Sari direct la conținut

VIDEO Prigojin recunoaște pentru prima dată că invadarea Ucrainei s-a bazat pe minciuni: „Războiul nu a fost necesar pentru demilitarizarea sau denazificarea Ucrainei”

HotNews.ro
Evgheni Prigojin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia
Evgheni Prigojin, Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Fondatorul companiei de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat vineri că raționamentele Kremlinului pentru invadarea Ucrainei s-au bazat pe minciunile inventate de adversarul său, ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu. Prigojin dă de înțeles că președintele rus Vladimir Putin a fost tot o victimă a minciunilor lui Șoigu, la fel ca întreaga societate, relatează Reuters.

Prigojin îi acuză de luni de zile pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, și pe generalul de vârf al Rusiei, Valeri Gherasimov, de incompetență la rang înalt. Dar vineri Prigojin a dus acuzațiile și criticele la un alt nivel – a respins pentru prima dată argumentele de bază pe care Kremlinul le-a folosit pentru a-și justifica invadarea Ucrainei pe 24 februarie anul trecut, în ceea ce Rusia numește „o operațiune militară specială”.

„Nu s-a întâmplat nimic ieșit din comun pe 24 februarie… Ministerul Apărării încearcă să înșele societatea și pe președinte și să ne spună o poveste despre cum a fost o agresiune nebună din Ucraina și că plănuiau să ne atace cu întregul NATO”, a spus Prigojin, numind versiunea oficială „o poveste frumoasă”.

„A fost nevoie de război… pentru ca Șoigu să poată deveni mareșal… pentru a putea obține o a doua medalie de „Erou” [al Rusiei]. Războiul nu a fost necesar pentru demilitarizarea sau denazificarea Ucrainei”.

Așezat pe un scaun cu un steag negru uriaș Wagner în spate, Prigojin a spus că războiul a fost necesar și pentru a îmbogăți elita conducătoare care, a spus el, nu este mulțumită de potențialul comercial al unei părți din regiunea Donbas a Ucrainei, asupra căreia Moscova a preluat controlul în 2014 prin separatiști.

„Obiectivul a fost împărțirea activelor materiale (în Ucraina)”, a spus el. „A fost furt masiv în Donbas, dar ei doreau mai mult”.

Prigojin îl contrazice pe Putin

Compania Wagner a condus luptele pentru cucerirea de către Rusia a orașului ucrainean Bahmut luna trecută, iar Prigojin și-a folosit succesul pe câmpul de luptă – obținut cu un cost uman enorm – pentru a critica public Moscova cu aparentă impunitate.

El nu l-a criticat însă pe președintele Vladimir Putin, de sprijinul căruia depinde în cele din urmă.

Cu toate acestea, cea mai recentă afirmație a lui contrazice în mod direct rațiunea proclamată de Putin, care a spus, atunci când și-a trimis tancurile în Ucraina, că este demilitarizarea și „denazificarea” unei țări care reprezintă o amenințare pentru Rusia, o acuzație infirmată de Kiev.

Este o narațiune pe care autoritățile ruse o apără cu amenzi sau pedepse cu închisoarea pentru cei despre care se consideră că au răspândit „informații false” despre război.

Nu a existat niciun răspuns imediat din partea Ministerului Apărării, care a ignorat criticile anterioare ale lui Prigojin, cel puțin în public. De asemenea, nu a existat nicio reacție imediată din partea Kremlinului, care a refuzat în trecut să comenteze izbucnirile lui Prigojin.

Putin a susținut, totuși, un ordin al Ministerului Apărării, căruia Prigojin i se opune, conform căruia grupurile de mercenari precum Wagner trebuie să semneze contracte prin care se supun controlului ministerului până la 1 iulie.

Unii analiști ruși au speculat că Prigojin are ambiții politice și ar putea încerca să-l înlocuiască pe Șoigu, o idee pe care a minimizat-o întotdeauna.

Joi, el acuzase liderii militaric că l-au mințit pe Putin și pe poporul rus cu privire la amploarea pierderilor și a eșecurilor rusești în Ucraina.

În videoclipul de vineri, el a spus că Moscova ar fi putut ajunge la un acord cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski înainte de război, iar conflictul a fost un dezastru pentru Rusia și că zeci de mii de vieți au fost sacrificate inutil, inclusiv membri din cele mai capabile forțe din Rusia.

Înfățișându-i pe ofițerii superiori ca pe niște proști care se îndoapă cu vodcă și coniac și caviar, el a susținut că efortul de război al Rusiei era împiedicat de corupție.

„Facem baie în propriul nostru sânge”, a spus el. „Timpul se scurge repede”.

Urmărește ultimele evoluții din a 485-a zi a războiului din Ucraina LIVETEXT pe HOTNEWS.RO.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro