VIDEO Lucian Duta, presedintele CNAS: "Pachetul de baza va ramane acelasi ca si acum. Asigurarile medicale complementare vor asigura un timp de asteptare mai scurt"
Ce servicii medicale vor fi garantate prin asigurarile medicale de baza? Raspunsul la aceasta intrebare aduce cheia intregii reforme medicale. In functie de serviciile cuprinse in pachetul de baza se vor organiza asiguratorii privati, iar pacientii vor sti daca au nevoie sau nu de o asigurare suplimentara. Lucian Duta, presedintele CNAS, a explicat ce va contine acest pachet de baza, o informatie acordata in premiera intr-un interviu HotNews.ro.
„Pachetul de baza va ramane, in mare, acelasi ca si cel inscris acum in contractul-cadru. Pachetul de asigurari complementare va asigura in principal un timp de asteptare mai scurt. Politele suplimentare vor da acces la serviciile medicale pe care statul nu ti le poate deconta. Pe pachetul de servicii de baza toti cetatenii au acces la servicii medicale. Pachetul de baza nu va trebui si nu trebuie perceput ca o lista negativa de servicii si el va fi exact acelasi ca si pana acum, dar va exista obligativitatea standardizarii actului medical, prioritizarea accesului bolnavilor in sistem in functie de gravitatea bolii, cu specificatia exacta ca daca sunt urgente au acces imediat in sistem, si o integrare a serviciilor curative si de preventie. Daca un bolnav e diagnosticat cu o boala cu potential de cronicizare, el va fi preluat de un grup de medici din medicina primara si cea secundara care vor incerca sa-i tina boala pe loc pentru a nu ajunge la spital. Cu alte cuvinte, preventia agravarii bolii.”
„Nu am inceput sa lucram la noul contract-cadru pentru ca nu stim inca daca aceasta va ramane forma legii. Contractul-cadru este un act normativ care apare ca o rezultanta a dezbaterii publice cu furnizorii de servicii, cu Colegiul Medicilor, cu Ministerul, cu eventualele case private de asigurari.”
„NU SUNT DE ACORD CU SPITALELE STRATEGICE DIN PROIECTUL LEGII SANATATII”
Raspunzand unui cititor HotNews.ro, care solicita explicarea termenului de spitale strategice din proiectul legii sanatatii (aceste spitale ar fi singurele care vor putea fi finantate direct de la bugetul de stat, conceptul fiind dur criticat de FMI ca fiind generator de coruptie politica), Lucian Duta a afirmat: „Atunci cand s-a scris actuala lege eu am fost categoric impotriva diferentierii acestor spitale strategice. Toate spitalele publice trebuie sa aiba acelasi statut. Nu poti da la o parte din spitale acordandu-le un statut special, acolo ascunzand toate pilele iar pe celelalte sa le lasi sa se descurce intr-un sistem concurential foarte agresiv. Eu nu sunt pentru diferentierea acestor spitale.”
POLITIZAREA FUNCTIEI DE PRESEDINTE AL CNAS
Lucian Duta: „Pentru ca functia de presedinte a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate sa ramana politizata exista si argumente pro, dar si contra. Argumentul pro este ca statul si guvernul trebuie sa-si exercite dreptul de a controla si modifica sistemul, astfel incat cetatenilor sa le fie cat mai bine. De cealalta parte, daca ar fi un sistem complet depolitizat, poate ca si-ar face mult mai lejer treaba. Dar in contextul actualei legi, in contextul in care CNAS-ul devine pur institutie de control al statului pe sistem, conteaza mai putin daca e sau nu politizata.”