VIDEO Radu Beligan implineste 95 de ani si 75 de ani de cariera: Teatrul este in continuare la loc de cinste in sufletul romanilor
Radu Beligan a declarat, sambata, la evenimentul de inaugurare a „Gongului Thaliei” de pe Aleea Celebritatilor din Capitala, ca, dupa timpul petrecut in slujba teatrului, poate afirma „cu evidenta satisfactie” ca „nobila meserie este in continuare la loc de cinste in sufletul romanilor”.La evenimentul de inaugurare a acestui simbol ce marcheaza 200 de ani de istorie a teatrului in Bucuresti au participat, pe langa cetateni veniti sa-i ureze „La multi ani!” lui Radu Beligan, la implinirea varstei de 95 de ani si a 75 de ani de cariera, si actori care si-au dedicat viata teatrului, relateaza Mediafax.
Actorul Radu Beligan, Sorin Oprescu, primarul general al Bucurestiului, si George Ivascu, directorul Teatrului Metropolis, au inaugurat, sambata, pe Aleea Celebritatilor din Piata Timpului din Capitala, „Gongul Thaliei”, un simbol al teatrului ce semnifica longevitatea si evolutia spirituala a slujitorilor scenei.
„Astazi, il aplaudam pe Radu Beligan, care aduce onoare Romaniei prin intrarea in Cartea Recordurilor pentru cel mai longeviv actor aflat in activitate pe scena. Multumim, maestre!”, a spus George Ivascu, directorul Teatrului Metropolis din Bucuresti.
„Gongul Thaliei” a fost dezvelit, iar pe el se puteau vedea inscriptionate cele 200 de nume ale marilor artisti simbolizand 200 de ani de teatru in Bucuresti. „Sunt 200 de nume si un nume in plus. Este dedicat slujitorului de teatru anonim”, a mai spus Ivascu.
„Dupa trei batai de gong, intra in scena actorul. Astazi, maestrul Beligan”, a completat George Ivascu.
„Dupa cum cred ca majoritatea dintre dumneavoastra stiti, astazi implinesc 95 de ani. O viata, aproape un secol petrecut in slujba Thaliei. Nu ma intrebati cand a trecut, pentru ca in teatru timpul este relativ. Anii trec adesea ca niste clipe, iar clipele se scurg adeseori mai greu ca anii. Cert este ca, dupa tot acest timp, pot sa afirm cu evidenta satisfactie ca nobila meserie careia mi-am dedicat existenta este in continuare la loc de cinste in sufletele romanilor. E normal sa fie asa. Teatrul este locul binecuvantat unde oamenii pot trai si visa impreuna. Locul unde, odata ce s-a batut gongul, ia nastere un miracol”, a spus Radu Beligan.
Sambata seara, de la ora 19.00, Radu Beligan a ales sa-si sarbatoreasca ziua de nastere pe scena Teatrului Metropolis din Bucuresti, in noul spectacol „Lectia de violoncel”, de Mona Radu, in regia lui Felix Alexa, alaturi de binecunoscutii actori Lamia Beligan, Marius Manole si Tania Popa/ Rodica Ionescu.
De asemenea, duminica, la Teatrul National Bucuresti, imediat dupa spectacolul „Egoistul”, jucat si regizat de Radu Beligan, acesta va primi titlul de cel mai longeviv actor inca in activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records. Spectacolul va incepe la ora 19.00.
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/438f1e951c0577e35d00d94b5325c4c3/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Actorul Radu Beligan a primit in 2011 o stea pe Aleea Celebritatilor – Piata Timpului, spatiul bucurestean dedicat marilor valori ale filmului si scenei romanesti.
Radu Beligan, nascut pe 14 decembrie 1918, are o bogata activitate in teatru, film, televiziune si radio. El a interpretat roluri celebre, in mari capodopere ale dramaturgiei romane si universale, piese semnate, printre altii, de Ion Luca Caragiale, Barbu Stefanescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Musatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodata, el este cunoscut publicului roman in calitate de regizor al unor spectacole precum „Egoistul” de Jean Anouilh, „O scrisoare pierduta” de I. L. Caragiale, „Doctor fara voie” de J. B. P. Moliere, „Straini in noapte” de Eric Assous.
Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din Bucuresti, intre anii 1961 si 1969, si director al Teatrului National Bucuresti, intre 1969 si 1990. Totodata, a fost profesor la Institutul de Teatru si Film, intre 1950 si 1965, si a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in 2004, in semn de recunoastere a activitatii sale in domeniul artei.