VIDEO Parlamentul a respins rapoartele de activitate ale TVR / Doina Gradea este demisă oficial / Urmează radioul public / Propunerile PNL și USR PLUS pentru șefia TVR și Radio
Parlamentul se reunește marţi, în şedinţă comună, pentru a dezbate şi vota rapoartele de activitate ale Societăţii Române de Televiziune şi Societăţii Române de Radiodifuziune pe anii 2017, 2018 şi 2019 şi pentru numirea unor membri ai Consiliului Naţional al Audiovizualului. Șefii TVR și SRTV, Doina Gradea și Georgică Severin urmează să fie revocați din funcție. În urma negocierilor care au durat mai bine de trei luni, PNL, USR-PLUS și UDMR au căzut la un acord cum să-și împartă funcțiile.
UPDATE 17.15 Se citește raportul întocmit de Comisiile de Cultură care respinge activitatea TVR pe 2017, 2018 și 2019
UPDATE 17.07 Rapoartele de activitate ale TVR pe 2017, 2018 și 2019 au fost respinse. Doina Gradea a fost demisă oficial.
UPDATE 14.50 Se citește raportul întocmit de Comisiile de Cultură care respinge activitatea TVR pe 2017, 2018 și 2019
UPDATE 16.15 Ședința comună a Camera Deputaţilor şi a Senatului a început. Lucrările sunt conduse de preşedintele Senatului, Anca Dragu, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 360 de parlamentari.
Conducerea celor două camere ale Parlamentului au decis convocarea unui plen comun la ora 16.00 pentru a vota rapoartele de activitate ale televiziunii şi radioului pe anii 2017, 2018 şi 2019. Comisiile de specialitate au respins rapoartele celor două instituții publice.
Conform procedurii, dacă deputații și senatorii resping, în plen comun, rapoartele de activitate, conducerea TVR și SRTV este demisă.
Astfel, Parlamentul trebuie să valideze o nouă conducere a celor două instituții. PNL și USR-PLUS și-au împărțit cele două funcțiii publice și urmează să propună Parlamentului pe Ramona Săseanu pentru interimatul la șefia TVR (propunerea PNL) și Liviu Popescu la SRTV (propunerea USR-PLUS).
Reamintim că discuțiile și negocierile pentru șefia celor două instituții publice s-au purtat mai bine de trei luni de zile. În spatele ușilor închise Coaliția PNL-USR-PLUS și UDMR au decis să majoreze funcțiile de conducere pentru TVR și SRTV de la două la patru. Practic pentru a exista un consens în Coaliție PNL-USR-PLUS și UDMR au decis să modifice legea și să reintroducă patru funcții de conducere în loc de două câte sunt în prezent.
Legea este în curs de modificare în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Până când aceasta va fi modificată, Coaliția a decis să numească șefi interimari pe o perioadă de maxim 6 luni, pentru cele două funcții de conducere care urmează să devină vacante în cursul zilei de miercuri.
La ședința de plen reunită urmează să fie validați și patru membri la CNA. Comisiile de cultură ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au dat avize favorabile, în urma audierii, pentru patru dintre cei cinci candidaţi propuşi pentru cele patru posturi vacante de membri titulari în Consiliul Naţional al Audiovizualului.
Candidaţii care au fost audiaţi sunt:
* Mircea Toma – membru titular (din partea Guvernului), avându-l ca supleant pe Dan Radu;
* Valentin Jucan – membru titular (din partea Guvernului), supleant Rareş Niculescu;
* Dorina Rusu – membru titular (susţinută, pentru un nou mandat, de preşedintele Klaus Iohannis), supleant Oana Mihalache;
* Ionel Palăr – membru titular (susţinut de PNL), supleant Valentina Postelnicu;
* Radu Herjeu – membru titular (susţinut de PSD), fără supleant.
Candidaţii propuşi ca membri titulari şi supleanţi au primit avize favorabile, cu majoritate de voturi, cu excepţia lui Radu Herjeu, pentru care s-a înregistrat un singur vot „pentru”.