VIDEO Liderul cecen susţine că se află în Ucraina / Cine este Ramzan Kadîrov
Liderul republicii ruse Cecenia, Ramzan Kadîrov, un protejat al preşedintelui Vladimir Putin, a afirmat luni că se află în Ucraina alături de forţele Moscovei care desfăşoară o ofensivă în ţară, notează AFP, citată de Agerpres.
Ramzan Kadîrov, denunţat de ONG-urile internaţionale pentru încălcările grave ale drepturilor omului care au loc în republica sa caucaziană, a publicat un videoclip pe Telegram care îl arată în uniformă militară studiind planuri în jurul unei mese cu soldaţi într-o cameră.
El a subliniat apoi într-un mesaj că acest videoclip a fost filmat la Gostomel, un aeroport situat în apropiere de Kiev, capitala Ucrainei, capturat de forţele ruse în primele zile ale ofensivei lor.
Aceste informaţii nu au putut fi verificate în mod independent.
„Zilele trecute eram la aproximativ 20 de kilometri de voi, naziştilor de la Kiev, iar acum suntem şi mai aproape”, a scris Ramzan Kadîrov, îndemnând forţele ucrainene să se predea, „sau veţi fi terminaţi”.
„Vă vom arăta concret că practica rusă învaţă războiul mai bine decât teoria străină şi recomandările consilierilor militari”, a adăugat el.
Ramzan Kadîrov, care conduce Cecenia cu o mână de fier, este loial Kremlinului şi dispune de o miliţie paramilitară la ordinele sale.
La începutul ofensivei ruse, pe reţelele sociale au circulat imagini cu o piaţă din Groznîi, capitala cecenă, plină de soldaţi care pretindeau că sunt pe punctul de a pleca spre Ucraina.
Forţele aflate sub controlul lui Kadîrov sunt acuzate de numeroase abuzuri în Cecenia, reaminteşte AFP.
Cine este Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei
Kadîrov a fost numit în funcția de președinte al Ceceniei în 2007, când avea 30 de ani, după ce acesta a fost timp de un an și prim-ministrul guvernului de la Groznîi.
El este fiul fostului președinte pro-rus Ahmad Kadîrov, ucis intr-un atentat în luna mai 2004.
Kremlinul s-a bazat pe Kadîrov, considerat un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, să stabilizeze Cecenia după două războaie separatiste, acesta conducând republica predominant musulmană ca pe un fief personal cu ajutorul temutelor sale trupe de securitate, folosite pentru a suprima orice disidență.
Grupurile internaționale pentru apărarea drepturilor omului au acuzat autoritățile cecene de răpiri, folosirea torturii și uciderea oponenților.
Liderul cecen a negat orice implicare în atacurile asupra criticilor săi din străinătate, afirmând că au fost orchestrate de agenții de informații străine cu scopul de a-l compromite și de a afecta imaginea Rusiei.
CITEȘTE ȘI: Povestea murdară de sânge a lui Ramzan Kadîrov, liderul cecenilor trimiși de Putin acum în Ucraina