VIDEO Prima ședință a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, în care se va decide cum va arăta exact starea de alertă în România, începând de vineri / Orban: Românii vor redobândi libertatea de circulaţie în interiorul localităţilor
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), înființat prin ordonanță de guvern pentru a gestiona starea de alertă care va fi instituită în România începând de vineri, s-a întrunit în această seară și urmează să decidă ce se va întâmpla în această perioadă. Premierul Ludovic Orban, care conduce CNSU, a spus la începutul ședinței că odată cu instituirea stării de alertă „românii vor redobândi libertatea de circulaţie în interiorul localităţilor” și a menționat o parte din restricțiile care vor fi ridicate, avertizând că populația trebuie „să își mențină atitudinea responsabilă”, pentru a ține sub control epidemia de coronavirus.
Principalele declarații făcute de premier la începutul ședinței Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), care va decide cum va arăta starea de alertă în România:
- La ora 24.00 încetează starea de urgență. Decizia este de a declara starea de alertă pentru a permite autorităților să ia în continuare toate măsurile.
- Cred că este pentru prima oară în istorie când se declară starea de alertă în România. Ca atare, vom face față unei situații noi și va trebui să ne comportăm reponsabil, pentru a aplica toate măsurile necesare pe perioada stării de alertă astfel încât să limităm răspândirea virusului și să asigurăm o trecera spre normalitatea pe care o așteptăm.
- Odată cu instituirea stării de alertă, în acestă seară va trebui să luăm toate deciziile pentru a institui reguli și restricții pentru a le permite autoritățile să lupte în mod eficient cu virusul.
- În ultima săptămâna a existat o tendință de reducere a cazurilor active, iar numărul celor care s-au vindecat de COVID a fost mai mare decât al celor care au fost confirmați pozitiv.
- Le mulțumesc românilor pentru modul exemplar în care au acționat și pentru responsabilitatea de care au dat dovadă în cele 60 de zile de stare de urgență.
- Condiția menținerii acestui trend pozitiv rezidă în menținerea acestei atitudini corecte și responsabile a populației.
- Rezultatul depinde în cel mai înalt grad de modul în care românii își vor menține atitudinea corectă din acestă perioadă.
Se vor ridica o serie de restricții:
- Odată cu instituirea stării de alertă şi cu deciziile aferente pe care le vom lua în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă se vor ridica o serie de restricţii.
- Românii vor redobândi libertatea de circulaţie în interiorul localităţilor.
- Deplasarea în afara localităţilor va fi permisă pentru o serie importantă de motive. Acest lucru va permite cetăţenilor români o reluare a activităţii în condiţii aproape normale.
- Vor fi deschise spaţiile comerciale, cele care au ieşire din exterior, şi spaţiile comerciale cu o suprafaţă mai mică de 15.000 de metri pătraţi.
- Se va relua activitatea în frizerii, coaforuri, se va relua activitatea cabinetelor stomatologice.
- Se va relua activitatea normală a spitalelor, se va elimina orice fel de restricţie în materie de internări. Orice persoană, chiar dacă nu este într-o situaţie care să reclame internarea de urgenţă, va putea beneficia de servicii medicale, ceea ce va presupune implementarea cu maximă hotărâre a regulilor şi protocoalelor la nivelul tuturor spitalelor din România.
- Se vor relua o serie de activităţi, inclusiv activităţi sportive, individuale.
- Se vor relua activităţile în cantonamente pentru echipele naţionale. De asemenea, va exista reluarea unor activităţi sportive în nişte condiţii foarte strict reglementate.
- Numărul de interacţiuni sociale, ocaziile de interacţiune între oameni se vor înmulţi şi acest lucru va presupune o responsabilitate suplimentară din partea cetăţenilor în comportamentul pe care-l vor avea în mijloacele de transport în comun, în spaţiile comerciale, în toate activităţile pentru care se vor ridica restricţiile, pentru că este clar că riscul de infectare odată cu ridicarea acestor restricţii creşte, iar limitarea riscului de infectare nu poate fi determinată decât printr-un comportament corect al cetăţenilor în perioada care va urma – respectarea regulilor, de la purtarea măştii, păstrarea distanţei fizice sanitare, asigurarea unei interacţiuni care să nu permită transmiterea virusului, respectarea tuturor regulilor care ţin de activitatea la locul de muncă, respectarea regulilor de comportament în spaţii comerciale, în toate zonele în care va fi necesar.
România iese vineri din starea de urgență, după 60 de zile, timp în care au fost suspendate drepturi constituționale și libertăți fundamentale, cum ar fi dreptul la libera circulație sau chiar dreptul la proprietate.
Legea privind starea de alertă intră în vigoare din 18 mai, motiv pentru care a fost necesară acoperirea normelor legislative pentru intervalul 15-18 mai.
În starea de alertă, o parte dintre restricții vor rămâne însă în vigoare și, spre deosebire de alte țări, nu vor fi reluate cursurile școlare, iar restaurantele și barurile rămân în continuare închise. Se deschid în schimb parcurile. De asemenea, va fi obligatorie purtarea măștii de protecție.
Președintele Klaus Iohannis a declarat joi seară că există cadrul legal în vigoare în baza căruia vor fi luate măsurile în starea de alertă care va intra în vigoare de vineri și că nu există niciun vid legislativ. El a avertizat că ridicarea stării de urgență în România nu înseamnă finalul epidemiei de coronavirus și că, dacă situația se va înrăutăți și se va ajunge la aglomerarea spitalelor, nu va ezita să instituie din nou starea de urgență.
„Astăzi, Comitetul Național pentru Situații Speciale de Urgență declară starea de alertă și va institui toate reglementările obligatorii prin care vor fi menținute măsurile de prevenție. Am văzut discuții în spațiul public legate de intrarea în vigoare a noii legi privind starea de alertă abia de luni, iar unii politicieni, care se dovedesc total iresponsabili, alimentează ideea de vid legislativ.
Dragi români, nu vor urma trei zile fără reguli și restricții! Reîntoarcerea bruscă la situația de dinainte de pandemie este imposibilă. Virusul nu ține cont de acte administrative, iar renunțarea prematură la toate regulile care s-au dovedit bune ar însemna o gravă eroare.
Avem un cadru legal în vigoare și în baza lui vor fi luate toate deciziile pentru ca inclusiv în următoarele trei zile să păstrăm toate regulile necesare pentru ca sănătatea și viața cetățenilor să nu fie puse în pericol”, a spus Iohannis.