Sari direct la conținut

„Nu știm dacă mai putem sta lângă laptop”. Paranoia în rândul Hezbollah, dar și în rândul cetățenilor de rând / Armata libaneză distruge dispozitive suspecte / Apeluri la evitarea telefoanelor după explozia pagerelor și stațiilor radio

HotNews.ro
Imagine cu ceea ce a mai rămas dintr-un walkie-talkie care a explodat în interiorul unei case în Baalbek pe 18 septembrie / FOTO: AP / AP / Profimedia
Imagine cu ceea ce a mai rămas dintr-un walkie-talkie care a explodat în interiorul unei case în Baalbek pe 18 septembrie / FOTO: AP / AP / Profimedia

Cel puțin 37 de persoane au murit în Liban în total în cele două zile consecutive de atacuri prin intermediul pagerelor și stațiilor radio ale membrilor Hezbollah, iar sute de persoane au fost rănite. Atacurile, nu numai că denotă o breșă de securitate a grupului, dar au creat și panică, atât în cadrul Hezbollah, cât și în rândul cetățenilor care se tem să își mai folosească telefoanele sau chiar laptopurile. Surse citate de Axios spun că țelul Israelului, care nu a revendicat atacul în mod oficial, este să sădească paranoia în rândul militanților pentru a-i convinge că este în interesul lor să se distanțeze de Hamas

Joi, bilanțul morților după exploziile de miercuri ale stațiilor radio a ajuns la 25, a anunțat ministrul Sănătății din Liban, potrivit căruia numărul răniților a ajuns la 608. Numărul total al morților în cele două zile de explozii a ajuns la 37, având în vedere că cel puțin 12 persoane au murit în urma exploziilor de pagere de marți

Deși nu a revendicat oficial responsabilitatea pentru atacurile de marți și miercuri asupra pagerelor și stațiilor radio, Israelul a recunoscut indirect implicarea, anunțând „o nouă eră” a războiului, concentrându-se spre granița de nord, cu Libanul. 

„Suntem la începutul unei noi etape în acest război și trebuie să ne adaptăm. Vom avea nevoie de consecvență în timp, acest război necesită mult curaj, determinare și perseverență”, a spus ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant.

După explozia dispozitivelor de comunicații, Hezbollah și oamenii de rând se tem să mai stea lângă telefoane și laptopuri

Multe dintre dispozitivele de comunicații au explodat miercuri în timp ce cei care le purtau erau la cumpărături sau acasă cu familiile. Printre victime se numără cel puțin doi copii, în timp ce sute de oameni au suferit răni la ochi, la față și la mâini, spune corespondentul BBC pentru Orientul Mijlociu, Hugo Bachega, care subliniază că ultimele zile au fost o umilire pentru grupul Hezbollah. 

Exploziile de ieri au declanșat și mai mult haos și panică, deoarece mulți cred că niciun dispozitiv electronic nu mai este sigur.

El povestește cum echipa BBC a fost oprită în sudul Beirului, în Dahhiya, de membri Hezbollah pentru a avertiza să nu folosească telefoanele mobile și camera de filmare. 

„Unul dintre producătorii noștri a primit un mesaj de la o prietenă, care a spus că și-a schimbat cartela SIM libaneză cu un număr internațional, îngrijorată că și telefonul ei ar putea exploda”, relatează corespondentul BBC.

Confuzia a fost agravată de zvonurile care s-au răspândit pe rețelele de socializare. Unul dintre ei a sugerat că până și panourile solare explodau.

O femeie din Liban a spus pentru BBC că toată lumea este panicată. 

„Nu știm dacă mai putem sta lângă laptopuri, lângă telefoane. Totul pare un pericol în acest moment și nimeni nu știe ce să facă”, a spus ea. 

Ea spune că, după atacuri, unii oameni „s-au grăbit să doneze sânge”, iar alții „pur și simplu și-au continuat viața”. Dar ea adaugă că este „îngrozită”.

