliență”, a declarat Iohannis. 

El a adăugat că este important să conștientizăm că oricât de „spectaculos” ar fi spațiul pe care școlile îl oferă și oricât de moderne ar fi dotările, performanța școlilor se măsoară prin rezultatele elevilor. 

„În definitiv, educația nu este doar un proces formal, ci și un drum al autocunoașterii și al dezvoltării personale. Așa cum știm, rezultatele reformelor în educație se văd în timp, iar eu sunt convins că acestea se vor vedea pe măsură ce generațiile noi vor ajunge la momentul examenelor naționale”, a mai spus Klaus Iohannis. 

Anul școlar 2024-2025 a început luni, 9 septembrie. Aproximativ 3 milioane de elevi au început școala, dintre care peste 180.000 au intrat în clasa pregătitoare.

INTERVIURILE HotNews.ro