VIDEO Rodica Tanasescu: "Exista o instabilitate genetica a virusului AH1N1 care ar putea duce la niste mutatii si, in cazul acesta, la boli mai serioase"
„Sunt sceptica in privinta inceperii campaniei de vaccinare impotriva virusului AH1N1” spune Rodica Tanasescu, presedinta Asociatiei Medicilor de Familie, intr-un interviu HotNews.ro. „Stiu ca vaccinul romanesc nu s-a pus pe piata, exista documentatia depusa, dar inca nu este disponibil si totul este intr-o oarecare ceata.”
De ce se stie atat de putin despre vaccinul AH1N1?
- Pentru ca este nou. De cateva luni au aparut aceste vaccinuri noi pentru problema de sanatate publica.
- Nu intotdeauna comunicarea dinspre Ministerul Sanatatii catre populatie a fost perfecta si nu e prima data. Probabil se considera ca este subinteles acest aspect.
- Pacientul are dreptul de a accepta sau a refuza o anumita manevra medicala, ma refer aici la orice vaccin, orice tratament, orice interventie chirurgicala. Este o practica europeana veche, la noi este mai noua.
- Nu este vorba de faptul ca pacientul isi asuma urmarile unui tratament, el este informat asupra unei manevre medicale.
- Pacientul ar trebui sa semneze si in cazul in care refuza un tratament ceea ce inseamna ca isi asuma responsabilitatea si in caz de imbolnavire.
- Consimtamantul informat al pacientului este firesc, si este firesc in cazul oricarui vaccin si a oricarei manevre.
- Riscurile imbolnavirii nu se refera atat la evolutia cazurilor de gripa zisa porcina pana acum pentru ca nu au fost cazuri nici foarte multe, nici foarte grave.
- Gripa clasica omoara anual mult mai multi bolnavi decat virusul AH1N1, dar asta nu inseamna ca nu exista un risc
- Exista o instabilitate genetica a acestui virus care ar putea duce la niste mutatii si in cazul acesta a unor boli mai serioase.
- Nu noi (medicii de familie) suntem cei care hotaram, noi suntem in acest sens executanti.
Categorii expuse: personalul medical, cadrele didactice, varstnici institutionalizati
- In afara schemei asa-zise obligatorii de vaccinare, exista categorii carora le recomandam bucuros vaccinarea: pacientilor mai expusi la imbolnavire, mai expusi la complicatiile imbolnavirii; copii cu probleme deosebite de sanatate, cu boli respiratorii frecvente, cu deficiente in capacitatea de aparare, bolnavi cronici, diabeticii, pacientii cu astm bronsic, bronsite cronice, pacienti cu boli cardio-vasculare.
- Asteptam sa vedem ce indicatii specifice exista pentru acest vaccin impotriva virusului AH1N.
- In fiecare an am primit o cantitate insuficienta vaccinarii populatiei la risc cu vaccinul anti-gripal sezonier.
- De multe ori am primit vaccinul cu intarziere.
- Vaccinarea anti-gripala clasica se face corect din septembrie pana cel tarziu in decembrie.
- Este pacat sa se arunce niste sume de bani pentru o eficienta cvasi-nula, in plina epidemie nu se face vaccinarea, pentru ca pacientul poate fi deja contaminat.
- Sunt sceptica in privinta inceperii campaniei de vaccinare impotriva virusului AH1N1 deoarece stiu ca cel romanesc nu s-a pus pe piata, exista documentatia depusa, dar inca nu este disponibil si pentru ca totul este intr-o oarecare ceata.
- Deocamdata exista intentii, dar nu exista vaccin, si nicio strategie pentru administrarea acestuia.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro