Sari direct la conținut

VIDEO Tensiuni în Marea Britanie după protestele violente anti-migranți declanșate de atacul care a ucis trei fetițe și de dezinformările care i-au urmat / Identitatea suspectului minor, făcută publică

HotNews.ro
VIDEO Tensiuni în Marea Britanie după protestele violente anti-migranți declanșate de atacul care a ucis trei fetițe și de dezinformările care i-au urmat / Identitatea suspectului minor, făcută publică
Manifestație anti-migrație la Londra. FOTO: Jordan Pettitt / PA Images / Profimedia

Peste 100 de persoane au fost arestate în Marea Britanie după manifestațiile violente de marți și miercuri împotriva migranților și a musulmanilor, tulburări care au urmat tragediei din orașul Southport, unde trei fetițe au fost înjunghiate de un tânăr de 17 ani născut în Regatul Unit din părinți rwandezi, scriu BBC, The Guardian și New York Times.

Oficialii britanici au subliniat că protestele violente care au avut loc în ultimele două zile în mai multe orașe ale țării au izbucnit după răspândirea „nesăbuită” de „informații false” cu privire la identitatea suspectului acuzat de înjunghiere, scrie BBC.

Respectivele informații apărute pe rețelele sociale precizau că suspectul este un solicitant de azil, posibil sirian, care a intrat în țară ilegal și au oferit și un nume musulman – despre care autoritățile au spus că este incorect.

În urma protestelor declanșate, Dal Babu, fost comisar-șef în cadrul Poliției Metropolitane, a declarat că autoritățile au luat decizia „fără precedent” de a informa că suspectul „s-a născut în această țară”.

Identitatea suspectului minor, făcută publică printr-o decizie extraordinară a justiţiei

Poliția din Merseyside a confirmat ulterior că tânărul de 17 ani s-a născut în Cardiff, Țara Galilor, din părinți rwandezi, că nu pare să aibă legături cunoscute cu islamul și că nu consideră că atacul din Southport este un act terorist.

Joi, un judecător a decis să facă public și numele tânărului, care va împlini 18 ani într-o săptămână: Axel Rudakubana.

Judecătorul Menary KC a declarat în timpul unei audieri a suspectului la Liverpool Crown Court că a decis să elimine anonimatul din interes public, pentru a nu permite circulația suplimentară a dezinformărilor care au declanșat tulburări în țară, notează The Guardian.

Informații false despre suspect s-au viralizat pe rețelele sociale

Protestele violente au început la mai puțin de două ore după ce, marți seară, oamenii din Southport s-au adunat pentru o veghe în urma morții celor trei fetițe de șase, șapte și nouă ani. Sute de protestatari au inundat străzile orașului deja traumatizat.

Peste 50 de ofițeri de poliție au fost răniți în violențele care au urmat, manifestanții aruncând cu cărămizi într-o moschee, atacând poliția, incendiind mașini și atacând un magazin.

Deși unele detalii ale violențelor rămân neclare, poliția și unii politicieni britanici au subliniat că dezinformarea și influencerii de extremă dreapta au alimentat cel puțin parțial violențele, scrie New York Times.

Pe platforma X, utilizatorii au distribuit informații false despre atacator. Unii au postat ceea ce pretindeau a fi numele atacatorului, despre care poliția a spus că este incorect, dar această informație a continuat să se răspândească.

Alții au răspândit informații false cu privire la statutul de imigrant al atacatorului, susținând în mod incorect că acesta era solicitant de azil sau că venise ilegal în Anglia. Unele dintre postări au primit milioane de vizualizări, alimentând discursul extremei-drepte.

O moschee a fost atacată

Susținători ai English Defence League, o organizație extremistă anti-islam, au făcut parte dintr-un grup mare care a atacat o moschee din Southport, marți, potrivit unui comunicat al Merseyside Police Service.

Tommy Robinson, un agitator anti-islam care a fondat English Defence League, și Andrew Tate, influencerul extremist (implicat în prezent într-un proces în România), au fost printre cei care au alimentat speculațiile, scrie New York Times.

Robinson a distribuit o postare în care un bărbat întreabă: „De ce l-a lăsat guvernul nostru pe acest sirian să intre pentru a înjunghia copii nevinovați”.

Luni seara, Tate a postat un videoclip pe X în care le spunea telespectatorilor că un „migrant fără documente a decis să intre astăzi la un curs de dans pe muzica lui Taylor Swift și să înjunghie șase fetițe, deci cineva a ajuns în Regatul Unit cu o barcă, nimeni nu știa cine este, nimeni nu știe de unde este”.

Clipul a fost vizionat de peste 14,9 milioane de ori.

Pe măsură ce informațiile eronate s-au răspândit, poliția a emis declarații în care confirma că suspectul s-a născut în Cardiff, Țara Galilor. Dar afirmațiile false au continuat să se viralizeze.

S-a strigat: „Anglia până la moarte”, „Opriți bărcile”, „Salvați-ne copiii”

Protestele nu s-au limitat la Southport. Miercuri seara, o demonstrație a extremei drepte în fața clădirilor guvernamentale din Londra a devenit violentă, protestatarii ciocnindu-se cu poliția. Grupul a scandat „Ne vrem țara înapoi”, „Anglia până la moarte”, „Opriți bărcile” și „Salvați-ne copiii”.

Poliția Metropolitană din Londra a declarat că peste 100 de persoane au fost arestate. Unii polițiști au suferit răni minore.

Tulburări au izbucnit și în Hartlepool, unde opt persoane au fost arestate, mai mulți ofițeri au fost răniți și o mașină de poliție a fost incendiată. Iar în Manchester, doi bărbați au fost arestați pentru tulburări violente și agresarea unui lucrător al serviciilor de urgență.

Joi, premierul Keir Starmer era așteptat să se întâlnească cu șefii poliției și să țină o conferință de presă în care să condamne violențele și să ofere sprijin forțelor de ordine.

Motivul atacului care a ucis trei fetițe, încă necunoscut

Incidentul care a generat dezinformările – și protestele care au urmat – a avut loc luni. Trei fetițe, Alice Dasilva Aguiar, de nouă ani, Bebe King, de șase ani, și Elsie Dot Stancombe, de șapte ani, au fost înjunghiate mortal, în timp ce participau la un curs de dans cu tema Taylor Swift în Southport.

Alți opt copii au suferit răni de cuțit – cinci dintre ei fiind în stare critică – în timp ce doi adulți au fost, de asemenea, grav răniți. Joi, Alder Hey Children’s NHS Foundation Trust a anunțat că doi dintre copiii răniți au fost externați.

Autoritățile au subliniat că nu tratează înjunghierile ca pe un act terorist, dar nu au identificat deocamdată un motiv al atacului.

INTERVIURILE HotNews.ro