Sari direct la conținut

​VIDEO Philip Gordon, adjunctul lui Hillary Clinton: Continuam sa urmarim indeaproape situatia din Romania. Stim ca unii vor sa organizeze un nou referendum sau cauta alte cai de a scapa de presedinte

HotNews.ro
Philip Gordon, Foto: Agerpres/AP
Philip Gordon, Foto: Agerpres/AP

Philip Gordon, asistentul pentru Afaceri Europene si Eurasiatice al Secretarului de Stat american, Hillary Clinton, a spus intr-un briefing de presa desfasurat la Washington ca SUA „urmaresc indeaproape situatia din Romania”, adaugind ca „stim ca unii vor sa organizeze un nou referendum sau cauta alte cai de a scapa de presedinte”.

Gordon, care a vizitat in Romania dupa referendumul de demitere a lui Traian Basescu si le-a cerut atunci liderilor USL sa respecte deciziile Curtii Constitutionale, a mai spus ca „daca presedintele e nepopular si mandatul sau nu reflecta dorinta poporului, calea de a rezolva aceasta situatie sint alegeri corecte si democratice”.

Rmintim ca Philip Gordon a efectuat o vizita in Romania pe 13 august, ocazie cu care s-a intalnit cu principalii actori politici. Dupa discutii, Gordon a aratat ca principalele ingrijorari ale Departamentului american de Stat sunt determinate de suspiciunea ca la referendum au avut loc fraude de amploare, de procesul de reactualizare a listelor electorale si de presiunile exercitate asupra Curtii Constitutionale.

Vezi declaratia lui Phillip Gordon (min. 38.18):

Intrebat daca Romania si-a pierdut credibilitatea in fata SUA dupa criza politica din vara, Philip Gordon a spus ca prin respectarea rezultatului referendumului si a deciziilor CCR „Romanai a cistigat credibilitate in ochii SUA si cred ca si ai partenerilor europeni respectind statul de drept chiar si cind a contravenit intereselor pe termen pe scurt ale celor care au fost la putere pe perioada interimatului”.

Adjunctul secretarului de stat a mai spus ca „in timp ce am fost si sintem foarte atenti sa nu ne amestecam in politica interna a Romaniei, am vrut sa fie clar ca lumea, comunitatea internationala, nu vor legitima (demiterea presedintelui – n.red) daca procedurile de vot ar fi fost schimbate dupa desfasurarea referendumului, in contradictie cu deciziile Curtii Constitutionale”.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro