VIDEO Primele ninsori din acest sezon. Viscol la munte, turiști blocați din cauza zăpezii într-o stațiune din Bihor / CNAIR anunță circulație în condiții de iarnă pe mai multe drumuri
Meteorologii au emis o nouă atenționare de cod galben, valabilă până la ora 18.00, fiind prognozate intensificări ale vântului, ninsori şi temporar viscol la peste 1.700 metri. Pe mai multe drumuri naționale se circulă în condiții de iarnă, iar utilajele de deszăpezire acționează în mai multe zone din țară, potrivit autorităților.
Vântul va avea intensificări în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei și în sudul Transilvaniei, cu viteze de 55…65 km/h și izolat peste 70 km/h. În zona Carpaților Orientali va ninge moderat cantitativ (10…15 l/mp) și va continua să se depună strat de zăpadă. La munte vor fi rafale de 60…80 km, iar la altitudini mai mari de 1700 m, peste 90…110 km/h și vor fi perioade cu viscol și vizibilitate scăzută, potrivit ANM.
Mai mulți turiști au rămas blocați în stațiunea Padiș din județul Bihor, după ce noaptea trecută a nins puternic, potrivit TeleM.
Turiștii au început să dea zăpadă din jurul mașinilor de dimineață.
Stratul de zăpadă măsoară 25 de centimetri, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, pentru Digi 24, potrivit GreatNews.
Conform oficialului, se lucrează cu utilaje de deszăpezire la Stâna de Vale și în zona Padiș, dar acțiunile fost îngreunate de viscol și de mai mulți copaci care au căzut pe carosabil.
Reprezentanții Pensiunii Brădet – Padiș spun că strătatul măsoară 40 de centimetri și așteaptă mașinile de deszăpezire să ajungă în zonă.
Salvamont Bihor recomandă turiṣtilor care vor să parcurgă trasee turistice în zona montană să folosească încălțăminte ṣi haine de iarnă întrucăt la nivelul stațiunilor Stâna de Vale, Padiș, Vârtop s-a depus un strat de zăpdă considerabil. În zonele de creastă unde s-a acumulat zăpadă viscolită grosimea stratului poate depăși 20-30 cm.
Viscol în Pasul TIhuța
Iarna şi-a făcut simţită prezenţa încă de la primele ore ale zilei de duminică în zonele montane din judeţul Bistriţa-Năsăud, unde a nins, iar angajaţii de la Drumurile Naţionale au intervenit cu utilaje şi material antiderapant pentru a curăţa carosabilul, potrvit Agerpres.
Şeful Secţiei de Drumuri Naţionale Bistriţa, Alexandru Slavita, că ninsoarea a început în jurul orei 3,00 dimineaţa şi că viscol a fost doar în Pasul Tihuţa, străbătut de DN 17 şi care face legătura cu judeţul Suceava.
Câţiva copaci au fost doborâţi de vânt şi ninsoare, însă fără a bloca circulaţia.
Stratul de zăpadă în zona Pasului Tihuţa măsoară, la această oră, între 5 şi 10 centimetri.
Ninsori și în Harghita
Circulaţia pe unele drumuri din Harghita se face în condiţii de iarnă, în urma ninsorilor care au căzut în judeţ, drumarii acţionând cu utilaje şi material antiderapant, a informat Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Braşov.
„Ninge abundent pe mai multe sectoare de drum naţional din nordul judeţului Harghita: DN13B – zona Bucin, DN15 – zona Borsec, DN13A – între Miercurea Ciuc şi Vlăhiţa, DN12C – zona Lacul Roşu. Utilajele DRDP Braşov acţionează cu materiale antiderapante pe toate sectoarele afectate. Vă rugăm să nu vă deplasaţi în zonele afectate de ninsori dacă nu aveţi maşina pregătită de circulaţie în condiţii de iarnă!”, informează DRDP Braşov, într-o postare pe Facebook.
Ninsoare abundentă s-a înregistrat şi în staţiunea Băile Harghita, care aparţine administrativ de municipiul Miercurea-Ciuc, unde stradul se zăpadă extracarosabil este de zece centimetri.
CNAIR anunță circulație în condiții de iarnă pe mai multe sectoare de drum
Reprezentanţii Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) le transmit şoferilor că, având în vedere faptul că în zonele înalte au început ninsorile, este obligatoriu ca vehiculele care le tranzitează trebuie să fie echipate de iarnă. În special autovehiculele grele sa fie echipate cu lanţuri, deoarece există risc de accidente, dar şi de blocare a drumurilor, ceea ce îngreunează acţiunea utilajelor de deszăpezire.
Reprezentanţii CNAIR fac apel la șoferi ca înainte să plece la drum să verifice prognoza meteo şi atenţionările CNAIR şi ale poliţiei rutiere.
Compania mai precizează că utilajele de deszăpezire ale CNAIR şi drumarii sunt mobilizaţi în teren şi acţionează acolo unde situaţia o impune.