Sari direct la conținut

VIDEO S-a scumpit caldura, iar romanii cauta sisteme de incalzire alternative. Marian Patru, primul om din Caracal care se incalzeste la infrarosu

HotNews.ro
Panouri radiante cu infrarosu, Foto: Hotnews
Panouri radiante cu infrarosu, Foto: Hotnews

Scumpirea gigacaloriei si reducerea subventiilor la incalzire ii determina pe multi sa caute alternativa pentru scaderea facturilor pe timpul iernii. Una dintre solutii, putin raspandita, o reprezinta panourile radiante in infrarosu. In Caracal, Marian Patru este primul care s-a pregatit de iarna cu panouri radiante infrarosu. Le-a platit si le-a primit acasa in primavara, prin curierat, iar acum asteapta iarna ca sa vada cum functioneaza. In mare, stie cam cum merge sistemul, dar stie si ca exista niste secrete ale producatorului. „Da’ pana la urma pe mine putin ma intereseaza secretele astea, interesul meu e sa faca cald in casa”.

  • HotNews.ro va prezenta vineri modificarile legislative care genereaza haos in asociatiile de locatari

Traseul panourilor radiante infrarosu din Bucuresti pana la Caracal este o adevarata poveste. Marian Patru si-a construit casa si a lasat arvuna 3 milioane de lei vechi muncitorilor „ca sa bage sistemul vechi de incalzire pe centrala”. Oamenii s-au apucat de treaba, au dat gauri, „inclusiv in marmura asta de aici” si se pregateau sa instaleze caloriferele. Atunci i-a facut o vizita prietenul Sorin, cunoscut in Caracal ca primul distribuitor de panouri radiante. „M-a invitat la Bucuresti la Romexpo, la targul cu sisteme de incalzire. Am ajuns acolo la ora 9 si am iesit pe la 4. Am fost incantat”.

Marian Patru, prima persoana din Caracal care si-a montat panouri radiante infrarosu

A fost interesat de consumul estimat pe noul sistem. A cumparat panourile si acum asteapta iarna sa vada daca a fost o investitie rentabila.

Cand vine vorba de pret, Marian este atent pana la virgula. „Cu curierat cu tot, m-au dus astea cinci panouri la 102 milioane, dar ele se recomanda in functie de suprafata camerei ori inaltimea”. Consumul scade, evident, daca ai casa izolata si termopane.

Cum functioneaza sistemul? Explicatiile vin de la primul distribuitor de panouri radiante infrarosu din Caracal, Sorin Sarbu. Costurile raportate la consumul de electricitate se ridica la 2-3 milioane de lei vechi pe luna, intr-un apartament de trei camere. Costurile variaza insa in functie de izolatia casei. Primul test a fost in casa unui prieten din Targu-Mures, unde 12 ore din iarna trecuta a stat cu ochii pe contor, ca sa se lamureasca. „Am ajuns in Targu-Mures la 7 fara 10, ne-am uitat la contor, am stat 24 de ore, dar nu am avut rabdare si dupa 12 ore am verificat. Erau 0,7 kilowati consumati in 12 ore. Asta inseamna la 24 ore – 1,4 kilowati”.

Sorin Sarbu, distribuitor de astfel de sisteme de incalzire

Cand vine vorba de modul in care functioneaza sistemul, explicatia este scurta si precisa: „Practic, panourile au efectul soarelui. Montarea este pe tavan si distribuie uniform caldura in toate colturile incaperii”.

Ce sunt panourile radiante cu unde infrarosii

Sistemul de panouri functioneaza numai pe baza de energie electrica. Dupa ce se conecteaza la priza, cu ajutorul termostatului se regleaza temperatura dorita in fiecare camera. Undele infrarosii incalzesc toate corpurile solide cu care intra in contact. Sistemul de incalzire foloseste radiatia infrarosu, la lungime de unda de 4-14 microni. Ceea nu reprezinta un pericol pentru corpul uman. Explicatia fizicienilor este urmatoarea: radiatia infrarosu incalzeste panourile, care la randul lor emit radiatie in functie de temperatura atinsa (ex. elementele ceramice incalzite intre 300 – 700 grade Celsius emit in infrarosu in domeniul 2-10 microni).

  • Mentionam ca nu exista date clare cu privire la riscurile pe care aceste sisteme le implica sau cu privire la dezavantajele lor. Cititorii HotNews.ro care utilizeaza astfel de sisteme sunt invitati sa scrie despre modul in care ele functioneaza.

