VIDEO Simulare Bacalaureat 2013: Promovabilitate zero la patru licee din Mehedinti unde elevii au sustinut simulari ale probelor de la BAC
Elevii din patru licee din Mehedinti nu au obtinut note de trecere la simularile probelor de Bacalaureat. Promovabilitatea a fost zero la Colegiul Tehnic de Transporturi Auto, Colegiul Tehnic Decebal din Drobeta Turnu Severin, Grupul Scolar Tudor Vladimirescu din Simian si Grupul Scolar Agricol Halanga, a declarat pentru Agerpres purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Mehedinti, Dana Jenaru.
In judet exista 18 licee, iar „la restul restul unitatilor de invatamant liceale s-a inregistrat o promovabilitate de peste 50%, pe primele doua locuri situandu-se Colegiul ‘Gheorghe Titeica’ (63,81%) si Colegiul National ‘Traian’ (63,75%)”, a declarat Dana Jenaru.
Procentul de promovabilitate al liceelor din judetul Mehedinti la prima sesiune a examenului national de Bacalaureat din anul 2012 a fost de 30,89%.
Promovabilitatea la BAC in ultimii 4 ani in judetul Mehedinti:
- 2009: Promovabilitate de 98,19%
- 2010: Promovabilitate de 82,76%
- 2011: Promovabilitate de 27,5% – primul an cu camere video
- 2012: Promovabilitate de 30,89%
Licee cu niciun elev promovat la BAC au fost si in 2011, respectiv Liceul agricol Halanga si Colegiul tehnic de transporturi auto din Drobeta Turnu Severin, unde elevii au obtinut note cuprinse intre 1 si 3 (Sursa). Tot la Bacalaureatul din 2011, dar in sesiunea de toamna, din liceele din Mehedinti au fost eliminati din examenul de Limba si literatura romana 33 de elevi pentru ca au incercat sa copieze (cel mai mare numar de elevi eliminati pe judet de la acea proba).
De remarcat ca in sesiunea de toamna a Bacalaureatului 2011 judetul Mehedinti a inregistrat cea mai mare promovabilitate: 52,97% (Sursa).
- Citeste si: BAC 2011 Sesiunea a II-a – Cum explica Inspectorul general din Mehedinti rata-record de promovare de 53%
In luna noiembrie 2011, Corpul de control al MECTS le solicita inspectoratelor scolare din Mehedinti si Ilfov sa sesizeze procurorii pentru a cerceta 134 de cadre didactice, legat de fraude constatate la bacalaureat, alte 38 urmand sa fie cercetate disciplinar (Sursa).
Si in 2012, 33 de elevi din Mehedinti au fost eliminati din examenul de Limba si literatura romana pentru ca au incercat sa copieze – acesta fiind cel mai mare numar de eliminati pe judete la acea proba. (Sursa)
Paradoxal, in 2009 judetul Mehedinti avea cei mai multi absolventi de liceu cu 10 pe linie la Bacalaureat, respectiv 17 candidati, la un procent de promovare de 98,19% care plasa judetul pe primul loc in tara (Sursa). Tot in 2009 presa scria ca cel mai bun liceu din Romania se afla in Mehedinti – Colegiul National „Traian” din Drobeta Turnu Severin – unde 13 elevi au luat nota 10 din totalul de 17 inregistrati in tot judetul (Sursa).
www_server_root = ‘http://worker.contentchannel.ro/player’; if(typeof flowplayer == ‘undefined’) { document.write(”); } var domain = document.domain; var domain_split = domain.split(‘.’); var cHannel_domain = domain_split[domain_split.length-2] + „.” + domain_split[domain_split.length-1]; document.write(unescape(„%3Cscript src=’http://worker.contentchannel.ro/player/singleplayer_max/d52329d007ba83b73bd13f3a8a1d0c1a/”+ cHannel_domain +”‘ type=’text/javascript’%3E%3C/script%3E”));
Rezultatele primelor simulari: Promovabilitate de 30,25% si 43% in Olt si Cluj, la simularea BAC-ului
Simularile examenelor din cadrul Evaluarii Nationale si Bacalaureatului sunt descentralizate, potrivit Mediafax. Fiecare inspectorat scolar isi stabileste propriul calendar si propria metodologie, acestea urmand sa aiba loc pana la sfarsitul lunii aprilie. Primele simulari ale Bacalaureatului si Evaluarii Nationale au avut loc la finalul anului trecut.
Olt: Promovabilitate de 30,25% la simularea Bacalaureatului
In judetul Olt au avut loc simulari ale examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala in saptamana 10-14 decembrie. Promovabilitatea simularii la BAC este de 30,25%, iar la simularea Evaluarii Nationale 38,68% dintre elevii care au sustinut testele au luat note peste 5. Prezenta la simulari a fost de peste 90%. Anul trecut, promovabilitatea la prima sesiune a Bacalaureatului in judetul Olt a fost de 31,28%, iar in 2011 promovabilitatea a fost de 54,26% – dar atunci au lipsit camerele de supraveghere video din salile de examinare.
Dambovita: Promovabilitate de 41% la simularea Bacalaureatului
In Dambovita, promovabilitatea la nivelul intregului judet a fost de 41% la simularea Bacalaureatului. La Limba Romana promovabilitatea a fost de 47,21%. Anul trecut, promovabilitatea la Bacalaureat in judetul Dambovita a fost de 39,38%. La simularea pentru Evaluarea Nationala, note de peste 5 au obtinut 64,30% dintre elevii prezenti la Limba Romana si 31,43% la Matematica.
Braila: Promovabilitate de 49,79% la Matematica si 76,70% la Limba Romana la simularea Evaluarii Nationale
In judetul Braila a fost organizata o sesiune de simulare a examenelor de Bacalaureat si Evaluare Nationala in perioada 28 noiembrie – 13 decembrie 2012. La simularea Evaluarii Nationale 49,79% dintre elevi au obtinut note mai mari sau egale cu 5 la Matematica si 76,70% la Limba Romana. La simularea Bacalaureatului, elevii au sustinut teste la patru discipline. La Matematica au obtinut note de peste 5 – 34,42%, la Limba Romana – 74,74%, la Biologie – 46,69% si la Fizica – 34,42%.
Cluj: Promovabilitate de 43% la simularea Bacalaureatului
In judetul Cluj, elevii de clasa a XII-a au sustinut simularea examenului de Bacalaureat in perioada 3 – 6 decembrie 2012. Promovabilitatea a fost de 43%, scrie portalul Stiridecluj.ro. Valentin Cuibus, inspectorul scolar general al judetului Cluj, a declarat publicatiei citate ca la simulare s-au inscris 5.764 de elevi, dintre care au fost prezenti 4.926. Simularea Evaluarii Nationale s-a desfasurat in perioada 26-28 noiembrie, in judetul Cluj. Media rezultatelor la nivelul judetului este de 5,28: in mediul urban media rezultatelor a fost 5,80, iar in cel rural – 4,10, scrie Monitorul de Cluj.
In Bucuresti, rezultatele simularii examenului de Limba si literatura romana din cadrul Evaluarii Nationale arata ca 84.5% dintre elevii participanti au promovat. La Matematica, promovabilitatea a fost de 34,36%. In ce priveste Simularea examenelor de Bacalaureat, in Bucuresti promovabilitatea la Limba si literatura romana este de 59,09%, iar la Matematica – 23,83%.
Stelian Fedorca, secretarul de stat pentru preuniversitar din cadrul Ministerului Educatiei, declara la inceputul anului ca a cerut „inspectoratelor sa organizeze simulari pentru a vedea care este stadiul de pregatire al elevilor, urmand ca profesorii sa se concentreze apoi pe punctele slabe. Subiectele la simulari au fost concepute la nivel de inspectorat sau de scoala, pentru a-i testa pe elevi”.
Liceele cu promovabilitate scazuta la Bacalaureat 2013 scapa de sanctiuni
Amintim ca liceele cu o promovabilitate de sub 15% la Bacalaureat nu vor mai fi sanctionate, anul acesta. Ecaterina Andronescu a semnat la finalul anului trecut un ordin prin care a aprobat metodologia pe baza careia se stabileste reteaua unitatilor de invatamant preuniversitar. Ordinul elimina integral articolul introdus in metodologie in 2011 de Daniel Funeriu si care prevedea urmatoarele: „Unitatile de invatamant de nivel liceal cu un procent de promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011 vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de scolarizare diminuat cu cel putin o clasa”.
Citeste si:
- Cum scapa de sanctiuni liceele cu promovabilitate scazuta la Bacalaureat 2013
- Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant: Simularile la examenele nationale nu au fost organizate corect / Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”: Exista o relatie direct proportionala intre finantarea invatamantului si rezultatele elevilor