Sari direct la conținut

​​VIDEO Sergei Loznitsa, regizorul filmului documentar "Maidan": Istoria incepe de la un nume. Pentru ca moartea da sens vietii

HotNews.ro
Sergei Loznitsa - regizor, Foto: Hotnews
Sergei Loznitsa - regizor, Foto: Hotnews

Regizorul Sergei Loznitsa, castigator al Marelui Premiu la Festivalul Astra Sibiu cu filmul sau documentar Maidan, expune realitatea cruda a protestelor din Kiev din iarna 2013-2014 intr-un interviu acordat Hotnews.ro. Sergei Loznitsa: „Stiu ca in centrul Kievului, acolo unde au avut loc ultimele lupte in care au murit peste 100 de oameni ucisi de lunetisti sau politie, exista un loc in care poti regasi numele lor. Istoria incepe de la nume. Pentru ca moartea da sens vietii… Moartea.”

Interviul lui Sergei Loznitsa:

Nu stiu foarte bine revolutia romaneasca. Am vazut cateva filme, dar nu am participat si nu stiu ce s-a aflat in spatele ei sau cine a pregatit o astfel de revolutie, si de ce s-a intamplat asa. Imi amintesc de un fel de revolutie care a avut loc in 1991 in Uniunea Sovietica. Am fost surprins sa vad un astfel de eveniment in 1991.

Presedintele Uniunii Sovietice, Gorbaciov, era in Crimeea si cativa oameni din Guvern au organizat un fel de puci. L-au blocat acolo si au anuntat ca totul s-a schimbat. Dupa asta a fost un soi de miscare, dar nu stiu cine a fost in spatele ei. Am fost foarte surprins. Pe atunci eram in Kiev si am iesit in strada sa vad oamenii care ar fi fost impotriva unui astfel de puci. Dar am intalnit doar vreo 200-300 de oameni, poate 500 in strada.

Dupa aceasta intamplare, Uniunea Sovietica s-a prabusit. E greu de spus, dar daca compar evenimentul la care am asistat si ceea ce s-a intamplat iarna trecuta in Kiev, sunt doua lucruri total diferite.

Nu locuim intr-un spatiu gol. Exista multe influente. Desigur, atunci cand jocul incepe, ridica semne de intrebare la toate nivele societatii sau economiei. Ridica semne de intrebare la nivel global, pentru fiecare tara. Si normal ca toata lumea vrea sa participe la acest joc intr-un fel. Daca as fi politician, de exemplu, m-as folosi de un astfel de eveniment, dar nu in tara mea. M-as folosi de eveniment in tarile vecine sau in alte tari pentru a pescui ceea ce am nevoie.

Eu cred ca au fost multe influente si multi participanti (la protestele din Ucraina n.red.), dar este dificil de spus care parte a fost mai influenta in organizarea acelor evenimente. Cred ca simplificam aceasta problema cand spunem ca aceia au fost americanii, aceia au fost rusii. Dar toti sunt impreuna. Exista si oamenii, desigur. Ce faci cand exista sute de mii de oameni care sunt gata sa moara pentru ceva. Pentru libertate, pentru demitate.

Stiu ca in centrul Kievului, acolo unde au avut loc ultimele lupte in care au murit peste 100 de oameni ucisi de lunetisti sau politie, exista un loc in care poti regasi numele lor. Se va construi un monument in acel loc. Pentru mine si pentru natiune este foarte important sa pastram memoria celor morti, chiar nume. Pentru ca pastratul numelui nu face parte din traditia rusa. Dupa cel de-al doilea Razboi Mondial au existat foate multe mormite care nu aveau numele soldatilor. E ridicol, dar asa s-a intamplat. Istoria incepe de la un nume. Pentru ca moartea da sens vietii… Moartea. Si este foarte important sa nu ascundem cum si pentru ce a murit o persoana.

Interviul integral cu regizorul Sergei Loznitsa

Interviul a fost realizat cu echipament NIKON

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro