Sari direct la conținut

VIDEO „Nu putem câștiga”: Un comandant rus îl contrazice pe Vladimir Putin și îi cere să folosească armele nucleare

HotNews.ro
Alexandr Hodakovski, comandantul militiilor din Donetk, Foto: Sharifulin Valery / TASS / Profimedia
Alexandr Hodakovski, comandantul militiilor din Donetk, Foto: Sharifulin Valery / TASS / Profimedia

Comandantul forțelor separatiste din Donețk afirmă că Rusia nu poate câștiga războiul din Ucraina folosind mijloace convenționale și cere folosirea armelor nucleare împotriva NATO, contrazicând astfel afirmațiile făcute de președintele rus Vladimir Putin în urmă cu doar câteva zile.

„Știți, suntem conștienți de capabilitățile noastre actuale. Avem un număr de unități care sunt rotite pentru a se putea recupera la bazele lor din Rusia, acum există noi batalioane formate și în formare”, își începe pledoaria Alexandr Hodakovski, dând exemplu în acest sens un batalion format în orașul Ekaterinburg care ar fi în prezent transferat pe front.

El vorbește apoi despre cât de bine ar fi fost instruit și echipat acest batalion numit „Ural-1”, afirmând că el este alcătuit în esență de „trupe de șoc”.

„Cu toate acestea, ne dăm seama că resursele noastre au, bineînțeles, limitele lor. Iar următoarea spirală a escaladării poate fi doar una – nucleară”, îndeamnă comandantul rus.

„Prin urmare, dacă de exemplu țările NATO trec de anumite limite (…) nu putem spune că ele doar furnizează sau vând arme [Ucrainei]”, își continuă el pledoaria, invocând în acest sens presupuse declarații pe care le-ar fi făcut ministrul german al Apărării Christine Lambrecht despre testarea blindatelor antiaeriene Gepard în Ucraina.

Comandantul rus spune că Rusia are arme nucleare pentru a le folosi

„Ele sunt direct implicate acum!”, susține Hodakovski cu privire la țările membre NATO, o linie propagandistică repetată constant la Moscova în ultimele luni pentru a justifica înfrângerile suferite în fața forțelor ucrainene net inferioare pe hârtie înainte ca Vladimir Putin să declanșeze invazie pe 24 februarie.

„Prin urmare, ele (țările NATO) sunt foarte aproape de a trece acea linie roșie. Așa că toată lumea își dă seama că următoarea spirală a escaladării nu poate fi decât stadiul nuclear al războiului”, susține comandantul separatiștilor din Donețk.

„Iar cât de pregătit este Occidentul pentru ca situația să evolueze în acest sens, nu cred că este, fiindcă subliniază constant că asta nu poate fi permis în nicio circumstanță”, speculează el.

„Nu aveam această capacitate, suntem o țară care luptă împotriva întregii lumi occidentale, și nu avem resursele pentru a înfrânge blocul NATO cu mijloace convenționale. Dar avem arme nucleare pentru asta. Le-am construit special pentru astfel de situații”, conchide Alexandr Hodakovski.

Ce a spus cel mai recent Vladimir Putin despre folosirea armelor nucleare

Comentariile lui Hodakovski vin după ce Denis Pușilin, liderul administrației de ocupație din Donețk, a declarat marți că forțele Moscovei controlează doar puțin peste 50% din teritoriul regiunii Donețk a cărei anexare la Rusia a fost proclamată de Vladimir Putin la sfârșitul lunii septembrie.

Însă în comentarii făcute în urmă cu doar o săptămână, liderul de la Kremlin s-a distanțat ușor de amenințările pe care le-a formulat anterior privind faptul că va apela la arsenalul nuclear al Rusiei, afirmând că, deși pericolul izbucnirii unui război nuclear este în creștere, Rusia nu va folosi prima arme nucleare.

Putin a insistat în timpul unei sesiuni anuale televizate a Consiliului prezidenţial rus pentru dezvoltarea societăţii civile şi a drepturilor omului.că Rusia nu a „înnebunit” și că își consideră propriul arsenal nuclear doar un mijloc de descurajare pur defensiv.

„Nu am înnebunit, suntem conștienți ce sunt armele nucleare. Avem aceste mijloace într-o formă mai avansată și mai modernă decât orice altă țară nucleară, e un fapt evident. Dar nu ne apucăm să alergăm în jurul lumii fluturând această armă ca un brici”, a spus Vladimir Putin.

Urmărește ultimele evoluții din a 294-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro