VIDEO Mesajul transmis de Mircea Baniciu, după moartea lui Nicu Covaci / Cei doi mari soliști ai trupei Phoenix s-au împăcat abia în octombrie anul trecut
- Andrei Stan
„Drum lin Nicu Covaci! Regrete imense!”, a reacționat vineri seară muzicianul Mircea Baniciu, un fost important membru al Phoenix, după anunțul morții fondatului și liderului legendarei trupe de rock.
De-a lungul timpului, între cei doi colegi de trupă au apărut o serie de tensiuni, presa scriind că acestea au plecat de la disputele privind drepturile de autor asupra pieselor Phoenix
După emigrarea lui Moni Bordeianu, în toamna anului 1970, Nicu Covaci a luat în formaţie alţi membri, iar în repertoriul trupei au apărut piese ca „Dorinţa”, „Aminteşte-ţi”, „Niciodată”, „Ochi de ţigan”. Phoenix a participat la a doua ediţie a Festivalului Club A, în 1971, unde a obţinut mai multe premii individuale de interpretare. În acelaşi an, au intrat în trupă Mircea Baniciu (ca solist), Josef ”Ioji” Kappl şi Costin Petrescu. Tot în 1971 a apărut albumul „Cei ce ne-au dat nume”, conform blogului www.nicucovaci.wordpress.com. Acesta a fost primul LP scos de o formaţie rock în limba română.
Nicu Covaci a plecat din țară în anul 1976, printr-o căsătorie fictivă și prin renunțarea la cetățenia română.
Covaci şi membrii trupei (mai puţin Mircea Baniciu) au emigrat în Germania, unde au activat sub numele Mad House şi Transsylvania Phoenix, au scos câteva discuri şi i-au cunoscut pe Manfred „Mani” Neumann (vioară, voce), şi pe Tom Buggle (bass), care aveau să apară, alături de Covaci şi Ţăndărică, pe albumul „Transsylvania Phoenix”.
În luna mai 1990, are loc prima întâlnire a lui Nicu Covaci cu publicul român după o absenţă îndelungată din ţară, la festivalul de la Palatul Copiilor din Bucureşti – unde cântă, doar împreună cu Mircea Baniciu, câteva piese cunoscute ale trupei Phoenix. În acelaşi an, trupa cântă la Paris şi pregăteşte primul turneu în România, având loc înregistrări în formula Covaci, Baniciu, Kappl şi Lipan, notează Agerpres.
Tot la începutul anilor ’90, Nicu Covaci a participat, alături de Dieter „Dixie” Krauser (bass), două foste componente ale formaţiei feminine rock Catena – Ortansa Păun şi Anca Vijan (backing vocal), Mani Neumann (vioară), Mircea Baniciu (voce) şi Ovidiu Lipan Ţăndărică (tobe) – la Festivalul „Rock ’91”. Apoi au participat, în 1992, la turneul „Champs”, dar aici „Dixie” a fost înlocuit de Ioji Kappl. În 1992, Covaci produce un disc de înaltă ţinută artistică – „Symphoenix” (în formula Nicu Covaci – chitare, voce, Mani Neumann – vioară, Volker Vaessen – bass, Ovidiu Lipan Ţăndărică – baterie, Mircea Baniciu – voce), implicând celebrul grup coral SONG şi Orchestra simfonică a radioului Bucureşti, potrivit ziarultimisoara.ro.
A urmat „întâlnirea de 30 de ani” de la Sala Polivalentă, unde au putut fi văzuţi aproape toţi foştii componenţi ai trupei, mai puţin Mircea Baniciu.
Abia în octombrie 2023, Nicu Covaci și-a făcut apariția la un concert susținut de Mircea Baniciu, într-un club timișorean. Spre surprinderea asistenței, care știau că cei doi artiști sunt certați, Covaci a urcat pe scenă și a cântat două piese cu chitara lui Baniciu, relatau, la acel moment, adevărul.ro și pressalert.ro.
La începutul anului 2022, Nicu Covaci anunțase reunirea în formula de aur, în cadrul evenimentelor prilejuite de împlinirea a 60 de ani de la înfiinţare. Covaci spunea atunci că a îngropat securea războiului şi că s-a împăcat cu Mircea Baniciu, Josef Kappl, Mani Neuman şi Ovidiu Lipan Ţăndărică, foşti membri ai trupei, cu care s-a aflat în conflict deschis de foarte mulţi ani.
„Sunt 60 de ani Phoenix, mi-am călcat pe inimă şi i-am invitat pe toţi. Pentru că lumea trebuie să vadă un lucru frumos, o prietenie, până la urmă toţi ne-am pus sufletul în formaţia asta. Dar interesele personale sunt mai importante astăzi pentru unii. Nu am ce să comentez”, a declarat atunci Nicu Covaci.
Dar vineri, 13 octombrie 2023, Nicu Covaci și Mircea Baniciu au arătat că s-au împăcat. Covaci și-a făcut apariția la concertul susținut de Mircea Baniciu Band, în clubul timișorean Porto Arte, a urcat pe scenă și a cântat cu chitara împrumutată de la Mircea Baniciu.
„O reîntâlnire epocală… nu știu dacă nu pot să-i spun și mai mult. Invitatul meu pe scenă este Nicu Covaci“, au fost cuvintele cu care Mircea Baniciu l-a prezentat pe Nicu Covaci înaintea piesei „În umbra marelui urs”, iar la finalul piesei „Andrii Popa“ acesta a adăugat: „Vă mulțumim… Și cu aceasta Nicu Covaci rămâne cu noi… La masă bineînțeles… și vedem ce se mai poate face în continuare“.