„Mi-e frică de războiul pe scară mai largă în Liban, îmi este frică pentru poporul meu, mi-e frică pentru orașul meu, mi-e frică pentru țara mea”, spune ea.

Chiar ministrul de externe al Libanului, Abdallah Bou Habib, a declarat pentru CNN că se teme că atacurile consecutive împotriva Hezbollah semnalează într-adevăr o „introducere în război”.

Ce au vizat atacurile Israelului asupra Hezbollah

Al doilea val de atacuri cu stațiile radio este un nou semnal că există o breșă de securitate în rândul Hezbollah, care crește presiunea pe grupul libanez.

Stațiile radio au fost încărcate cu explozibil de către serviciile de spionaj israeliene, apoi furnizate Hezbollah ca parte a sistemului de comunicații de urgență a miliției, care urma să fie folosit în timpul războiului cu Israel, a spus o sursă informată cu privire la operațiunea Israelului pentru Axios.

Atacurile au deteriorat sistemul de comandă și control al Hezbollah. 

Numeroase explozii au fost raportate în Beirut și în tot Libanul inclusiv în apartamente și case. 

O sursă a spus că, deoarece acestea au fost menite să fie folosite numai în timpul războiului cu Israelul, un număr mare de walkie-talkie erau depozitate în depozitele Hezbollah.

Sursele Axios au spus că scopul Israelului în cel de-al doilea val de atacuri a fost să crească paranoia și frica în rândurile lui Hezbollah, în încercarea de a presa conducerea miliției să-și schimbe politica în privința conflictului cu Israelul.

„Scopul este să convingă pe Hezbollah că este în interesul său să se distanțeze de Hamas și să încheie un acord separat pentru încheierea luptei cu Israelul, indiferent de încetarea focului în Gaza”, a spus sursa.

Cele două surse au adăugat că decizia de a efectua cel de-al doilea atac a fost determinată și de evaluarea conform căreia ancheta Hezbollah cu privire la exploziile pagerelor ar expune probabil încălcarea securității în walkie-talkie.

Armata libaneză distruge dispozitive suspecte

Pe măsură ce Libanul continuă să fie cuprins de teamă ca alte dispozitive electronice ar putea să explodeze, autoritățile încearcă să atenueze riscul, scrie BBC. 

Miercuri seară, după exploziile care au vizat stațiile radio, personalul militar a început să distrugă în explozii controlate walkie-talkie-uri.

„Unități specializate ale armatei detonează pagere și dispozitive de comunicare suspecte în diferite zone”, spune armata într-o postare pe X, fost Twitter.

De asemenea, exploziile controlate ca acestea au fost efectuate aseară, iar armata continuă să îndemne cetățenii să evite locurile unde au loc detonări și să raporteze orice „dispozitiv sau obiect suspect”.

Șeful Hezbollah, așteptat să comenteze exploziile dispozitivelor de comunicații

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, este așteptat să țină un discurs cu privire la atacurile cu dispozitive explozive la ora 15:00 BST / 17.00, ora României. 

Nasrallah încă nu a vorbit public despre exploziile dispozitivelor, dar într-o declarație de miercuri, Hezbollah a promis că își va continua sprijinul pentru Hamas în Gaza și amenință Israelul că va fi tras la răspundere.

Gruparea militantă din Liban a declarat că a folosit rachete pentru a viza pozițiile artileriei israeliene în apropierea graniței Israel-Liban și în Înălțimile Golan ocupate de Israel.

Vorbind sub rezerva anonimatului, un oficial Hezbollah a mai spus pentru Reuters că exploziile dispozitivelor au fost „cea mai mare breșă de securitate” pentru grup de când conflictul său cu Israelul s-a intensificat după atacurile din 7 octombrie pe care Hamas le-a lansat asupra Israelului din Gaza.

Nasrallah, în vârstă de 64 de ani, cleric libanez și din 1992 șeful Hezbollah, care este desemnată organizație teroristă de Regatul Unit, SUA și alte state occidentale, este așteptat  pentru a livra un răspuns spectaculos la loviturile Israelului.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro