Sari direct la conținut

VIDEO Nicușor Dan folosește o pizza pentru a le explica bucureștenilor importanța referendumului

HotNews.ro
VIDEO Nicușor Dan folosește o pizza pentru a le explica bucureștenilor importanța referendumului
Nicușor Dan a folosit o pizza pentru a explica bucureștenilor de ce este important referendumul din 24 noiembrie

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, s-a folosit de o pizza pentru a ilustra felul în care sunt împărţiţi banii între primăriile de sector şi municipalitate, indicând că o mică parte din fonduri ajunge să fie folosită pentru investiţii.

Așezat la o masă într-un restaurant, Nicușor Dan are o pizza pe care se pregătește să o mânânce, însă este întreurpt de mai multe persoane care se servesc din preparatul specific bucătăriei italiene.

Pofticioșii de la masă reprezintă în povestea lui Dan cele şase sectoare ale Bucureștiului.

Edilul rămâne cu două felii de pizza pe suportul de lemn, din care mai sunt tăiate şi alte bucăţi reprezentând subvenţiilor pentru termoficare, transportul public, spitale, teatre şi iluminat stradal. În cele din urmă rămâne doar cu o bucățică pentru investiţii.

Nicuşor Dan achită nota de plată și pare supărat.

„Banii oraşului nu sunt distribuiţi echitabil. La momentul actual, primăriile de sector primesc mai mulţi bani decât Primăria Generală, deşi aceasta are mai multe responsabilităţi. Pentru mai multe investiţii în Capitală, e nevoie să schimbăm partajarea fondurilor” este mesajul care a însoțit prezentarea inedită a edilului.

Bucureştenii sunt aşteptaţi pe 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidenţiale, la un referendum local, unde vor avea de răspuns la următoarele întrebări:

  1. Sunteţi de acord că repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi Primăriile de Sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale colectate de la bucureşteni să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti?
  2. Sunteţi de acord ca Primarul General al Municipiului Bucureşti să emită autorizaţiile de construire pe întreg teritoriul administrativ al oraşului?
  3. Sunteţi de acord ca Primăria Municipiului Bucureşti să finanţeze şi să implementeze un program de educaţie pentru sănătate şi prevenire a consumului de droguri în toate şcolile din Bucureşti?

Bucureștenii sunt chemați să răspundă cu „DA” sau „NU”.

Ultima întrebare, legată de consumul de droguri, a fost propusă de consilierii generali ai PSD.

Referendumul 2024 din București. Cum se va vota

Biroul Electoral Central a stabilit că bucureștenii își vor putea exercita opțiunile la referendumul local convocat de către primarul Nicușor Dan doar la secția de votare la care fiecare este arondat.

Cetățenii vor putea alege dacă votează atât pentru referendum, cât și pentru președintele României sau doar dacă își exprimă votul pentru un singur tip de scrutin.

La referendum se va putea vota doar dacă o persoană are domiciliul sau reședința în unitatea administrativ-teritorială în care respectivul scrutin este organizat, indiferent de vechimea domiciliului sau a reședinței.

„Alegătorul votează numai la secția de votare unde este înscris în lista electorală permanentă. Îi este interzis alegătorului cu domiciliul sau reședința în municipiul București să își exercite dreptul de vot la o altă secție de votare decât cea la care este arondat conform domiciliului sau reședinței”, a anunțat AEP.

Votarea la referendumul din București începe la ora 07.00 și se încheie la ora 21.00.

În termen de cel mult 24 de ore de la încheierea votării – 25 noiembrie 2024, ora 21:00 – este prevăzută numărarea voturilor şi încheierea proceselor-verbale.

Centralizarea/totalizarea şi validarea rezultatelor referendumului local din București sunt prevăzute pentru cel târziu 28 noiembrie.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro