Sari direct la conținut

VIDEO Poliția locală a oprit o cisternă plină cu combustibil care voia să intre în Pasajul Unirii, deși depășea regimul de înălțime: „Intervenție salvatoare”

HotNews.ro
Pasajul Unirii din București, Foto: Agerpres
Pasajul Unirii din București, Foto: Agerpres

Un șofer de origine turcă, care circula dinspre Piața Universității spre Piața Unirii, a vrut să intre în Pasajul Unirii cu cisterna în care transporta combustibil și care era mai înaltă decât regimul de înălțime al pasajului. El a fost oprit în ultimul moment de către polițiștii locali, precizează Primăria Capitalei într-o postare pe Facebook.

„Intervenție salvatoare: în această dimineață, un echipaj al Poliției Locale București a oprit în ultimul moment un șofer care conducea o cisternă plină cu combustibil și care voia să intre în Pasajul de la Unirea, deși autospeciala pe care o conducea depășea regimul de înălțime a pasajului”, a transmis municipalitatea.

Potrivit postării, șoferul cisternei a fost dirijat de către GPS prin Pasajul Unirii, dar polițiștii, care au observat înălțimea vechiului, l-au redirecționat pe șofer pe banda de circulație de la suprafața pasajului.

Seria de accidente din Pasajul Unirii

În decembrie 2022, un turist grec a murit, iar mai multe persoane au fost rănite după ce autocarul în care se aflau a forțat intrarea în Pasajul Unirii, iar limitatorul de înălțime l-a strivit pur și simplu. Tragedia nu i-a convins însă pe toți șoferii să respecte regulile, chiar dacă la intrările în pasaj sunt non-stop mașini de poliție, iar primăria sectorului 4 a montat indicatoare și sisteme de avertizare. Anul trecut, aproape 350 de vehicule care depășeau înălțimea maximă admisă au încercat să tranziteze Pasajul Unirii.

Circulația prin Pasajul Unirii a fost redeschisă în luna septembrie 2022, după ce a fost închisă timp de două luni pentru lucrări de punere în siguranță. Lucrările au fost făcute de Primăria Sectorului 4 și au costat 12 milioane de euro.

Pasajul Unirii nu a fost însă consolidat, lucrările au vizat doar punerea în siguranță. Anul acesta, primăria Sectorului 4 va face proiectul de consolidare, în cadrul licitației pentru consolidarea Planseului de la Unirea, urmând ca apoi să scoată la licitație excuția, estimată la circa 300 milioane lei. Rămâne de văzut dacă în cadrul lucrărilor de consolidare pasajul va fi înălțat.

În primele luni după redeschidere, șase vehicule de mari dimensiuni au rămas blocate, fie în poarta gabaritică, fie în tunelul rutier.

În primele două zile de la inaugurare, două autocare s-au blocat în indicatorul pus înainte de intrarea în pasajul Unirii și care arată și verifică înălțimea maxim admisă.

Pe 8 septembrie 2022, Pasajul Unirii, proaspăt reabilitat de Primăria Sectorului 4, a fost blocat de un TIR care a acroșat limitatorul de înălțime.

Apoi, pe 21 septembrie 2022 un camion a rămas blocat în Pasajul Unirii din Bucureşti, după ce şoferul a ignorat limitatorul de înălţime şi a forţat trecerea prin tunel, astfel că plafonul a fost deteriorat.

În 2023, Primăria Sectorului 4 a montat noi sisteme de semnalizare și presemnalizare la Pasajul Unirii. La cele două intrări în pasajul rutier sunt montate noi porți de presemnalizare a înălțimii maxime admise cu senzori electronici și semafoare care vor afișa culoarea roșu timp de 10 secunde dacă o mașină depășește limita de înălțime de 3,5 m, plus noi marcaje, ca să atragă atenția șoferilor să nu depășească înălțimea maxim admisă, 3,5 metri și porți cu „perdele metalice”. După accidentul de autocar din decembrie 2022, Poliția locală păzește non-stop intrarea în pasaj.

INTERVIURILE HotNews.ro