Sari direct la conținut

​​VIDEO Mai multe păsări și lilieci, salvați de oameni după gerul din ultimele două săptămâni, au fost eliberați sâmbătă în Parcul Natural Comana

HotNews.ro

Asociațiile Wildlife Research and Conservation și Visul Luanei au eliberat sâmbătă, în Parcul Natural Comana, păsările salvate de oameni după ultima perioadă de ger și aduse la clinică, dar și liliecii găsiți în timpul iernii. Eliberarea păsărilor a fost făcută de copii, momentul fiind unul emoționant.

„Astăzi am eliberat vreo 30 de lilieci care au venit în perioada de iarnă la clinică. Ei au ieșit din hibernare acum două săptămâni și au început să zboare, dar a venit gerul și oamenii i-au găsit prin zăpadă înghețați, i-au adus la clinică, noi i-am hrănit, i-am evaluat medical. Toți cei pe care i-am eliberat sunt bine, mai avem câțiva pe care trebuie să-i tratăm în clinică. Câțiva au venit în toamnă, când au intrat la hibernare, dar lumea le-a distrus habitatele și așa au ajuns la noi și i-am ținut peste iarnă. Acesta este al patrulea an când am făcut asta. Anul trecut am avut mai mulți, o colonie de 500 de lilieci. A fost foarte greu să avem grijă de ei, ne-au ajutat voluntarii să-i hrănim din când în când, i-am băgat din când în când și la hibernare indusă. I-am salvat din balconul unei persoane, de undeva din Băneasa. Ne-a chemat persoana respectivă pentru că auzea zgomot și a zis că nu poate conviețui cu ei, să-i luăm. În Băneasa s-a tăiat foarte multă vegetație, iar ei s-au adaptat și și-au găsit adăpost în case, între tencuiala și structura de rezistență a casei”, a declarat Ovidiu Roșu, medic veterinar la fundația Visul Luanei. Cei 30 de lilieci au fost puși în scorbura unui copac.

Eliberare lilieci

Alături de lilieci au fost eliberați și 6 sturzi și cocoșari, dar și o silvie cu cap negru, păsări salvate de oameni după gerul din ultimele două săptămâni.

Eliberare păsări

„Am mai avut câțiva sturzi și cocoșari. Acestea sunt păsări migratoare care au venit săracele de prin Iran, India, din zonele mai călduroase, să cuibărească și s-au trezit cu ger și zăpadă foarte mare. Au ajuns la noi în clinică, găsiți de oameni pe jos, epuizați, hămesiți. Să zbori 3000-3500 de km este extrem de dificil pentru ei. A fost o perioadă extrem de dificilă pentru păsările migratoare în ultimele două săptămâni deoarece ele se așteptau să vină la o anumită temperatură și foarte mulți, mii, poate zeci de mii, au murit din cauza acestor capricii ale vremii”, a mai spus medicul veterinar care a participat la eliberare.

Persoanele care găsesc păsări rănite/lilieci pe stradă le pot aduce gratuit la cele două fundațîi pentru îngrijire. Sfatul medicului veterinar este ca pasărea să nu fie hrănită înainte de a fi identificată și să fie pusă într-o cutie de carton, cu șervețele, apoi dusă pentru a primi ajutor de specialitate.

„Când cineva găsește un astfel de animal pe stradă, sfatul nostru este să contacteze un specialist pentru identificare, fiindcă există riscul să-i faci rău animalului sau să îți facă animalul ție rău. În perioada următoare vor fi găsiți la sol foarte mulți pui de pasăre, este un proces natural de învățare a zborului. Nu este nevoie să-i prindem și să-i ducem undeva fiindcă părinții se ocupă de ei. Dar dacă sunt găsiți cu probleme, ceva sânge, nu se ridică, nu țopăie, trebuie să contacteze un specialist și să-i ducă la clinică. Cel mai important este să nu fie hrăniți înainte de identificare, putem să-i omorâm dacă nu le dăm hrana potrivită”, a mai explicat Ovidiu Roșu, medic veterinar.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro