Sari direct la conținut

LIVE Război în Ucraina, ziua 845: Planul Moscovei înainte de livrarea primelor avioane F-16 către Kiev / Rusia atacă Ucraina în timpul meciului de la EURO 2024 / Putin, vizită rară în Coreea de Nord

Avioane F-16, Foto: Inquam Photos / George Calin
Avioane F-16, Foto: Inquam Photos / George Calin

Peste 80 de țări și organizații internaționale au susținut integritatea teritorială a Ucrainei în fața invaziei Rusiei, într-un comunicat comun emis la finalul unei conferințe de pace din Elveția. Integritatea teritorială și suveranitatea tuturor statelor „pot servi și vor servi drept bază pentru realizarea unei păci cuprinzătoare, juste și durabile în Ucraina”, se afirmă în declarația finală a summitului de la Bürgenstock. Prin aceasta s-a solicitat ca Ucraina să preia controlul asupra centralei nucleare Zaporojie și asupra porturilor sale din Marea Azov. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat la conferința de presă de închidere că „Rusia și liderii săi nu sunt pregătiți pentru o pace dreaptă”, salutând în același timp „primii pași spre pace”. Cu toate acestea, puterile occidentale și aliații lor nu au reușit să convingă principalele state nealiniate să se alăture declarației finale. Între ţările care nu au susţinut declaraţia se numără şase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii – Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India şi Indonezia.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Evenimentele din ziua 845 a războiului din Ucraina sunt LIVE aici pe HotNews.ro:

23:55

Un atac rusesc cu rachetă asupra regiunii Poltava, din estul Ucrainei, a rănit luni 22 de persoane, inclusiv trei copii, și a deteriorat locuințe și linii electrice, întrerupând electricitatea pentru peste 55.000 de consumatori, a declarat guvernatorul regional.

22:47

Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că procesul de spionaj în Rusia al reporterului Wall Street Journal, Evan Gershkovich, care neagă acuzaţiile de strângere de secrete pentru CIA, va avea loc cu uşile închise, a anunţat luni Departamentul de Stat, relatează Reuters.

22:41

Brigada ucraineană Azov a împins trupele ruse de pe pozițiile acestora din pădurea Serebryansky, situată în regiunea Luhansk, și au reușit să avanseze 1 kilometru, a anunțat unitatea militară, citată luni de The Kyiv Independent.

21:39

Aproximativ 70% dintre ucraineni consideră că Volodimir Zelenski trebuie să rămână președinte până când legea marțială va expira, arată un sondaj realizat de Institutul Internațional de Sociologie din Kiev (KIIS) și publicat luni, potrivit The Kyiv Independent.

Sondajul a fost realizat în perioada 26 mai – 1 iunie. Institutul Internațional de Sociologie din Kiev a intervievat 2.011 adulți din teritoriile controlate de Ucraina.

În schimb, 22% dintre respondenți sunt împotriva menținerii lui Zelenski în funcția de președinte.

Între 65% și 74% dintre ucraineni, în funcție de regiunea de reședință, sunt de acord ca Zelenski să rămână la putere până la sfârșitul legii marțiale. Acest lucru înseamnă că majoritatea ucrainenilor nu pun la îndoială legitimitatea președintelui, au precizat sociologii.

Dacă nu ar fi fost impusă legea marțială, următoarele alegeri prezidențiale ar fi trebuit să aibă loc pe 31 martie 2024, iar mandatul lui Zelenski s-ar fi încheiat pe data de 20 mai.

Ucraina a introdus legea marțială după ce Rusia a lansat invazia pe scară largă în februarie 2022. Legea marțială interzice în mod explicit organizarea de alegeri prezidențiale, parlamentare și locale.

Conform unora dintre criticii lui Zelenski, Constituția nu autorizează prelungirea mandatului prezidențial în condițiile legii marțiale. Aceștia susțin că el a încetat să mai fie un președinte legitim pe 20 mai.

 

Un submarin nuclear rusesc părăsește Havana

Submarinul rusesc cu propulsie nucleară aflat într-o escală de cinci zile la Havana a părăsit luni capitala cubaneză, potrivit jurnaliștilor de la AFP.

Cu puțin timp înainte de ora 10:00 (14:00 GMT), „Kazan” a părăsit golful portului Havana spre largul mării, urmat la scurt timp de fregata „Gorșkov”, în timp ce petrolierul „Pașin” a efectuat manevre pentru a părăsi portul.
Flotila rusă, care includea și un remorcher, ajunsese miercuri în capitala cubaneză, unde a stârnit curiozitatea locuitorilor.

21:29

Biroul procurorului regional a anunțat că numărul persoanelor rănite în urma atacului rusesc asupra regiunii Poltava a crescut la 16, iar șase persoane fuseseră spitalizate în jurul orei locale 19:30, scrie The Kyiv Independent.

Forțele ruse ar fi efectuat atacul cu o rachetă de croazieră Kh-59, a precizat biroul procurorului.

Mai multe clădiri cu mai multe etaje au fost avariate în urma atacului. Guvernatorul a afirmat anterior că unele persoane ar putea fi prinse sub dărâmături.

Atacul a avariat, de asemenea, liniile electrice din regiune. Aproximativ 53.000 de clienți civili și 2.400 de clienți industriali au rămas fără energie electrică, potrivit guvernatoului regional Filip Pronin.

20:26

China trebuie să fie făcută să plătească pentru sprijinul acordat Rusiei, a afirmat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a încurajat în același timp alianţa militară occidentală să trimită mai multe arme Ucrainei, scrie AFP.

19:26

Bilanțul atacului rusesc asupra regiunii ucrainene Poltava a crescut la 12 răniți, inclusiv doi copii, potrivit guvernatorului Filip Pronin, transmite The Kyiv Independent.

Cel puțin trei persoane au fost spitalizate.

Mai multe clădiri cu mai multe etaje au fost avariate. Guvernatorul a declarat anterior că este posibil ca unele persoane să fie prinse sub dărâmături.

18:21

Sîrski acuză Rusia că şi-a intensificat atacurile înainte ca Ucraina să primească avioanele de vânătoare F-16

Kievul a afirmat luni că Rusia şi-a intensificat atacurile pe frontul de est pentru „a maximiza epuizarea trupelor” ucrainene, înainte de sosirea ajutorului militar occidental, în special a avioanelor de vânătoare F-16, scrie AFP.

În ultimele luni, forţele ruse au câştigat teren în regiunile de frontieră Doneţk şi Harkov, profitând de penuria de soldaţi şi muniţii din rândurile forţelor ucrainene.

„Comandamentul trupelor ruse face la ora actuală tot posibilul pentru a creşte şi extinde intensitatea ostilităţilor, pentru a maximiza epuizarea trupelor noastre”, a anunţat generalul Oleksandr Sîrski, şeful armatei ucrainene, într-un mesaj publicat pe Telegram.

Potrivit lui Sîrski, Moscova este conştientă că „timpul va juca” în favoarea Kievului, cu recepţionarea unei „cantităţi importante de arme şi de echipamente” din partea aliaţilor săi, inclusiv de avioane F-16, menite să întărească apărarea aeriană ucraineană.

Comandantul ucrainean a precizat că forţele ruse îşi concentrează eforturile în împrejurimile localităţilor „Kupiansk, Pokrovsk, Kurahove şi Vremivka”, situate pe frontul de est, în timp ce „lupte înverşunate” continuă în est şi în sud, notează Agerpres.

Procurorul regiunii sudice Herson, ocupată parţial de Moscova, a anunţat luni că un bărbat de 50 de ani a fost ucis de un „explozibil lansat de o dronă”.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a estimat în luna mai, într-un interviu pentru AFP, că Ucraina are nevoie de 120-130 de avioane de luptă F-16 sau alte aparate moderne, „pentru ca Rusia să nu deţină supremaţie aeriană”.

17:04

Nunțile din Ucraina se desfășoară cu jumătate din locurile invitaților neocupate, în timp ce echipele de mobilizare scot oamenii din autobuze şi din gări şi îi duc direct la centrele de înrolare. Pentru cei care evită recrutarea, transportul public este acum ceva interzis. La fel şi restaurantele, supermarketurile şi excursiile de weekend în parc pentru a juca fotbal. Bărbații din Ucraina nu se mai duc nici la nunți de teamă să nu fie mobilizați

16:12

Cel puțin nouă persoane au fost rănite în atacul cu rachete rusești asupra regiunii Poltova, transmite Reuters.

De asemenea, mai multe clădiri înalte au fost avariate, a precizat guvernator regional Filip Pronin.

Pronin a declarat ulterior că, din cauza deteriorării liniilor electrice, aproximativ 53.000 de consumatori casnici și 2.400 de consumatori industriali s-au confruntat cu întreruperi de energie electrică.

Anterior, forțele aeriene ucrainene au anunțat o alertă antirachetă pentru regiune.

16:03

După Coreea de Nord, Vladimir Putin va merge în vizită și în Vietnam. Reacție dură din partea SUA

16:02

Peste 55.000 de consumatori casnici și industriali au rămas luni fără electricitate după ce liniile electrice din regiunea Poltava, din centrul-estul Ucrainei, au fost avariate în urma unui atac aerian rusesc, a declarat guvernatorul regional, informează Reuters.

15:15

Sir Rod Stewart a fost huiduit în Germania în timpul unui concert pe care l-a ținut la Leipzig, atrăgând nemulțumirea plătitorilor de bilete prin afișarea unui portret al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, relatează Sky News.

Putin, vizită istorică în Coreea de Nord

14:26

Liderul nord-coreean Kim Jong Un pregăteşte probabil o primire fastuoasă la Phenian pentru preşedintele rus Vladimir Putin. Despre vizita acestuia în Coreea de Nord, prima din ultimele două decenii, se fac multe speculaţii, deşi încă nu a fost anunţată oficial, comentează luni agenţia sud-coreeană de presă Yonhap, citată de Agerpres.

14:24

Noi pregătim marele meci de la Euro, România – Ucraina, cu o bere. Ucrainenii și-au organizat televizoarele în adăposturi, dacă sună alerta de bombe

13:59

UEFA a interzis prezenţa steagurilor ruseşti la meciul dintre Ucraina şi România, din grupele Euro 2024, informează presa ucraineană, citată de News.ro.

13:30

Kremlinul a declarat luni că remarcile secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, cu privire la discuțiile despre desfășurarea mai multor arme nucleare reprezintă o escaladare, informează Reuters.

Cel puțin 12.000 de civili ucraineni au murit de la începutul războiului

12:39

Rusia a depășit Statele Unite, în luna mai, ca principal furnizor de gaze naturale lichefiate (LNG) în Europa, informează Financial Times, potrivit potrivit The Kyiv Independent. Acest lucru se întâmplă pentru prima dată în aproape doi ani, de când au fost reduse masiv livările de gaze rusești, în urma invadării Ucrainei.

12:27

Statele care deţin arme nucleare îşi întăresc arsenalele atomice în faţa numeroaselor conflicte de pe plan global, atenţionează luni un nou raport al Institutului Internaţional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (SIPRI), citat de dpa și Agerpres.

11:27

Fostul preşedinte american Donald Trump a criticat sâmbătă amploarea sprijinului acordat de SUA Ucrainei şi a declarat într-un moment de aparentă confuzie că, dacă va fi reales în noiembrie, va „rezolva imediat această problemă”, scrie Politico, citat de News.ro.

11:25

Cel puțin 12.000 de civili ucraineni, inclusiv 551 de copii, au fost uciși de la începutul războiului, a declarat procurorul general Andrii Kostin, potrivit The Kyiv Independent.

ONU a declarat în aprilie că a înregistrat aproape 11.000 de civili uciși și peste 20.500 de răniți. Numărul real este probabil mai mare, deoarece Rusia împiedică monitorizarea independentă în zonele ocupate care au suferit cele mai mari distrugeri, precum Mariupol.

Numărul civililor morți în timpul asediului de aproape trei luni de la Mariupol ar putea depăși 25.000, au declarat oficialii ucraineni în noiembrie 2022. O investigație a Associated Press în decembrie același an a constatat că cifra reală ar putea fi de până la trei ori mai mare.

Vorbind la summitul global pentru pace din Elveția, Kostin a subliniat că cifra de cel puțin 12.000 reprezintă doar decesele confirmate. El a adăugat că anchetatorii ucraineni au documentat aproape 130.000 de cazuri de crime de război comise de soldații ruși, inclusiv peste 300 de episoade de violență sexuală.

NATO scoate armele nucleare din depozite

10:35

Selecţionerul echipei Ucrainei, Serhi Rebrov, a declarat, duminică, într-o conferinţă de presă, că meciul cu România, de luni, care marchează debutul naţionalei sale la EURO 2024, este unul „încărcat de emoţii” şi mai mult decât un meci de fotbal, pentru o ţară aflată în război din 2022, transmite AFP.

10:21

NATO este în discuţii pentru a desfăşura mai multe arme nucleare, scoţându-le din depozite şi punându-le în stand-by, în faţa unei ameninţări tot mai mari din partea Rusiei, a Chinei şi a Coreei de Nord, a declarat luni şeful alianţei, Jens Stoltenberg, citat de Reuters.

Secretarul general al NATO a declarat pentru ziarul britanic The Telegraph că există consultări directe între statelemembre pentru a fi transparente în ceea ce priveşte arsenalul nuclear ca mijloc de descurajare.

09:43

Procesul din Rusia al reporterului american Evan Gershkovich va începe pe 26 iunie şi se va desfăşura cu uşile închise, au relatat luni agenţiile de presă ruseşti de stat TASS şi RIA, citând un comunicat al tribunalului, informează Reuters.

08:19

Un atac cu drone a vizat o fabrică de tractoare și o oțelărie din orașul rus Lipețk, potrivit Ukrainska Pravda.

Autoritățile din regiunea rusă Lipețk (vest) au anunțat că patru drone au fost doborâte deasupra orașului Lipeșk, iar pe rețelele de socializare oamenii au raportat explozii și fum deasupra unei fabrici de tractoare și a unei uzine metalurgice din orașul Lipețk.

Guvernatorul regiunii Lipețk, Igor Artamonov, a declarat că nu există victime.

Canalul de Telegram Astra, citat de Ukrainska Pravda, a notat că locuitorii din zonă au anunțat explozii și fum deasupra fabricii de tractoare, precum și un atac asupra Uzinei Metalurgice.

Scurtă recapitulare a evenimentelor recente:

Cele mai importante informații de duminică privind agresiunea Rusiei au fost LIVE aici pe HotNews.ro

INTERVIURILE HotNews.ro