Sari direct la conținut

VIDEO Lucian Duta (CNAS): Reteta electronica va fi introdusa din 1 iunie, in paralel cu prescriptia offline

HotNews.ro

Reteta electronica va fi introdusa din 1 iunie, dar o perioada va functiona in paralel cu prescriptia offline, a anuntat, miercuri, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta.

„Am obtinut fonduri europene nerambursabile in valoare totala de aproximativ 40 de milioane de euro pentru implementarea prescriptiei si a dosarului electronic. Din 1 iunie va demara sistemul de prescriere electronic, care va functiona o perioada in paralel cu cel de acum”, a declarat presedintele CNAS, potrivit Mediafax.

Lucian Duta a spus ca prin introducerea retetei electronice, atat medicii cat si farmacistii, dar in principal pacienti, vor avea de castigat.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/4fcc52a4b65ed42305f04143512ed4c4/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Reteta electronica va face parte dintr-o platforma integrata complexa intitulata „Platforma informatica a asigurarilor de sanatate – PIAS”. Principalele beneficii ale acestei platforme vizeaza administrarea informatica unitara si managementul deciziilor, cresterea performantelor in acordarea serviciilor, facilitarea raportarii si decontarii acestora, dar si monitorizarea si controlul utilizarii fondurilor.

Potrivit presedintelui CNAS, primul element care urmeaza a fi lansat in cadrul platformei este prescriptia electronica.

„Avantajul prescriptiei electronice este acela ca vor fi asigurate siguranta tratamentului si reducerea riscului de complicatii prin evitarea erorilor de prescriere si acuratetea informatiei. Altfel spus, sistemul va sesiza erori in prescriere, cum ar fi de pilda medicamente cu efecte terapeutice contradictorii”, a mai spus Duta.

De asemenea, un alt avantaj al acestui tip de prescriere vizeaza predictibilitatea consumului de medicamente si un management performant.

Prescriptia electronica va preveni frauda in sistem, care in prezent este estimata la doua-trei sute de milioane de euro, a mai spus Duta.

Presedintele CNAS a tinut sa precizeze ca aceasta situatie nu este unica in Romania si ca tari mai dezvoltate, precum SUA sau Franta, se confrunta cu fenomenul fraudei in sistem, de aceea au programe de combatere a acesteia.

Presedintele Federatiei Patronatului Medicilor de Familie, Doina Mihaila, a sustinut ca prescriptia electronica este un beneficiu pentru medici intrucat in actualul sistem exista multe probleme ce pot apararea la retetele pe care le cumpara.

„Sigur ca este nevoie de o perioada de timp in care sa functioneze ambele prescriptii in paralel. Mai mult de atat, suntem de parere ca medicii care vor fi dispusi sa prescrie electronic sa fie stimulati, asa cum se intampla si in alte parti, si totodata cerem CNAS sa gaseasca solutii pentru plata cititoarelor de card, intrucat sunt destul de scumpe”, a spus Doina Mihaila.

Vicepreseditele Colegiului Farmacistilor, Clara Popescu, a sustinut ca este necesara adoptarea acestei prescriptii electronice, mai ales ca de multe ori farmacistii erau obligati sa plateasca erori de prescriptie aparute in sistem.

„Pentru farmacii, introducerea retetei electronice este salutara, pentru ca pe o reteta cu erori de prescriptie trebuia sa plateasca farmacistul. Sustinem ideea sa lucram o perioada in paralel, electronic si offline, si plata de catre CNAS a cheltuielilor pentru tehnica de lucru”, a spus Clara Popescu.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro