Sari direct la conținut

VIDEO Legea anti-secetă pune Guvernul în dificultate / Orban: Parlamentul iar a mai făcut o nefăcută. Să oprim populismele astea

HotNews.ro
Sedinta de Guvern, Foto: Guvern
Sedinta de Guvern, Foto: Guvern

​Unele județe raportează suprafețe afectate de secetă egale cu cele însămânțate în toamnă, motiv pentru care vor fi făcute niște verificări, pentru ca despăgubirile să fie acordate corect și doar celor care merită, a anunțat joi, la începutul ședinței de Guvern ministrul agriculturii, Adrian Oros. Premierul Ludovic Orban a intervenit și el criticând legea anti-secetă aprobată recent de Parlament, care prevede acordarea unor ajutoare de stat pentru terenurile calamitate. Orban spune că este un „gest de iresponsabilitate”.

„Până la această dată sunt centralizate suprafeţe de 1,2 milioane hectare. La această oră facem nişte verificări, pentru că în unele judeţe se pare că se raportează suprafeţe care au fost afectate sensibil egale cu suprafeţele care au fost însămânţate în toamnă şi vrem să facem nişte verificări riguroase, să fim cât mai obiectivi atunci când facem despăgubirile şi să primească doar cei care merită aceste despăgubiri şi pe suprafeţe corecte”, a spus Oros.

La rândul său, premierul a spus că trebuie colectate date cât mai corecte. În acest context, Orban a început să critice Parlamentul pentru legea anti-secetă.

„Parlamentul iar a mai făcut o nefăcută. A trecut o lege și trebuie să avem grijă. Trebuie să stăm tare în șa, pentru că în fiecare săptămână Parlamentul ne mai toarnă câteva reglementări în care ne mai generează cheltuieli pentru care nu mai există resurse. Parcă vor să ducă România în stare de a nu mai putea să facă față plăților. Un asemenea gest de iresponsabilitate”, a spus Orban.

Premierul a cerut miniștrilor să fie mai activi în comunicarea publică, „să prevenim toate năzdrăvăniile astea, să oprim populismele astea care ne generează o situație în care foarte greu vom putea face față obligațiilor generate în Parlament”.

Ministrul agriculturii susține că legea nu poate fi aplicată deoarece se referă la ajutoare de stat și este nevoie de avizul Comisiei Europene. Orban a cerut ca legea să fie atacată la Curtea Constituțională. A mai cerut miniștrilor să fie prezenți la dezbaterile parlamentare din plen pentru a prezenta argumentele lor în cazul unor legi.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro