Sari direct la conținut

VIDEO Marcel Ciolacu: Nu există măriri de impozite și taxe / Sunt 16.000 de ordonatori de credite în România. Sunt fraierul de serviciu care își asumă reforma în sistemul bugetar

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu, Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu a spus, joi seară, la România TV, că „este evident” că sistemul bugetar trebuie reformat, el susținând că este „fraierul de serviciu care își asumă această reformă”, pentru că România nu poate pierde fondurile europene, fiind „ultimul tren pentru a se dezvolta”. El a mai afirmat că nu poate să „accepte ca PSD să plătească nota de plată la ce au mâncat alţii, la ce au furat alţii în pademie”.

El a susținut în continuare că nu va fi austeritate, nu se vor majora impozite și taxe, ci vor fi doar „ajustări fiscale”. Ciolacu a vorbit despre „numeroasele facilități fiscale de tot felul” care trebuie eliminate, refuzând însă să le numească, pe motiv că nu sunt încă stabilite clar măsurile fiscale pe care le va lua Guvernul.

„Nici nu pot să accept ca PSD să plătească nota de plată la ce au mâncat alţii”

„Sunt foarte multe provocări. Cred că un astfel de mandat de mult timp nu a preluat un prim-ministru”, a spus Marcel Ciolacu, vorbind despre „ultimul tren al României pentru a se dezvolta și de a adera la OCDE”, potrivit News.ro.

Ciolacu a susținut că PSD nu este dispus „să plătească nota de plată la ce au mâncat alţii”:

  • „Nici nu pot să accept ca PSD să plătească nota de plată la ce au mâncat alţii, la ce au furat alţii în pademie.
  • Era o guvernare câteodată iresponsabilă, de jucători la bursă care au îndatorat această ţară cu peste 200 de miliarde (…) Să nu luăm nicio măsură şi să lăsăm România fără fonduri europene.
  • Este ultimul tren de dezvoltare a României în interiorul UE, având securitatea României asigurată de apartenenţa la NATO”.

„Eu nu pot să accept ca un bugetar care câştigă peste 2.000 de euro, eu să îl alerg prin birou să îl mai rog să ia şi voucherele de vacanţă”

Ciolacu a spus că „este evident” că sistemul bugetar trebuie reformat, iar reforma trebuia făcută de foarte mult timp: „Am înţeles că nu şi-a asumat-o nimeni. Aveţi fraierul de serviciu care îşi asumă această reformă”.

Liderul PSD a mai susținut că nu va fi tăiat niciun salariu în România, dar că nu mai acceptă „instituţii paralele”, care au aceleaşi atribuţii și care nu fac nimic, iar cei care au salarii mai mari decât preşedintele ţării să primească vouchere şi alte beneficii.

  • „Dar nici nu pot să accept să te duci la serviciu, să fii şef peste nişte posturi goale, vacante (…)
  • Nu pot să accept ca un ordonator de credite să vină la şeful lui, la director, să spuncă că am făcut economii extraordinare la anvelopa bugetară. De fapt, nu a făcut nicio economie, de fapt, nu a angajat.
  • Eu nu pot să accept ca un bugetar care câştigă peste 2.000 de euro, eu, Marcel Ciolacu, să îl alerg prin birou să îl mai rog să ia şi voucherele de vacanţă. Voucherele de vacanţă sunt cei cu venituri mici. Trebuie să existe o echitate socială (…).
  • Dacă ai venituri ce depăşesc preşedintele ţării şi tu eşti bugetar, păi nu îţi e ruşine să mai stai cu mâna întinsă de la mine, statul român, să îţi dau şi voucher de vacanţă? Şi pacheţel când mergi la serviciu?
  • Ţi-am dat şofer, ţi-am dat secretară, ai tot, eşti director. Dar nu e cam mult? Trebuie să vină cineva să spună aceste lucruri”, a adăugat premierul.

Sunt 16.000 de ordonatori de credite în România

Marcel Ciolacu a mai spus că România este țara cu cei mai mulţi ordonatori de credite din lume – 16.000:

  • „Fiecare ordonator de credite are în subordine director economic, serviciu de achiziţii publice (…)
  • Sunt 16.000 de ordonatori de credite în România. Nu se poate să ai 10 oameni şi să fii ordonator de credite. Nu mai poate continua România în acest fel. De aici până la blocarea României…(…)
  • Nu desfiinţează nimeni niciun teatru, am văzut tot felul de ştiri că se desfiinţează bibliotecile. Nu poate fiecare bibliotecă dacă are 12 angajaţi să fie ordonator de credite.
  • Cuplaţi-vă sub un singur director general care e ordonator de credite (…) Sunt sectoare neacoperite. Nu mai poate statul să susţină”.

Despre protestul de la Finanțe: „Un singur lucru a greşit domnul Boloş”

Legat de protestul declanșat joi de angajații Ministerului finanțelor nemulțumiți de preconizatele măsuri fiscale, Ciolacu a spus că îl susţine în continuare pe Marcel Boloş ca ministru al Finanţelor şi că nu cere nimeni nicio demisie:

  • „Domnul ministru Marcel Boloş este un om de bună credinţă. Ca fiecare dintre noi, are defecte. Este priceput, are şi bună credinţă, şi firică de Dumbezeu. Nu are acea parte de a comunica cu oamenii.
  • Este compleşit în acest moment pentru că este o presiune foarte mare pe domnia sa şi pe ministerul pe care-l conduce. Un singur lucru a greşit domnul Boloş – nu poţi să le faci pe toate singur. Puterea trebuie întotdeauna să o împarţi”.

Ciolacu a mai spus că l-a sunat pe Marcel Boloş după protestul de la Ministerul Finanţelor şi i-a cerut să comunice în continuare cu oamenii, pentru că „nu se taie salarii”, și că .i-a dat „mână liberă ca să schimbe ANAF-ul și să aducă profesioniști”.

„Nu iubesc liberalii şi sunt foarte convins că nici liberalii nu mă iubesc pe mine, dar trebuie să ne ridicăm la nivelul aşteptat de către români”

Despre coaliția PSD-PNL, Ciolacu a spus, la România TV, că nu îi iubeşte pe liberali şi, cu siguranţă, nici aceştia nu-l iubesc pe el, dar „problemele României trebuie rezolvate”: „Am încercat în această coaliţie – nu-mi pare rău nicio clipă, că într-un moment dificil al României, în prag de criză socială, cu criză economică (…) PSD a decis să facă…Eu vă spun un lucru: nu iubesc liberalii şi sunt foarte convins că nici liberalii nu mă iubesc pe mine, dar în acest moment trebuie pentru români”.

În ce condiții este dispus Ciolacu să demisioneze?

Întrebat despre declaraţia sa referitoare la renunţarea la mandatul de premier, Marcel Ciolacu a spus că „ a fost un apel foarte clar să nu ne mai pitim după cireş, să ne vedem responsabilităţile pe care le avem fiecare, să vedem fiecare cum am contribuit la această situaţie, să fim corecţi noi cu noi”.

Chestionat în ce condiţii este dispus să demisioneze, Ciolacu a declarat: „Dacă lucrurile nu intră într-un făgaş normal şi nu spunem adevărul românilor, cum este corect, nu ne asumăm anumite lucruri, responsabil sau echilibrat (…) România nu îşi permite ca oamenii să se ducă la birou de dragul de a se duce la birou”.

Marcel Ciolacu a declarat anterior că, în cazul în care PNL nu susţine pachetul fiscal pregătit de către Executiv, îşi depune mandatul şi nu a exclus varianta alegerilor anticipate.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro