Sari direct la conținut

VIDEO Nicusor Dan despre campania sa electorala: Nu am inceput sa batem cartierele, ci am avut un public tinta care a fost segmentul ONG, oameni din multinationale, oameni cu salarii mari, lumea culturala

HotNews.ro
Nicusor Dan, Foto: HotNews / DP
Nicusor Dan, Foto: HotNews / DP

Candidatul independent Nicusor Dan a obtinut 8,45% din voturile bucurestenilor pentru functia de primar general si 4,7% din voturi pentru cea de consilier, potrivit datelor furnizate de Biroul Electoral Municipal. Cum a ajuns Nicusor Dan sa aiba atatia sustinatori? Ce sanse are un candidat independet in fata marilor partide? Cat l-a costat campania electorala? Cine sunt cei care l-au finantat? Ce sanse are sa castige la Curtea Constitutionala un mandat de consilier general? Nicusor Dan raspunde la aceste intrebari in interviul de mai jos.

Reporter: Cum consideri rezultatele alegerilor de duminica, in ceea ce te priveste?

Nicusor Dan: Au fost sustinatoare care au plans la Green Hours, cand s-au anuntat rezultatele, dar realist vorbind cred ca sunt foarte bune si mai ales este important ca oamenii au avut incredere. 70.000 de oameni au avut incredere unii in altii si s-au dus sa voteze cum credeau ei, nu cum le spuneau sondajele de opinie, un vot fara sanse, isrosit, si asa mai departe.

R: Care este mesajul acestui rezultat, chiar daca nu ai obtinut fotoliul de primar general si inca nu este sigur ca vei obtine un loc in Consiliu? Ce inseamna ca tu ai luat aproape 9% din voturile bucurestenilor?

ND: Inseamna ca este posibil ca oameni noi sa intre in politica. Cred ca trebuie ca oameni noi sa incerce, chiar din toamna, sa candideze ca independenti. Este mult mai simplu decat ceea ce am avut noi de facut. Sunt colegii de aproximativ 70.000 de oameni. Trebuie sa te voteze 30.000 de oameni. Poti, cu o echipa de cateva zeci de voluntari, sa bati la toate usile, chiar daca, cum a fost si in cazul nostru, nu vei avea acces la televiziune. Deci, este posibil pentru oameni care au 20-30 de mii de euro si cativa voluntari sa castige un loc in parlament. Cativa oameni noi in Parlament, care sa nu aiba niste partide in spate si sa poata spune lucrurilor pe nume, va fi un mare pas inainte. Noi, pentru Bucuresti, putem sustine astfel de oameni cu structura care s-a creat acum.

R: Potrivit ultimelor date furnizate de Biroul Electoral Central inca nu ai pragul acela de 5 la suta ca sa intri in Consiliul General. Ti se pare corect ca legea sa ceara unui independent 37.000 de voturi pentru aceasta pozitie, iar candidatilor partidelor doar 13.000?

ND: Evident, este incorect si mai mult decat atat, este neconstitutional. Daca am ajuns la subiectul acesta vreau sa spun ca in aceasta lege sunt mai multe puncte aberante. In primul rand, alegerile intr-un singur tur. Cum s-a putut vedea in aceasta campanie nu a fost nicio dezbatere. Primarii in functie s-au ferit cat au putut, tocmai ca sa-si pastreze avantajul de notorietate.

Dupa aceea, numarul de semnaturi care au fost cerute independentilor este dublu fata de maximul pe care il prevede Comisia de la Venetia. Asta, daca este coroborat cu un timp foarte scurt in care trebuie sa aduni semnaturile, practic te scoate din cursa. A fost inuman ceea ce a trebuit sa facem noi in 40 de zile.

Mai este pragul electoral foarte ridicat si faptul ca independentii nu pot sa constituie liste. Eu daca as fi candidat cu o lista la Consiliul General as fi putut sa fac publicitate si acelei liste, unde ar fi fost probabil personalitati publice, si cei 9% pe care i-am obtinut la Primaria Generala s-ar fi transformat in cinci locuri la Consiliul General. Cinci locuri din 55 ar fi fost important.

Si, in fine, o chestiune tehnica, independentii desi fac efortul acesta urias si au numarul de semnaturi, un suport popular, nu au dreptul la observatori, ceea ce, la ce intuim ca se intampla prin sectiile de votare, este un dezavantaj.

R: Dar pragul acesta de 5% este corect? Vei ataca la Curtea Constitutionala aceasta prevedere legala?

ND: Da. Este o masura nedreapta sa nu intri in Consiliul General cand ai 37.000 de voturi si sa intre altcineva care are 13.000 de voturi. Este un principiu in Constitutia Romaniei, privind liberul acces la demnitatile publice. Vom ataca, dar nu direct la Curtea Constitutionala, ci asa cum spun procedurile, intai contestatie, apoi proces la Tribunal si in cadrul procesului vom ridica exceptia de neconstitutionalitate. O chestiune care se va transa la Curtea Constitutionala in cateva luni.

R: Daca am inteles eu bine, vei ataca procesul verbal prin care Biroul Electoral Municipal da publicitatii rezultatele alegerilor si spune ca ai luat X la suta din voturi?

ND: Da.

R: Iar decizia Curtii Constitutionale, daca iti va fi favorabila, se aplica din acest mandat?

ND: Da. Consiliul General va functiona in aceasta formula pana procesul nostru se va termina, cu tot cu trimiterea la Curtea Constitutionala, si, din momentul acela, in cazul in care Curtea Constitutionala imi da dreptate, atunci va pleca un consilier si voi intra eu pe locul pe care l-am obtinut.

R: Care crezi ca sunt sansele de a castiga?

ND: Eu le estimez la 70-80%.

R: Au fost foarte multe intrebari pe forum, legat de cat a costat campania ta electorala si cine sunt finantatorii. Cititorii doresc nume.

ND: In primul rand, am pus pe site situatia pana la 31 mai. Ce a venit, in ce zi, ce sume si ce cheltuieli. Pana in momentul acela erau intre 35.000 si 40.000 de euro, si primiti si cheltuiti. O sa punem in curand situatia finala. Probabil, am primit vreo 45.000 de euro si am cheltuit vreo 50.000 de euro. Cam astea sunt cifrele la care ma astept pentru ca sunt facturi care nu sunt platite, cum se intampla.

Nu am acceptul oamenilor care mi-au dat bani sa le fac publice numele. Oricum, o parte dintre ei au donat inainte ca eu sa-mi depun candidatura. I-am declarat in declaratia de avere pentru ca este obligatoriu sa o fac. Pe scurt, au fost cam 400 de oameni care mi-au donat bani. Suma cea mai mica a fost de 5 lei, 10 lei, 5 euro, 10 euro. Au fost sume de 100 de euro, 50 de euro, cele mai multe. Si sumele cele mai mari au fost 5.000 de euro, 3 persoane, si o persoana 4.000 de euro.

R: Cat din cei 50.000 de euro sunt donatii si cat trebuie sa dai inapoi? Am inteles ca a fost vorba si de niste imprumuturi. Cum intentionezi sa restitui banii acestia?

ND: Au fost niste imprumuturi, dar doar ca sa acopere banii pe care eu ii aveam dati in alta parte si pe care nu am putut sa-i recuperez. A trebuit sa-i mai pasuiesc pe niste prieteni carora le-am dat banii si atunci am luat acele sume din alta parte.

Una peste alta, in momentul inceperii campaniei aveam 20.000 de euro, banii mei, dati cuiva, si a trebuit sa-i iau din alta parte, ca sa asigur un rulaj.

R: Care a fost componenta staff-ului de campanie?

ND: Am avut un coordonator pe partea de strategie, Daniel Gavrila, un om care a facut publicitate si care acum are o firma de consultanta in domeniu. Am avut un coordonator pe partea operationala, Raluca Savu, ea s-a ocupat de tot ce a insemnat alergatura, ia afise, trimite voluntari, etc. Pe creatie si comunicare am avut un grup de oameni coordonati de Dan Popov si Octav Gheorghe. Am mai avut pe online doi specialisti: Nicu Tanase si Ioana Blanaru. Alte doua persoane s-au ocupat de voluntari: Mirabela Gradinaru si Adina Borta. Cam ei au consntituit staff-ul meu de campanie, lor alaturandu-se sute de voluntari.

R: Acesti oameni au fost platiti sau au facut voluntariat?

ND: Au fost voluntari, mai putin coordonatorul operational care a fost platit cu norma intreaga, si coordonatorul de social media care a fost platit la jumatate de norma.

R: Ziceai ca au fost cateva sute de voluntari. De unde au venit acesti oameni. Cum i-ati adunat?

ND: In noiembrie, la inceput, erau cateva zeci, oameni din ONG-uri si care, desi organizatiile lor nu au vrut sa se implice sau statutul nu le permitea asta, s-au implicat ei ca indivizi. Dupa care au venit tot felul de oameni atrasi de idee, in general oameni tineri si in general oameni cu functii importante, specialisti fiecare pe domeniul lor. Este remarcabil ca multi dintre ei au acceptat sa faca munci foarte neprofesionale, sa lipeasca etichete, sa care, sa distribuie materiale la 7 dimineata, la metrou.

R: Am vazut pe site-ul nostru mai multe intrebari de la cititori, daca ai fost sustinut de un partid politic sau daca ai avut ca sustinatori oameni apropiati unor formatiuni politice?

ND: Nu. Stiu intrebarea din subtext – daca esti omul PDL-ului sau nu.

R: Nu neaparat al PDL-ului.

ND: Raspunsul este nu.

R: Ce presa te-a sustinut in aceasta campanie si ce presa nu ti-a acordat nici macar timpul acela prevazut de lege, ca sa fie echitate intre candidati? Te rog sa nominalizezi.

ND: Am avut un acces sporadic la marile televiziuni: adica am avut cate o ora la Antena 3, Realitatea si RTV. Am avut o prezenta corecta la televiziunile cu audienta mai mica: B1, Money Chanel, Giga, H2.0, Nasul Tv, Digi Tv. In presa scrisa a fost un tratament corect si la HotNews.ro si RFI, unde am fost prezent.

R: Cate afise mari ai avut in oras? Din ce am vazut eu, majoritatea erau niste foi A3.

ND: Am avut 15 bannere mari si un mash, cu tancurile din Tienanmen, care a starnit niste controverse. Mash-ul mi-a fost donat.

R: Daca vei obtine acel loc in Consiliul General, cat de mult crezi ca poate schimba si influenta un om deciziile celor de acolo?

ND: Direct, foare putin, insa accesul la actele din Primariei este un lucru foarte important. Practic asta ar fi avantajul. Si, sa vorbesti tot timpul despre anumite lucruri face sa se schimbe ceva, asa cum vorbea Ratiu, in ani 90, intr-un parlament total potrivnic. Asta este deomcratia, face oamenii sa gandeasca un pic altfel.

R: Ca si consilier vei avea posibilitatea sa initiezi proiecte de hotarari. Ce ai pe lista la acest subiect?

ND: Noi, inca din 2008, dupa ce am scris Pactul pentru Bucuresti, l-am transformat in 18 proiecte de hotarari de Consiliu General. Evident, ele au fost neglijate in momentul respectiv. Un consilier care nu are acces la aparatul tehnic al Primariei Capitalei, nu poate scrie proiecte de hotarare care implica bani pentru studii de fezabilitate. Dar pot fi reglementari de tipul unui procent de spatii verzi la noile ansambluri rezidentiale, pot fi reglementari de transparenta la anumite achizitii publice, reglementari care tin de concursuri de arhitectura si urbanism.

R: Cat de greu este pentru un candidat independent sa lupte impotriva marilor partide mai ales in conditiile in care ai nevoie de foarte multi bani pentru campania electorala?

ND: A fost, evident, o lupta disproportionata. Am avut o strategie adecvata pentru asta. Nu am inceput sa batem cartierele, ci am avut un public tinta care a fost segmentul ONG, oameni din multinationale, oameni cu salarii mari, lumea culturala. Am mers catre publicul tinta, cu speranta ca ei vor difuza mai departe mesajul nostru in mediile unde se invart, si cu mijloacele pe care le-am avut, am reusit sa atingem acesti 9%. Am avut si marele dezavantaj ca am inceput campania in noiembrie, stiind ca alegerile vor fi in noiembrie anul viitor, dar ne-am pomenit in ianuarie ca ele vor fi in iunie. Deci, in intervalul ianuarie-iunie, a trebuit sa facem multe acrobatii si multe improvizatii care nu erau prevazute la inceput. Una peste alta, cred ca procentul acesta de 9% este un semnal ca se poate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro