VIDEO Luptători Maori îi instruiesc pe soldații ucraineni din Marea Britanie
O înregistrare video distribuită de ministerul britanic al Apărării arată că soldații ucraineni ce sunt instruiți în Regatul Unit au parte de antrenamente cu militari maori din Noua Zeelandă.
Filmarea a fost publicată de ministerul Apărării de la Londra cu ocazia unei vizite efectuate de ministrul Ben Wallace la contingentul de 120 de militari neozeelandezi trimiși de guvernul de la Wellington în Marea Britanie pentru a-i instrui pe soldații ucraineni pregătiți aici.
120 @NZDefenceForce personnel are supporting the \uD83C\uDDEC\uD83C\uDDE7 UK-led training of Ukrainian soldiers.
\uD83C\uDDFA\uD83C\uDDE6 Over 7,400 @DefenceU soldiers have been trained so far and \uD83C\uDDF3\uD83C\uDDFF have extended their valued support.
The contingent recently welcomed Defence Secretary Ben Wallace with their famous Haka. pic.twitter.com/0TCibVh6Ih
— Ministry of Defence \uD83C\uDDEC\uD83C\uDDE7 (@DefenceHQ) November 29, 2022
Potrivit aceleiași surse, peste 7.400 de militari ai forțelor armate ucrainene au fost deja instruiți de colegii lor din Noua Zeelandă.
Amintim că fostul premier britanic Boris Johnson a anunțat încă de pe 23 aprilie că militari ai Ucrainei sunt instruiți în Marea Britanie în utilizarea vehiculelor blindate pe care Londra le va furniza Kievului pentru a contracara invazia declanșată de Vladimir Putin la sfârșitul lunii februarie.
Spre deosebire de alte state, măsurile anunțate de-a lungul lunilor de guvernul premierului Jacinda Ardern pentru a ajuta Ucraina au constat mai mult în pachete financiare în valoare de milioane de dolari care să ajute Kievul să își cumpere echipamente militare.
Cum ajută Noua Zeelandă forțele ucrainene
Deși imediat după declanșarea invaziei rusești Noua Zeelandă a anunțat că va trimite un număr limitat de muniții trupelor ucrainene, guvernul de la Wellington a evitat în general oferirea de donații militare directe Ucrainei.
Pe lângă sprijinul financiar, forțele neozeelandeze au trimis zeci de instructori militari în Marea Britanie și alte țări europene în care sunt instruiți soldați ucraineni. Numărul instructorilor a rămas constant la peste 100 de luni de zile.
Jacinda Ardern a anunțat la jumătatea lunii noiembrie că guvernul său va trimite încă 66 de infanteriști care să instruiască trupele ucrainene până la jumătatea anului viitor.
„Extinderea sprijinului construiește asupra pachetelor de asistență militară, diplomatică, juridică și umanitară oferite de guvernul Aotearoa Noii Zeelande de la începutul războiului de agresiune în luna februarie”, a declarat Ardern.
„Continuarea acestui război de către Putin este fundamental greșită. Cerem Rusiei să se retragă din Ucraina. Ucrainenii, atât cei în uniformă cât și civili, mor în fiecare zi pe măsură ce atacurile fără sens ale Rusiei Continuă”, a adăugat ea.
Pe 1 august guvernul lui Ardern și-a extins sancțiunile împotriva Rusiei pentru a include „rețeaua amplă” de entități care susțin forțele armate ale Moscovei, potrivit unui anunț făcut de ministrul de Externe Nanaia Mahuta.
„Președintele Putin și forțele armate rusești sunt responsabile de încălcarea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei, ceea ce reprezintă o încălcare gravă a dreptului internațional fundamental”, a mai spus Nahuta.
Noua Zeelandă a impus pentru prima oară sancțiuni împotriva Rusiei în luna martie, acestea vizându-i inițial pe președintele rus Vladimir Putin și susținători cheie ai săi.
Guvernul neozeelandez estimează de asemenea că a acordat azil la 4000 de familii ucrainene care au fugit din calea războiului.
Urmărește ultimele evoluții din a 280-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.