VIDEO Prin Interpol sunt urmarite mai multe tezaure dacice si romane scoase ilegal din tara si puse la vanzare pe pietele internationale
Tezaurul din care fac parte cele 49 de monede dacice de argint care revin in tara a format obiectul unor operatiuni de spalare si valorificare pe piata internationala a antichitatilor, fiind identificat la o casa de licitatii din Chicago si indisponibilizat de autoritatile judiciare americane la solicitarea Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. Sunt urmarite in continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formeaza obiectul aceleiasi cauze, inclusiv unul care intial continea 30 kg de monede din aur, dar si tezaure cu denari de pe vremea Imperiului Roman, arata o informare a Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie
Procurori ai Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia au recuperat, prin cerere de asistenta judiciara internationala adresata autoritatilor competente din Chicago, SUA, un lot de 49 monede Koson, din argint, reprezentand o parte din tezaurul de 2.300 monede Koson din argint, sustras de o asociatie infractionala din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, exportat ilegal si pus in urmarire prin Interpol.
Sunt urmarite in continuare, prin Interpol, mai multe tezaure care formeaza obiectul aceleiasi cauze: un tezaur de monede Lysimach, din aur (30 de kg.), din care s-au recuperat 31 piese, un tezaur de monede Koson din aur (25 de kg.), din care s-au recuperat 700 piese, 5 scuturi regale din fier, doua table din bronz cuprinzand legile orasului roman Troesmis (Dobrogea), 11 bratari spiralice din aur, tezaure de denari romani (imitatii dacice) etc.
Conform expertilor, „monedele fac parte din singura emisiune dacica de argint, purtand pe revers o legenda scrisa cu litere grecesti, mentionand numele suveranului care a ordonat baterea lor – Koson. Ele au fost batute in atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia in jurul anilor 44-29 i. Hr”.
Operatiunea desfasurata in conformitate cu Tratatul de asistenta judiciara in materie penala, dintre Romania si Statele Unite ale Americii, din 2010, reprezinta o premiera absoluta, fiind prima recuperare a unor piese exportate ilegal si expuse pentru valorificare pe piata numismatica americana.
De ce sunt atat de importante cele 49 de monede de argint
Aceste monede din argint dacice recuperate recent sunt drahme emise de regele Koson (cca 44-29 a.C.), unul dintre urmasii lui Burebista. De la acesta isi iau si numele.
Spre deosebire de staterii de aur ai regelui dac Koson, care sunt atestati inca din anul 1520, cele doua tipuri de monede de argint ale acestui suveran au ramas necunoscute cercetatorilor pana la sfarsitul anului 2004. Ele sunt singurele emisiuni dacice de argint care poarta o legenda scrisa cu caractere grecesti, mentionand numele suveranului emitent. Monedele au fost emise in atelierul monetar de la Sarmizegetusa Regia, in jurul anilor 44-29 a. C.
Fapt exceptional, datorita acestor monede, cunoastem azi mai multe nu numai despre istoria politica, viata economica, sociala sau arta si religia Daciei in anii care au urmat disparitiei lui Burebista, dar si un nou cuvant din limba dacica ¬ droueis ¬ a carui inteles urmeaza sa fie descifrat de catre specialisti, arata un comunicat al Muzeului National de Istorie.
Toate aceste monede extrem de rare au fost obtinute, in mod ilicit, de catre persoane implicate in activitati ilegale de detectii si sapaturi in zona Sarmizegethusei Regia, fiind ulterior scoase in mod clandestin din Romania si puse in vanzare pe piata internationala numismatica din Europa si SUA.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/a4c71aa60ee51e2653e6b48f2122900a/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));