Sari direct la conținut

VIDEO Neuralink arată cum un pacient paralizat se joacă șah cu ajutorul cipului său cerebral / „Telepatie”, afirmă Elon Musk

HotNews.ro
Elon Musk si Neuralink, Foto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia
Elon Musk si Neuralink, Foto: Jonathan Raa/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Neuralink, compania de cercetări în neuroștiințe fondată de Elon Musk, a prezentat o înregistrare video care arată în premieră cum un pacient uman care a primit cipul său cerebral se joacă un joc video cu mintea, relatează The Guardian și The Economic Times.

Noland Arbaugh, în vârstă de 29 de ani, a rămas paralizat de la umăr în jos după un accident la scufundări, el primind implantul cerebral dezvoltat de Neuralink în ianuarie anul acesta.

Înregistrarea video publicată joi de companie arată cum acesta se joacă șah pe laptop și mută cursorul cu ajutorul implantului Neuralink, fără să atingă un mouse sau vreun alt dispozitiv extern.

„Operația a fost super ușoară”, a declarat Arbaugh cu privire la implantarea dispozitivului, el făcând comentariul în timpul înregistrării video care a fost transmisă live pe „X”, fosta rețea de socializare „Twitter” pe care Musk a cumpărat-o în octombrie 2022.

„Am fost externat din spital o zi mai târziu. Nu am niciun fel de probleme cognitive”, a relatat bărbatul. El povestește de asemenea că dispozitivul Neuralink i-a permis să se joace un joc video mult mai complex, Civilization VI.

„Am renunțat practic la acel joc. Voi toți [de la Neuralink] mi-ați redat această abilitate și l-am jucat timp de 8 ore consecutive”, a explicat el.

Însă Kip Ludwig, un fost director în cadrul Institutelor Naționale de Sănătate din SUA, atrage atenția că înregistrarea video publicată de Neuralink nu arată un lucru care nu era posibil și înainte.

„Încă este foarte devreme după implantare și există mult de învățat atât de partea Neuralink cât și a pacientului pentru a maximiza cantitatea de informații pe care o poate controla”, a adăugat acesta.

Elon Musk anunțase la sfârșitul lui ianuarie că Neuralink a realizat primul său implant cerebral

Neuralink afirmă că își testează implantul cerebral pe „oameni cu paralizie care să controleze dispozitive externe cu gândurile lor”.

Musk a redistribuit înregistrarea video cu Arbaugh pe pagina sa de „X”, afirmând că această arată „telepatie – controlarea unui computer și jucarea de jocuri video doar prin a te gândi”.

Miliardarul sud-african a anunţat pe 30 ianuarie că Neuralink a realizat cu două zile înainte primul său implant cerebral la un pacient, operaţie care a fost însă deja efectuată de mai multe ori de alte companii şi cercetători, după cum amintește și Kip Ludwig.

„Primele rezultate arată o activitate neuronală promiţătoare”, a scris la momentul respectiv Elon Musk pe „X”.

În luna septembrie, compania olandeză Onward a anunţat că testează cuplarea unui implant cerebral cu un altul care stimulează măduva spinării cu scopul de a permite unui pacient tetraplegic să îşi recapete mobilitatea.

Încă din 2019, cercetătorii de la institutul Grenoble Clinatec au prezentat un implant care, odată instalat, permite unei persoane tetraplegice să anime un exoschelet şi să îşi mişte braţele sau să se mişte.

Neuralink a obținut anul trecut aprobarea FDA să își testeze cipul cerebral pe oameni

Neuralink anunțase în luna mai a anului trecut că Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a dat undă verde pentru primul său studiu clinic pe oameni.

Aprobarea FDA „reprezintă un prim pas important care va permite tehnologiei noastre într-o bună zi să ajute mulți oameni”, a declarat compania la momentul respectiv.

Musk a făcut senzație la sfârșitul lui 2022, când a declarat că este atât de încrezător în siguranța implanturilor Neuralink încât ar fi dispus să le implanteze și copiilor săi. El estimase atunci că Neuralink va conecta creierul uman cu un computer în decurs de șase luni.

Musk a prezis că Neuralink va începe testările pe oameni de cel puțin patru ori începând cu 2019 dar compania sa a solicitat aprobarea FDA abia la începutul anului 2022. Agenția a respins cererea inițială, potrivit declarațiilor făcute de mai mulți angajați ai Neuralink pentru Reuters în martie 2023.

Potrivit acestora, FDA a subliniat mai multe îngrijorări pe care a cerut ca Neuralink să le soluționeze înainte de aprobarea testelor pe oameni.

Problemele majore au vizat bateria cu litiu a dispozitivului, posibilitatea migrației firelor implantului în interiorul creierului și posibilitatea extragerii în siguranță a dispozitivului fără a afecta țesutul cerebral.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro