Sari direct la conținut

VIDEO Momentul în care dronele Kievului lovesc punctul de graniță Sudja și zeci de soldați ruși se predau, în timpul asaltului ucrainean

HotNews.ro
VIDEO Momentul în care dronele Kievului lovesc punctul de graniță Sudja și zeci de soldați ruși se predau, în timpul asaltului ucrainean
Soldații ruși se predau în timpul asaltului ucrainean. FOTO: X/ClashReport

Mai mulți soldați ruși au fost luați prizonieri în timpul incursiunii forțelor ucrainene peste graniță, în regiunea Kursk, iar un clip postat pe rețelele sociale surprinde o parte a acestei operațiuni, scrie publicația ucraineană Censor.net.

Zeci de recruți ruși s-au predat la punctul de control Sudja, din Rusia, în timpul asaltului executat de forțele ucrainene în regiunea Kursk, scrie publicația ucraineană Censor.net.

Clipul postat pe rețelele sociale surprinde atacul unei drone, apoi momentele în care soldații ruși se predau. Publicația ucraineană Kyiv Independent a scris de asemenea despre faptul că zeci de soldați ruși s-au predat în timpul asaltului ucrainean.

Aproape o mie de militari ucraineni au început, pe 6 august, o incursiune care a traversat granița în regiunea Kursk, cu tancuri și alte vehicule blindate, susținute de drone și sisteme antiaeriene.

Ministerul rus al Apărării a susținut joi dimineață, pe 8 august, că forțele sale au împiedicat în acest moment avansul ucrainean și că situația este sub control, în vreme ce luptele continuă.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avut un ton mai degrabă triumfător, observând că „toată lumea poate să vadă că armata ucraineană știe să surprindă și știe cum să obțină rezultate”.

Reușitele operațiunii ucrainene

În vreme ce oficialii de la Kiev nu au oferit detalii despre operațiune și scopul ei, presa internațională și cea ucraineană au observat că incursiunea a reușit să avanseze în jur de 15 kilometri pe teritoriul rusesc, depășind ușor într-o primă fază trupele subdimensionate ale Rusiei.

Bloggeri ruși au spus că ucrainenii au capturat cel mai probabil localitatea Sudja (aflată la zece kilometri de graniță) și alte câteva sate, deși informația este neconfirmată și, în plus, este neclar dacă forțele Kievului intenționează să păstreze teritoriul capturat.

În orice caz, incursiunea este o performanță pentru o armată care a fost în defensivă timp de un an întreg – și care s-a străduit să mobilizeze efective suficiente pentru a rezista atacurilor rusești neîncetate pe toată linia frontului din estul Ucrainei.

Departe de linia de front contestată care traversează sudul și estul Ucrainei, granița unde Ucraina și-a lansat incursiunea în regiunea Kursk s-a dovedit până acum mult mai vulnerabilă.

Forțele ruse sunt angajate în număr mare în luptele în curs de desfășurare din regiunile Donețk, Harkov și Zaporojie și, deși Moscova pregătește constant forțe de rezervă în spate, anumite părți ale frontierei rămân cu o linie de apărare mai subțire și de calitate inferioară.

Având în vedere că ofensiva Ucrainei se află încă în stadiu incipient, rămâne dificil de spus cu certitudine care este obiectivul strategic al acesteia.

Analiștii au luat în calcul mai multe scenarii – de la tentativa Kievului de a atrage în Kursk trupe rusești implicate acum în lupte în Ucraina până la dorința de a obține un rezultat pozitiv după luni de zile de probleme.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro