Sari direct la conținut

VIDEO Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, la București. Întâlnire cu Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria

HotNews.ro
Marcel Ciolacu, la guvern, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu, la guvern, Foto: INQUAM Photos / Octav Ganea

Premierul Marcel Ciolacu l-a primit, vineri, la Palatul Victoria, pe premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, aflat într-o vizită la Bucureşti.

La ora 11:05 sunt așteptate declarații comune de presă susținute de cei doi.

Vizita lui Denkov vine la puțin peste o lună de când Bulgaria a pus capăt a aproape doi ani de criză cinci tururi de alegeri. Totodată, reamintim că România și Bulgaria au fost blocate să intre în Schengen de către Austria și Olanda.

Amintim că Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) al Uniunii Europene a respins în 8 decembrie 2022 aderarea României și Bulgariei la Schengen și a acceptat doar cererea Croației. Austria a reușit să blocheze decizia favorabilă țării noastre în Consiliul JAI, pentru aderarea la Schengen fiind necesară unanimitate. Olanda i s-a alăturat, în condițiile în care se opune aderării Bulgariei, iar votul a fost dat „la pachet cu România”.

Ministrul de Interne al Austriei, Gerhard Karner, cel care a blocat aderarea României la Schengen, nu a cedat nici după vizita sa la București din aprilie și a transmis românilor că are „mare înțelegere” pentru așteptările lor, dar că mai este „cale lungă”.

Reamintim de asemenea că Parlamentul European (PE) solicită Consiliului să aprobe aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen de liberă circulație până la sfârșitul anului 2023

Faptul că România și Bulgaria se află încă în afara zonei de liberă circulație reprezintă o povară pentru întreprinderile și populația din cele două țări din punct de vedere social și economic, potrivit Parlamentului.

Cetățenii Bulgariei și României sunt discriminați, deoarece se confruntă cu întârzieri, dificultăți birocratice și costuri suplimentare atunci când călătoresc sau fac afaceri în străinătate, în comparație cu omologii lor din spațiul Schengen.

Deputații notează că întârzierile la punctele de trecere a frontierei cu care se confruntă românii și bulgarii pot dura de la câteva ore la zile întregi – comparativ cu o medie de 10 minute fără verificări la frontierele interne – ceea ce înrăutățește și condițiile de muncă pentru șoferii de camioane.

Citește și:

Bulgaria nu va mai sta cu „ochii larg închişi” la interferenţele Rusiei, promite noul premier Nikolai Denkov

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro