Sari direct la conținut

VIDEO Protest în fața Ministerului Apărării de la Moscova al soțiilor soldaților ruși, care au cerut întoarcerea lor de pe front / Niciun oficial nu a ieșit să discute cu ele

HotNews.ro
Un grup de femei a cerut luni, 3 iunie 2024, în fața Ministerului Apărării de la Moscova, ca partenerii lor mobilizați să fie aduși acasă din Ucraina, Foto: Handout / AFP / Profimedia
Un grup de femei a cerut luni, 3 iunie 2024, în fața Ministerului Apărării de la Moscova, ca partenerii lor mobilizați să fie aduși acasă din Ucraina, Foto: Handout / AFP / Profimedia

Un grup de femei din Rusia a organizat luni un protest restrâns, dar rar întâlnit, în fața Ministerului Apărării de la Moscova, pentru a cere întoarcerea soldaților mobilizați de pe frontul din Ucraina, informează Reuters.

Timp de luni de zile, diferite grupuri de femei din Rusia au organizat demonstrații sporadice pentru a exercita presiuni asupra autorităților să le aducă înapoi acasă soții, fiii și frații care au fost mobilizați în urma decretului semnat de președintele Vladimir Putin în septembrie 2022.

Una dintre femeile prezente la protestul de luni, care s-a prezentat ca Paulina, a declarat pentru Reuters că grupul de 18 femei s-a adunat pentru a face apel personal la ministrul Apărării, Andrei Belousov, un economist de formație pe care Putin l-a numit în această funcție luna trecută.

În vârstă de 20 de ani, Paulina, care a precizat că are un soț ce luptă în Ucraina, a afirmat că femeile doresc ca Belousov să impună limite stricte privind durata de mobilizare a soldaților, înainte ca aceștia să fie rotiți în cadrul serviciului activ.

Protestele femeilor sunt deosebit sensibile pentru autoritățile ruse, având în vedere că Kremlinul prezintă „operațiunea militară specială” din Ucraina ca având sprijinul covârșitor al poporului rus.

În februarie, zeci de reporteri, inclusiv un cameraman al Reuters, au fost reținuți pentru scurt timp în timp ce relatau despre o demonstrație a unui grup numit „Put domoi” („Way Home” – „Drumul spre casă”).

Paulina a spus că acțiunea de luni nu este afiliată mișcării „Put domoi”, pe care Rusia a desemnat-o vineri drept „agent străin”, un termen care are conotații negative de spionaj din epoca sovietică. Ministerul rus al Justiției a argumentat că această mișcare a lucrat pentru a crea o „imagine negativă” a Rusiei și a armatei sale și că a făcut apel la demonstrații ilegale. Moscova folosește eticheta de „agent străin”, însoțită de constrângeri administrative foarte stricte, pentru a-i reduce la tăcere pe criticii Kremlinului.

Paulina a precizat că niciuna dintre cele 18 femei care au participat la acțiunea de luni nu a fost arestată.

Fotografiile și înregistrările video publicate de Paulina pe aplicația de mesagerie Telegram arată femei care țineau mai multe pancarte cu sloganuri, printre care „Vă rugăm să-l aduceți pe Tata acasă”, „Aduceți-mi soțul mobilizat acasă” și „E timpul ca cei mobilizați să se întoarcă acasă”.

Mai multe dintre ele și-au adus cu ele fie copiii de vârstă școlară, fie copiii mai mici, în cărucioare.

Niciun oficial al ministerului nu a ieșit din clădire pentru a vorbi cu femeile, a spus Paulina.

Protestul arată furia și disperarea care a cuprins familiile unor soldați ruși, notează Reuters, în contextul în care războiul din Ucraina a intrat în al treilea an, fără a se întrevedea un sfârșit.

Putin a mobilizat 300.000 de rezerviști în septembrie 2022, într-o mișcare nepopulară despre care a spus că nu este nevoie să o repete, deoarece alte sute de mii de persoane s-au înrolat voluntar în armată, ca soldați pe bază de contract.

Urmărește ultimele evoluții ale războiului din Ucraina LIVETEXT pe HotNews.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro