Sari direct la conținut

VIDEO Separatiștii pro-ruși din Lugansk au condamnat la 13 ani de închisoare, pentru „înaltă trădare”, un angajat al OSCE

HotNews.ro
Dmitri Şabanov, angajat al OSCE condamnat la închisoare de ​separatiştii pro-ruşi, Foto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images
Dmitri Şabanov, angajat al OSCE condamnat la închisoare de ​separatiştii pro-ruşi, Foto: Valery Melnikov / Sputnik / Profimedia Images

Separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei l-au condamnat, luni, la 13 ani de închisoare pe un angajat al Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), pe care l-au acuzat de „înaltă trădare”, scriu agenţiile ruse de presă.

„Judecătorii îl găsesc pe Dmitri Şabanov vinovat (…) şi îl condamnă la ispăşirea unei pedepse de 13 ani de închisoare”, a anunţat „curtea supremă” a autoproclamatei Republici Populare Lugansk, după cum relatează agenţia rusă de presă RIA Novosti, preluată de AFP și News.ro.

Dmitri Şabanov – încarcerat din aprilie – a fost acuzat de către „autorităţile” pro-ruse de furnizarea unor „informaţii confidenţiale” unor servicii de informaţii străine, între care şi Agenţia Centrală americană de Informaţii (CIA).

Potrivit separatiştilor, Dmitri Şabanov a comis aceste fapte de „înaltă trădare” în perioada august 2021 – aprilie 2022, pe când lucra ca asistent de securitate la OSCE, la baza de patrulare avansată de la Stanovskaia.

În aprilie, „ministerul securităţii de stat” din Lugansk a anunţat că i-a arestat pe Dmitri Şabanov şi pe Mihail Petrov, alt angajat al OSCE din regiune.

OSCE a condamnat săptămâna trecută „fără echivoc” acuzaţiile formulate împotriva celor doi angajaţi ai săi şi a denunţat „aşa-zise «proceduri judiciare» total inacceptabile”.

„Ei sunt deţinuţi în mod nejustificat, pe baza unor acuzaţii fabricate piesă cu piesă”, a denunţat într-un comunicat OSCE, care a cerut ca cei doi să fie eliberaţi imediat.

Misiunea locală a OSCE – desfăşurată în zona de conflict în 2014 cu scopul de a încerca să reducă tensiunile – a părăsit cele două regiuni separatiste, Doneţk şi Lugansk, în urma lansării ofensivei ruse în Ucraina, pe 24 februarie.

___

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro