Sari direct la conținut

VIDEO Misiune secretă a Brigăzii Azov pe front: forțele ucrainene folosesc „cea mai periculoasă armă” și îi elimină pe ruși dintr-o importantă pădure din Donbas

HotNews.ro
VIDEO Misiune secretă a Brigăzii Azov pe front: forțele ucrainene folosesc „cea mai periculoasă armă” și îi elimină pe ruși dintr-o importantă pădure din Donbas
Un soldat ucrainean trage cu un tun SPG în direcția Velyka Novosilka, în regiunea Donețk din Ucraina, pe 9 februarie 2024 / Sursa foto: Diego Herrera Carcedo / Anadolu : Diego Herrera Carcedo / AFP / Profimedia

Brigada ucraineană Azov a împins trupele ruse de pe pozițiile acestora din pădurea Serebryansky, situată în regiunea Luhansk, și au reușit să avanseze 1 kilometru, a anunțat unitatea militară, citată luni de The Kyiv Independent.

Forțele ruse încearcă de mult timp, după izbucnirea războiului, să preia controlul asupra pădurii Serebryansky, văzută ca poarta de intrare în orașul Lîman, un nod feroviar important, dar distrus.

Trupele ucrainene au eliberat Lîmanul la o zi după ce Rusia a anunțat, 30 septembrie 2022, că îl anexează împreună cu cele patru regiuni ucrainene ocupate parția (Donețk, Luhansk, Zaporojie și Herson).

Într-un mesaj publicat duminică pe Telegram, batalionul Azov a anunțat că, alături Brigada 1 Operațională „Bureviy” din cadrul Gărzii Naționale a Ucrainei, trupele au înaintat 1 kilometru, adăugând că mai multe câștiguri teritoriale au fost înregistrate de-a lungul unui front de 2 kilometri.

Luni, într-un comentariu pentru The Kyiv Independent, brigada a afirmat că nu poate detalia în acest moment alte rezultate ale misiunii, pentru a proteja „siguranța și succesul operațiunilor”.

Aceste informații vin la câteva zile după ce comandantul adjunct al unității Azov, Sviatoslav Palamar, s-a plâns într-o postare pe Facebook că relatările anterioare ale presei, potrivit cărora trupele ruse își părăsesc pozițiile din pădurea Serebryansky, nu au creditat Azov cu meritul de a-i forța pe ruși să plece.

Făcând apel la jurnaliști să „scrie cu onestitate”, Palamar a sugerat că presa în mod deliberat nu a dat numele brigăzii, în ciuda faptului că aceasta „a eliminat (trupele ruse, n.r.) în fiecare zi, în fiecare oră, timp de luni de zile”.

În altă ordine de idei, brigada Azov a publicat, de asemenea, o înregistrare video pe YouTube care arată activitatea soldaților ce folosesc ceea ce ei descriu ca fiind „cea mai periculoasă armă” – SPG-9.

SPG-9 este un tun fără recul, de calibrul 73 de milimetri, montat pe un trepied și operat de un echipaj format din două persoane.

Arma are un suflu extrem de puternic în spatele său în momentul tragerii, astfel încât aceasta e mereu folosită în spații deschise altfel putând provoca distrugeri și daune

Tunul trage cu proiectile care sunt eficiente împotriva vehiculelor blindate și absolut devastatoare împotriva țintelor umane.

„Indiferent pe cine întrebi, aceasta este cea mai periculoasă armă”, afirmă unul dintre soldații din batalionul Azov, în înregistrare.

Săptămâna trecută, brigada Azov a anunțat că Washingtonul a decis să îi acorde ajutor militar, după un embargo de zece ani din cauza îngrijorărilor legate de legăturile acesteia cu cercurile ultranaționaliste.

Această unitate este apreciată în Ucraina pentru că a participat la apărarea orașului Mariupol în primele luni ale invaziei ruse, dar este urâtă de Moscova, care îi acuză pe membrii săi că sunt „naziști” ce au comis crime de război.

„Ambasada SUA în Ucraina a confirmat că Brigada specială 12 Azov a Gărzii Naționale ucrainene a trecut inspecția cerută de legislația americană și are dreptul de a primi asistență americană”, a afirmat marțea trecută brigada, într-un mesaj pe Telegram, salutând o „nouă pagină” din „istoria” sa.

Această decizie a fost confirmată de Departamentul de Stat al SUA, care a precizat că a efectuat o „analiză amănunțită” și că „nu a găsit nicio dovadă de încălcare gravă a drepturilor omului” de către această unitate ucraineană.

Azov a fost formată în 2014 ca o unitate de voluntari care lupta împotriva separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei ajutați de Moscova. Ulterior, a fost integrată în Garda Națională ucraineană ca regiment și apoi ca brigadă.

Luptătorii săi și-au câștigat o reputație de eroi în rândul multor ucraineni datorită tenacității cu care s-au apărat – chiar dacă au fost învinși – în oțelăria Azovstal în timpul asediului armatei ruse asupra Mariupolului în 2022.

În 2016, Amnesty International și Human Rights Watch au acuzat membrii Azov de comiterea de încălcări ale drepturilor omului, inclusiv de tortură. Cu toate acestea, Washingtonul a considerat că actuala brigadă Azov este diferită de miliția de voluntari creată în urmă cu zece ani, subliniind „rolul eroic” al acesteia în apărarea Mariupolului.

Urmărește cele mai recente evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro