VIDEO Ochii la control. Noua simptome ale afectiunilor oculare
Ajungem la oftalmolog cand ni se sparg ochelarii sau daca ne deranjeaza o infectie oculara. Totusi, numeroase boli ale ochiului sunt silentioase sau asimptomatice. Pentru a preveni tulburarile de vedere, glaucomul, cataracta, include pe lista controalelor periodice un consult oftalmologic. Cum trebuie sa decurga el si care sunt cele noua semnale de alarma pentru sanatatea ochiului, vezi intr-un interviu acordat MedLive.ro de dr. Lucia Cristina Paunescu, medic specialist oftalmolog.
Academia Americana de Oftalmologie recomanda repetarea consultului oftalmologic:
- cel putin o data intre 20 si 29 de ani;
- cel putin de doua ori intre 30 si 39 de ani;
- o data la doi – patru ani intre 40 si 64 de ani;
- o data pe an sau cel mult la doi ani dupa varsta de 65 de ani.
Consultul incepe prin masurarea dioptriilor si tensiunii oculare a pacientului, dupa care se verifica acuitatea vizuala, cu si fara ochelari, (daca pacientul a mai purtat ochelari inainte – n.red.). Tensiunea oculara ridicata poate indica aparitia glaucomului. In functie de rezultatele obtinute se recomanda examinarea polului anterior, urmata de examinarea fundului de ochi, cu sau fara picaturi, explica dr. Lucia Cristina Paunescu, medic specialist oftalmolog.
Pentru pacientii tineri, care nu prezinta probleme deosebite, folosirea picaturilor de dilatare a pupilei nu este obligatorie, insa in cazul pacientilor mai in varsta examinarea poate fi ingreunata de prezenta cataractei, de exemplu. Picaturile devin astfel o necesitate.
Daca aceste investigatii nu ofera indicii suficiente pentru stabilirea diagnosticului, medicul poate efectua analize suplimentare, precum analiza campului vizual, tomografia de nerv optic.
Noua simptome care pot indica prezenta unei afectiuni oculare
Luminite, puncte intunecate sau umbre cenusii.
Pierderea temporara si brusca a vederii
Dureri oculare
Traumatism de orice fel in zona ochilor
Disconfort persistent la nivelul ochilor
Ochi rosii
Disconfort la purtarea lentilelor de contact
Vedere incetosata
Complicatii in urma unei interventii chirurgicale la ochi
Copiii si oftalmologul
Ideea ca nu ai ce cauta cu copilul in cabinetul de oftalmologie inainte de varsta de trei ani este doar un mit. “Consultul oftalmologic poate fi efectuat din prima zi de viata, sau atunci cand este nevoie.
Patru situatii in care e necesar sa mergi cu bebelusul la oftalmolog:
- Strabismul sau privirea incrucisata;
- Nistagmusul – fenomen spontan sau provocat, congenital sau dobandit, caracterizat prin miscari involuntare si sacadate ale ochilor, de mica amplitudine, de cele mai multe ori orizontale, dar uneori verticale sau circulare.
- Orice tip de traumatism ocular sau modificare fizica a ochiului.
- Orice semn ca vederea copilului nu se dezvolta corespunzator.
In situatia in care copilul nu prezinta aparent nici o problema legata de vedere, medicii oftalmologi recomanda control oftalmologic de rutina la trei, la cinci ani si inainte de inceperea scolii.