Sari direct la conținut

VIDEO Prima rectificare bugetara din 2011, adoptata de Guvern: Vor fi acordati bani in plus pentru investitii si plata arieratelor

Guvernul a adoptat miercuri, rectificari pozitive ale bugetului de stat si bugetului asigurarilor sociale de stat, a anuntat premierul Emil Boc. Bugetul ministerului Transporturilor si Infrastructurii a fost suplimentat cu circa 300 de milioane de lei. La fel si cel al Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului.

„Analiza rezultatelor bugetare de pe primele 6 luni ne arata ca executia bugetului general consolidat s-a incheiat dupa primele 6 luni cu un deficit de 11,3 miliarde de lei, respectiv 2,07% din PIB, sub limita tintei de deficit in suma de 12,6 miliarde de lei, sumata cu organismele financiare internationale'”, a afirmat premierul.

„In cadrul rectificarii bugetare, in primul rand am asigurat resurse financiare pentru continuarea lucrarilor de infrastructura”, a explicat premierul Emil Boc aceste suplimentari.

De asemenea, au fost asigurate resurse financiare in plus pentru compensarea unor datorii ale companiilor de stat.

Pentru stingerea obligatiilor unor companii apartinand Ministerului Transporturilor, Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri si Ministerului Administratiei si Internelor au fost alocate 1,4 miliarde lei.

De asemenea, unele ministere, precum cel al apararii si cel al internelor au primit fonduri in plus pentru asigurarea contributiei angajatilor la asigurarile de sanatate. Astfel, au fost suplimentate bugetele Ministerului Afacerilor Externe cu 1,3 milioane de lei, Ministerului Justitiei, cu 10 milioane de lei, Apararii, cu 227 milioane de lei, SRI, 38,5 milioane de lei, SIE, 5 miliane de lei, SPP, 3 milioane de lei, STS, 6,4 mliane de lei. La Ministerul Administratiei si Internelor, a fost fondul de salarii cu 344 milioane de lei, din care 94 de milioane de lei sunt pentru recensamantul populatiei.

„Fac mentiunea ca aici, prin noua Lege a pensiilor, aceste ministere au fost integrate in sistemul public de pensii si, in consecinta, si militarii platesc contributii la pensii, atat contributia angajatorului, cat si cea a angajatului se suporta de la bugetul de stat, anul acesta, pentru a nu fi diminuata solda pe care o primesc militarii. Contributia pe care o plateste statul este atat pentru salariat, cat si cea care revenea autoritatii de stat”, a explicat Boc precizand ca nu este vorba de majorari salariale.

Pentru domeniul sanatatii, Guvernul a decis alocarea suplimentara a sumei de 300 de milioane de lei, urmand ca alte 150 de milioane de lei, transferati in Fondul de Rezerva al Guvernului, sa fie imediat alocati Ministerului Sanatatii si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, dupa ce se vor realiza unele reforme in domeniu. In acest sens, primul-ministru a mentionat taxa clawback, impunerea sistemului de medicamente generice, adoptarea, de catre Parlament, a sistemului de coplata si elaborarea, pana la sfarsitul anului, a legislatiei care sa vizeze pachetul minimal de servicii medicale.

De asemenea, au fost acordate credite de angajament in valoare de 1682 de milioane de lei pentru programele si cheltuielile pe care le au Ministerul Sanatatii si CNAS.

Bugetul Ministerului Agriculturiia fost majorat, de asemenea, cu 735 de milioane de lei, bani care vor fi alocati Fondului de Garantare pentru asigurarea garantiilor, respectiv a conditiilor necesare absorbtiei a circa 626 de milioane de euro din fonduri europene. „Acesti bani reprezinta un imprumut pe care il acordam Fondului de Garantare, care la randul lui sa poata emite garantii, astfel incat autoritatile locale sa poata absorbi bani europeni in proiecte care modernizeaza infrastructura din mediul rural”, a explicat primul-ministru.

Ialomitianu: Guvernul a facut o derogare de la Legea responsabilitatii fiscale pentru rectificare

In ceea ce priveste acuzatia Consiliului Fiscal ca Ordonanta pentru rectificarea bugetului incalca Legea responsabilitatii fiscal bugetare, ministrul Finantelor, Gheorghe Ialomitianu, a afirmat ca s-a facut o abatere de la o prevedere cu scopul de a fi atinse obiectivele asumate cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana.

„Noi am modificat acel articol si am facut acea abatere pentru a ne atinge obiectivele cuprinse in acordul cu FMI. Deci, am facut legal acest lucru. S-au platit arierate. Altfel ce faceam? Spiritul legii responsabilitatii fiscale a fost sa nu majoram cheltuielile curente, asa cum s-a intamplat in 2008. Am modificat Legea responsabilitatii fiscale in mod legal. Am facut rectificare prin exceptare de la articolul 16 pentru plata arieratelor si pentru a continua investitiile (…)Atunci cand iti platesti arieratele isi asiguri o consolidare fiscala. N-am marit salariile, n-am marit cheltuielile cu pensiile, pentru ca sunt cheltuieli care au efecte in perioada urmatoare. Surplusul de venituri l-am folosit pentru plata arieratelor”, a explicat Ialomitianu.

www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/625731613b48bd09817583066c8d4b7a/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”)); content channel

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro