Sari direct la conținut

VIDEO Regele Charles, acuzat de „genocid” în timpul vizitei sale în Australia

HotNews.ro
VIDEO Regele Charles, acuzat de „genocid” în timpul vizitei sale în Australia
Regele Charles și regina Camilla au semnat cartea de musafiri a parlamentului australian înainte ca monarhul să își susțină discursul în fața legiuitorilor din Australia, FOTO: Chris Jackson-Pool / Shutterstock Editorial / Profimedia Images

Regele Charles al III-lea al Regatului Unit a fost acuzat luni de „genocid” de o senatoare indigenă în parlamentul Australiei, la doar câteva momente după ce monarhul britanic a susținut un discurs în care i-a omagiat pe „proprietarii tradiționali ai pământurilor”, relatează Reuters.

Regele Charles, care a aterizat vineri în Australia pentru a 16-a sa vizită în această țară și prima sa vizită externă de lungă durată după ce a fost diagnosticat cu cancer, tocmai își terminase discursul când Lidia Thorpe, o senatoare independentă și activistă indigenă, i-a strigat că nu îi acceptă suveranitatea asupra Australiei.

„Ați comis genocid împotriva poporului nostru. Dați-ne pământul înapoi. Dați-ne ce ați furat de la noi – oasele noastre, craniile noastre, bebelușii noștri, oamenii noștri. Ne-ați distrus pământul, dați-ne un tratat. Vrem un tratat!”, a continuat ea vociferările.

Thorpe, care a întrerupt și evenimente anterioare pentru a protesta față de colonizarea Australiei de către Imperiul Britanic, a fost oprită din a se apropia de regele Charles, care a părut să îi spună câteva cuvinte legate de incident premierului Anthony Albanese, dar altfel a rămas calm. Thorpe a fost escortată apoi în afara sălii parlamentului.

Reuters notează că protestul a făcut o notă discordantă într-o vizită altfel marcată de un val de omagii și mulțumiri aduse regelui Charles și reginei Camilla din partea demnitarilor australieni și publicului larg.

Albanese l-a lăudat pe Charles pentru faptul că atrage atenția asupra problemelor privind schimbările climatice de atât de mult timp și a vorbit despre respectul pe care australienii îl au pentru monarhul lor.

Guvernul laburist al Australiei a renunțat la planurile de a organiza un referendum pe tema monarhiei

Discursul lui Albanese a menționat doar în treacăt cauza republicană, pe care premierul și o mare parte din partidul său Laburist de centru-stânga o susțin.

„Australia pe care ați cunoscut-o prima oară a crescut și a evoluat în atâtea moduri diferite. Însă de-a lungul tuturor acestor decenii de schimbare, legăturile noastre de respect și afecțiune s-au maturizat și au rezistat”, i-a spus Albanese regelui Charles.

Albanese a renunțat la planurile de a organiza un referendum privind transformarea Australiei în republică după ce un alt referendum promovat de Partidul Laburist australian a eșuat în octombrie anul trecut.

Referendumul respectiv a vizat modificarea Constituției australiene pentru a crea un organism independent asemănător parlamentului, care să fie alcătuit doar din reprezentanți ai comunității indigene și care să le reprezinte interesele pe lângă guvern și legislativ.

Referendumul respectiv a eșuat după ce peste 60% din cei care s-au prezentat la vot s-au exprimat împotrivă.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
INTERVIURILE HotNews.ro