Sari direct la conținut

VIDEO Cannes 2024. Lista câștigătorilor competiției / Palme D'Or, obținut de filmul „Anora” / Grand Prix a mers la Payal Kapadia pentru „All we imagine as light” / Pentru prima oară a fost premiată o actriță trans

HotNews.ro
Regizorul Sean Baker a ridicat premiul Palme d'Or la Cannes 2024 pentru filmul Anora, Foto: Andreea Alexandru / AP / Profimedia
Regizorul Sean Baker a ridicat premiul Palme d'Or la Cannes 2024 pentru filmul Anora, Foto: Andreea Alexandru / AP / Profimedia

Premiul Palme D’Or al Cannes 2024 a fost obținut de filmul „Anora”, realizat de Sean Baker, în timp ce Grand Prix a fost obținut Payal Kapadia. Cea de-a 77-ediție a Festivalului de la Cannes a punctat sâmbătă, la ceremonia de încheiere a regalului cinematrografiei internaționale, o premieră când pentru prima dată un premiu a fost obținut de o actriță transgender, Karla Sofía Gascón, deși premiul pentru cea mai bună interpretare feminină a fost unul pentru întregul colectiv feminin al filmului „Emilia Perez”.

Cineastul Sean Baker a primit sâmbătă Palme d’Or la vârsta de 53 de ani pentru „Anora”, un thriller care se derulează în New York și care punctează o renaștere a cinematografiei independente americane, potrivit AFP.

„Acest film este magnific, plin de umanitate (…) Ne-a frânt inimile”, a declarat președinta juriului și regizorea filmului „Barbie”, Greta Gerwig, înainte de a-i înmâna premiul.

„Toată viața mea, scopul meu a fost să merg la Cannes”, a spus regizorul Sean Baker care a cîștigat Palme d’Or sâmbătă cu „Anora”, un film despre o lucrătoare sexuală.

Nu este prima dată când americanul în vârstă de 53 de ani, cu aspectul său tineresc, este selectat la Cannes. Dar de data aceasta Festivalul a gustat din vitalitatea filmului său, notează AFP.

Payal Kapadia a obținut sâmbătă Grand Prix pentru „All We Imagine as Light”, primul film indian selectat pentru competiția oficială în ultimii 30 de ani. Filmul se concentrează pe conexiunile dintre trei femei din Mumbai de diferite vârste și clase.

Lista câștigătorilor competiţiei oficiale la cea de-a 77-a ediţie a festivalului Cannes

  • Palme d’Or: “Anora,” Sean Baker
  • Grand Prix a fost obținut Payal Kapadia cu „All we imagine as light”
  • Premiul pentru cel mai bun regizor a fost câștigat de Miguel Gomes pentru filmul Grand Tour.
  • Premiul Juriului – „Emilia Perez”, de Jacques Audiard
  • Premiul special pentru scenariu a fost câștigat de pelicula „The Seed Of The Sacred Fig”, a regizorului iranian Mohammad Rasoulof
  • Premiul pentru interpretare masculină a fost obținut de Jesse Plemons pentru rolul din Kinds of Kindness, a lui Yorgos Lanthimos
  • Premiul competiţiei oficiale pentru interpretare feminină a fost acordat actrițelor filmului „Emilia Perez”. Premiul a fost ridicat de actrița trans Karla Sofía Gascón

  • Premierul pentru scenariu a fost câștigat de Coralie Fargeat, pentru „The Substance”

Premiile Un Certain Regard, principala secţiune paralelă

  • Marele premiu – „Black Dog”, regizat de Hu Guan
  • Premiul Juriului – „L’histoire de Souleymane”, regizat de Boris Lojkine
  • Premiul pentru cel mai bun regizor a fost împărțit anul acesta – „The Damned”, Roberto Minervini
  • „On Becoming a Guinea Fowl”, Rungano Nyoni
  • Premiul pentru Cel mai bun actor – Abou Sangare, pentru rolul din „L’histoire de Souleymane”
  • Premiul pentru cea mai bună actriță – Anasuya Sengupta, pentru rolul din „The Shameless”
  • Premiul Tinereții (Youth Prize) – Holy Cow, regizat de Louise Courvoisier, care este la primul său lungmetraj

Alte premii:

  • Camera d’Or: „Armand”, Halfdan Ullman Tondel
  • Mențiune specială Camera d’Or: „Mongrel”, Chiang Wei Liang, You Qiao Yin
  • Scurtmetraj Palme d’Or: „The Man Who Could Not Remain Silent”, Nebojša Slijepčević
  • Mențiune specială de scurtmetraj: „Bad for a Moment”, Daniel Soares
  • Premiul pentru documentar Golden Eye: „Ernest Cole: Lost and Found” și „The Brink of Dreams”
  • Queer Palm: „La trei kilometri până la sfârșitul lumii”
  • Palm Dog: Kodi, „Câinele Palme”

Concurența Competiției Palme d’Or, acerbă la Cannes 2024

Președintele Greta Gerwig (regizoarea filmului „Barbie”) va delibera împreună cu jurații săi, printre care actorii Omar Sy, Lily Gladstone, Pierfrancesco Favino și regizorul Hirokazu Kore-Eda cine va merge acasă cu Palme d’Or.

Prezentat vineri, „The Seed Of The Sacred Fig” sau „Semințele smochinului sălbatic”, al lui Mohammad Rasoulof, este unul dintre favoriții competiției, după ce anul trecut premierul a fost luat de Justine Triet, cu „Anatomy of a Fall”, care a devenit doar a treia regizoare în istoria Festivalului care a obținut Palme d’Or.

Filmat clandestin, produs impecabil, filmul urmărește timp de 2 ore și 45 de minute un magistrat și femei din trei generații: soția sa, fiica cea mică, o tânără studentă, iar cea mai mică, o adolescentă.

Filmul este un ecou al revoltei populației iraniene de la sfârșitul anului 2022.

„Tema filmului meu este îndoctrinarea”, a subliniat el.

Cineastul a părăsit Iranul cu riscul vieții înainte de a-și prezenta filmul în persoană la Cannes.

„Emilia Perez”, un musical de Jacques Audiard, se află și el pe lista favoriților.

Îndrăzneala acestui proiect, filmat în spaniolă, despre un baron mexican al drogurilor care își schimbă viața și devine femeie, realizat cu două vedete uriașe, Selena Gomez și Zoe Saldaña, a uluit.

De altfel, Audiard a obținut un Palme cu „Dheepan” (2015). Sau poate juriul va prefera, notează AFP să facă istorie omagiind interpretarea actriței transgender Karla Sofía Gascón, în vârstă de 52 de ani.

„Un Palme este deja foarte bun.” Dar acordând un premiu actriței transgender, revelația filmului, „ar fi puternic, ar fi inteligent, a zâmbit cineastul, în cadrul unei întâlniri cu AFP.

Cannes ar putea de asemenea continua mișcarea de împuternicire a femeilor regizoare.

Doar patru regizoare din 22 de regizori au fost în competiție, dar două sunt candidați serioși pentru titlu: Payal Kapadia cu „All we imagine as light” și franțuzoaica Coralie Fargeat, care a semnat un film sângeros și feminist („The Substance”), punând-o pe Demi Moore înapoi în șa.

Cum a apărut Festivalul de la Cannes

Cannes este cel mai mare festival de film din lume, a fost conceput în 1939 ca o alternativă la Festivalul de Film de la Veneția, care era atunci influențat de regimul fascist.

Se ține anual din 1946, cu excepția anilor 1948 și 1950, când a fost anulat din lipsă de fonduri.

Festivalul este cunoscut pentru programul său cu o selecție atentă de filme care a lansat carierele unor regizori precum Quentin Tarantino.

Aici se află cea mai mare piață de film din lume, atrăgând anual peste 14.000 de profesioniști din industria filmului.

Există mai multe categorii care alcătuiesc selecția oficială a filmelor prezentate, primul fiind filmele „în competiție” care concurează pentru premiul Palme d’Or.

Care sunt premiile Festivalului de la Cannes și cine a mai câștigat în trecut

Principalul premiu al Cannes-ului este Palme d’Or, care a fost câștigat în trecut și de „Taxi Driver”, „Apocalypse Now”, „Pulp Fiction”, „The Pianist” și „Parasite”.

Jane Campion a devenit prima femeie regizor care a câștigat în 1993 cu „The Piano”, urmată la un interval de aproape trei decenii de Julia Ducournau, care a primit premiul pentru „Titane” în 2021.

Justine Triet a devenit doar a treia regizoare care a luat anul trecut premiul cu „Anatomy of a Fall”.

Există, de asemenea, un Palme d’Or onorific, care este decernat în recunoașterea unor cariere notabile, cu destinatari din trecut printre care Harrison Ford, Jane Fonda și Clint Eastwood.

Există doi câștigători de onoare în acest an: George Lucas, cunoscut pentru „Războiul Stelelor” și „Indiana Jones” și legenda japoneză de animație Studio Ghibli, primul grup care a primit premiul.

Alte premii includ Grand Prix, premiul juriului, cel mai bun regizor, cel mai bun actor, cea mai bună actriță, cel mai bun scenariu și cel mai bun scurtmetraj.

Premiul Un Certain Regard, decernat de vineri seară, a fost obținut de filmul „Black Dog”

„Black Dog”, un film care relatează povestea unui bărbat eliberat din închisoare care se întoarce acasă în orașul său din China pentru a-l scăpa de câinii fără stăpân înainte de Jocurile Olimpice, doar pentru a se împrieteni cu unul dintre ei, a câștigat vineri competiția „Un Certain Regard” a Festivalului de Film de la Cannes.

Eddie Peng, care joacă rolul lui Lang în filmul regizorului Guan Hu, a participat la ceremonia de la Cannes împreună cu prietenul său cu patru picioare, ogarul Xin.

De altfel, a fost al doilea premiu într-o singură zi pentru Xin, care a îmbrăcat gulerul roșu Palm Dog după ce a primit premiul Juriului la o ceremonie separată care recompensează interpretările canine, Palm Dog.

Filmul românesc care a obținut deja un premiu la Cannes 2024, „Trei kilometri până la capătul lumii”

România a obținut deja un succes cu Filmul românesc „Trei kilometri până la capătul lumii”, regizat de Emanuel Pârvu, care a obținut vineri Premiul Queer Palm.

Queer Palm este decernat din 2010 la Festivalul de la Cannes pentru a celebra filmele cu „personaje sau tematică LGBT sau feministă, sau care provoacă normele legate de gen”, potrivit organizatorilor.

În selecția de anul acesta au fost incluse 23 de filme și scurtmetraje, printre care și Emilia Perez, filmul musical al regizorului francez Jacques Audiard în care joacă cântăreața americană Selena Gomez, alături de Zoe Saldana și Edgar Ramirez.

Cu toate acestea, emoțiile nu s-au încheiat pentru regizorul Emanuel Pârvu, pentru că „Trei kilometri până la capătul lumii”, a fost selectat în Competiţia Oficială pentru Palm D’or, marele premiu al festivalului, unde concurează cu filme ca Megalopolis al lui Francis Ford Coppola sau Kinds of Kindness, noul lungmetraj al regizorului grec Yorgos Lanthimos.

Noul lungmetraj al lui Emanuel Pârvu a fost unul dintre cele 3 filme românești prezentate anul acesta la Festivalul de la Cannes, care a început pe 14 mai.

Cele 22 de filme din Competiție

  • „The Apprentice”, de Ali Abbasi
  • „Motel Destino”, de Karim Ainouz
  • „Bird”, Andrea Arnold
  • „Emilia Perez”, de Jacques Audiard
  • „Anora”, de Sean Baker
  • „Megalopolis”, de Francis Ford Coppola
  • „The Shrouds”, de David Cronenberg
  • „The Substance”, de Coralie Fargeat
  • „Grand Tour”, de Miguel Gomes
  • „La Plus Precieuse Des Marchandises” („The Most Precious of Cargoes”), de Michel Hazanavicius
  • „Marcello Mio”, de Christophe Honore
  • „Feng Liu Yi Dai” („Caught By The Tides”), de Jia Zhang-Ke
  • „All We Imagine As Light”, de Payal Kapadia
  • „Kinds Of Kindness”, de Yorgos Lanthimos
  • „L’amour Ouf” („Beating Hearts”), de Gilles Lellouche
  • „Trei Kilometri Pana La Capatul Lumii” („Three Kilometres to the End of the World”), de Emanuel Parvu
  • „The Seed Of The Sacred Fig”, de Mohammad Rasoulof
  • „Diamant Brut” („Wild Diamond”), de Agathe Riedinger
  • „Oh Canada”, de Paul Schrader
  • „Limonov – The Ballad”, de Kirill Serebrennikov
  • „Parthenope”, de Paolo Sorrentino
  • „Pigen Med Nalen” („The Girl With The Needle”), de Magnus Von Horn
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro