Sari direct la conținut

VIDEO Mona Nicoara: Niciuna dintre reformele invatamantului romanesc nu s-a ocupat practic de segregare, iar banii europeni care au venit pentru integrarea romilor nu au fost folositi cum trebuie

HotNews.ro
Mona Nicoara, Foto: Hotnews
Mona Nicoara, Foto: Hotnews

Regizoarea si producatoarea Mona Nicoara a discutat in cadrul unui interviu acordat Hotnews.ro despre problema segregarii in invatamantul din Romania si despre nepasarea care domneste la nivel institutional si social. In plus, Mona Nicoara semnaleaza si problemele legate de situatia filmului documentar din Romania, care de multe ori este vazut ca fiind „un produs rezidual al stirilor”.

„Atractia mea catre drepturile omului a venit natural din contextul acela de inceput al anilor’90. Era o perioada in care discursul despre dreputrile omului si folosirea legii in favoarea cetateanului erau cea mai atractiva ideologie pentru cei ca mine, care isi doreau democratie, statul de drept in Romania”, a declarat Mona Nicoara.

Despre segregarea in Romania

Ceea ce arata filmul „Scoala noastra” este o problema sistemica, structurala in interiorul sistemului nostru de invatamant care nu se poate rezolva peste noapte, dar care are trebui sa fie rezolvata sau macar sa inceapa ceva in acest sens. Din pacate am avzut foarte putin progrese de cand filmul a aparut acum 3 ani de zile.

Niciuna dintre reformele invatamantului romanesc nu s-a ocupat practic de segregare. Banii europeni care au venit pentru integrarea romilor nu au fost folositi si monitorizati de mult ori cum trebuie si ne trezim la aproape 25 de ani dupa revolutie in aceeasi situatie in care eram Revolutie in ceea ce priveste integrarea romilor. Pierdem capital uman cu gramada.

Comparatia cu SUA

In America exista in continuare segregare, insa exista o intelegere la nivel societal si legal. In sensul in care segregarea este un lucru rau si ar trebui sa facem tot ce se poate ca sa desegregam scolile. Lucrul acesta ia foarte multa vreme si exista in continuare foarte multe piedici in cale desegregarii, in principal in sudul SUA. Exista piedici care sunt de ordin economic, de ordin social, exista teama parintilor majoritari ca educatia nu va fi la fel de buna intr-o scoala integrata cum este intr-o scoala care are majoritate alba. Dar macar acolo exista aceasta intelegere la nivel societal ca segregarea este un lucru rau. Nu imi este foarte clar daca in Romania exista macar intelegerea faptului ca segregarea exista.

Despre cariera

E mult mai usor sa fii regizor pentru ca te ocupi de munca creativa si indiferent de cat de grea e munca creativa e multa mai satisfacatoare. Pana de curand am folosit ambele palarii, si de regizor, si de producator. Munca de producator iti inghite creativitatea.

Despre Astra Film Festival

Din ce am vazut aici e o selectie foarte puternica. Pe langa asta, e o selectie cu identitate speciala la Astra. Vezi aici filme pe care nu le vezi nicaieri altundeva. Filme pentru care trebuie sa ai rabdare, filme care sunt preocupate de limbajul cinematografic in sine. Si de multe ori cand te duci la filme stii deja ca te duci sa vezi ceva ce merita.

Despre filmul documentar in Romania

In Romania, in mod cert documentarul este privit, si de catre CNC, si de catre alte institutii, ca o un fel de Cenusareasa al filmului. Uneori, mai rau, e privit ca un produs rezidual al stirilor. La nivel international documentarul este din ce in ce mai mult pe acelasi picior cu filmele de fictiune. Este luat in serios, lumea nu mai face diferenta mare, intre documentar si fctiune. Daca un film este bun, este bun si atat. In Romania vad ca lucrurile inca mai dureaza. Felul in care sunt constituite comisiile la CNC de multe ori este o problema pentru ca includ oameni de televiziune, nu includ oameni de cinematografie, cu toate ca al doilea „C” din CNC sta pentru cinematografie.

Interviul integral

Clipul a fost realizat cu echipament NIKON

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro