Sari direct la conținut

VIDEO Liderul Hezbollah promite pedepsirea Israelului după explozia dispozitivelor de comunicații, în timp ce în Beirut se aud bangurile sonice ale avioanelor IDF

HotNews.ro
Liderul Hezbollah, Hassan Sayyed Nasrallah, reactioneaza dupa exploziile statiilor radio si ale pagerelor care au ucis zeci de membri ai grupării, dar și civili / FOTO: Hassan Ammar / AP / Profimedia
Liderul Hezbollah, Hassan Sayyed Nasrallah, reactioneaza dupa exploziile statiilor radio si ale pagerelor care au ucis zeci de membri ai grupării, dar și civili / FOTO: Hassan Ammar / AP / Profimedia

Șeful Hezbollah, Hassan Sayyed Nasrallah, a declarat joi că atacurile asupra dispozitivelor de comunicații ale grupului său, atribuite Israelului, vor fi primi  „pedeapsa justă”. În timp ce discursul liderului mișcării libaneze puternic armate era difuzat, clădirile din Beirut erau zguduite de boomurile sonice ale avioanelor israeliene. Hassan Nasrallah spune de asemenea că structura grupului nu a fost „zdruncinată” de atac pentru că oficialii de top ai Hezbollah nu aveau modelul pagerelor care au explodat, relatează Reuters.

Libanul și Hezbollah au dat vina pe Israel pentru atacurile asupra echipamentelor de comunicații ale lui Hezbollah, care au ucis 37 de persoane și au rănit aproximativ 3.000, copleșind spitalele libaneze. Israelul nu a comentat direct atacurile, despre care surse de securitate spun că au fost probabil efectuate de agenția sa de spionaj Mossad.

„Nu există nicio îndoială că am fost supuși unei lovituri majore de securitate și militară, fără precedent în istoria rezistenței și fără precedent în istoria Libanului”, a declarat liderul Hezbollah Hassan Nasrallah în discursul său difuzat la televizor, filmat într-o locație nedezvăluită. 

„Acest tip de ucideri, țintire și infracțiuni ar putea fi fără precedent în lume”, a spus el.

Atacurile „au depășit toate liniile roșii”, a spus el. 

„Inamicul a depășit orice control, legi și moralitate”, a spus el, adăugând că atacurile „ar putea fi considerate crime de război sau o declarație sau război, ar putea fi numite orice și merită să fie numite oricum. Desigur, aceasta a fost intenția inamicului”.

Pe măsură ce discursul era difuzat, banguri sonice asurzitoare de la avioanele de război israeliene au zguduit Beirutul, un sunet care a devenit obișnuit în ultimele luni, dar a căpătat o semnificație mai mare pe măsură ce amenințarea unui război total a crescut constant. 

Israelul a declarat că avioanele sale de război au lovit sudul Libanului peste noapte. Hezbollah a raportat că atacurile aeriene au fost reluate în zona de frontieră după-amiază.

Joi, bilanțul morților după exploziile de miercuri ale stațiilor radio a ajuns la 25, a anunțat ministrul Sănătății din Liban, potrivit căruia numărul răniților a ajuns la 608. Numărul total al morților în cele două zile de explozii a ajuns la 37, având în vedere că cel puțin 12 persoane au murit în urma exploziilor de pagere de marți

Deși nu a revendicat oficial responsabilitatea pentru atacurile de marți și miercuri asupra pagerelor și stațiilor radio, Israelul a recunoscut indirect implicarea, anunțând „o nouă eră” a războiului, concentrându-se spre granița de nord, cu Libanul. 

„Suntem la începutul unei noi etape în acest război și trebuie să ne adaptăm. Vom avea nevoie de consecvență în timp, acest război necesită mult curaj, determinare și perseverență”, a spus ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

INTERVIURILE HotNews.ro