Alte solutii, cu avantaje si dezavantaje:

  • Centrala termica pe lemne: In functie de suprafata casei care trebuie incalzita, precum si de alte aspecte tehnice, o centrala termica pe lemne costa peste 7.000 de lei (cu tot cu accesoriile necesare si montajul asigurat de catre firmele specializate). Pentru o casa (specialistii nu recomanda instalarea acestei centrale la bloc, individual), cu o suprafata de 80 m2, pretul unei astfel de centrale este intre 8.000 si 10.000 de lei, iar lemnele necesare arderii au preturi care difera de la o zona la alta a tarii.
  • Avantaje: combustibil ieftin
  • Dezavantaje: incarcari dese cu combustibil, investitie initiala semnificativa.
  • Iata si o comparatie a consumului in ceea ce priveste combustibilii ce pot fi folositi. Sursa: Centrale-termice.ro
  • Gaz metan – 8.88 kWh/mc
  • Gaz metan – 10.42 kWh/mc
  • GPL – 25.80 kWh/mc
  • Combustibil lichid – 11.86 (10.08) kWh/kg (kWh/l)
  • Lemn – 4.3 kWh/kg
  • Peleti – 5.3 kWh/kg
  • Centrala termica electrica: O centrala electrica are un pret de peste 2.000 de lei, cu tot cu instalare. Utilizata in conditii similare cu cele de mai sus, ea va inregistra un consum lunar aproximativ de 576 kWh, ceea ce luand ca baza de calcul tariful normal pentru consumatori casnici de aprox. 0,5 lei/ kWh (tarif reglementat de ANRE) inseamna circa 288 de lei/luna.
  • Avantaje: varietate de oferte, usor de exploatat
  • Dezavantaje: combustibil scump, amenajarea retelei electrice pentru supratensiune, putere redusa la suprafete mai mari
  • Centrala termica pe gaz: O centrala pe gaz metan costa intre 2.500 si 3.000 de lei cu tot cu montaj. Pentru o casa cu o suprafata de 80 m2, ea inregistreaza consumuri lunare de aproximativ 300 m3/ luna, insemnand la pretul actual al gazului metan rezulta 300 de lei/luna.
  • Avantaje: combustibil ieftin
  • Dezavantaje: reteaua de gaze nu este raspandita in toata tara, la eventuale intreruperi sau scaderi de presiune, pot aparea probleme
  • Pompele termice: Reduc consumul de gaze la centrala folosita, insa dezavantajul este ca investitia initiala este foarte mare. Sistemul foloseste caldura stocata in pamant, care este preluata printr-un mediu lichid si folosita apoi pentru incalzirea locuintei. Pretul unui astfel de sistem porneste de la 2.000 de euro, iar investitia este greu de amortizat atunci cand este vorba despre o singura locuinta. Mai multe detalii aici

Cat platim anul acesta la incalzire

In perioada noiembrie – martie, pentru incalzirea unui apartament de doua camere, consumul mediu este de 1,6 gigacalorii pe luna (apa calda si incalzire), iar pentru restul anului, consumul mediu este de 0,57 gigacalorii pe luna. Tariful de facturare a energiei termice pentru consumatorii casnici este 124 lei/Gcal, inclusiv TVA. (Sursa: RADET)

  • Braila – oamenii vor plati 192 lei/gcal in aceasta iarna, fata de vechiul pret de 172 lei/Gcal inclusiv TVA.
  • Craiova – 194,08 de lei pe gigacalorie, fata de 168,26 lei/gcal, vechiul pret
  • Timisoara – pretul la gigacalorie a urcat de la 186 de lei gigacaloria la 252,16 lei pentru o gigacalorie.
  • Oradea, municipalitatea anunta ca nivelul facturii la energia termica va ramane neschimbat in perioada de iarna 2010-2011. Autoritatile locale s-au angajat sa acopere, chiar si printr-un credit, si partea din subventia totala pe gigacalorie care, in mod normal, ar reveni Guvernului Romaniei. (Agerpres)
  • Bucuresti – pretul gigacaloriei va creste, in aceasta iarna, de la 119 la 124 de lei, in urma majorarii TVA. Viceprimarul Capitalei, Mircea Raicu, a declarat insa ca, „in aceasta iarna, pretul gigacaloriei va ramane neschimbat, dar se va modifica de la 119 la 124 de lei gigacaloria/mp. Vom acorda in continuare subventii si pretul va fi mic la populatie, in toata aceasta iarna pana in luna martie”.
  • Bacau – pretul va creste de la 272 lei, la 285 lei.
  • Iasi – gigacaloria se scumpeste de la 175 lei, la 185 lei.
  • Galati – gigacaloria se scumpeste de la 140 lei, la 167 lei.
  • Motru – gigacaloria se scumpeste de la 108,84 de lei la 113,41 de lei
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro