Sari direct la conținut

VIDEO Stelian Ion: Superimunitatea magistraților nu a fost propunerea mea / Voi cere un aviz Comisiei de la Veneția

HotNews.ro
Stelian Ion, Foto: Captura YouTube
Stelian Ion, Foto: Captura YouTube

Ministrul Justiției, Stelian Ion, a declarat luni că va cere Avizul Comisiei de la Veneția pe legea de desființare a Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, precum și pe amendamentul care dă superimunitate magistraților, în sensul că trimiterea lor în judecată nu poate fi făcută decât cu avizul CSM. Stelian Ion a precizat că acest ultim aspect nu a fost propunerea sa.

„Eu sunt cel care a eliminat acea variantă din proiectul inițial de lege. În momentul în care am avut niște variante de lucru, în urma acelor analize și discuții a rămas ca variantă acest amendament. Nu eu am venit. Cel mai bine ar fi fost să-și asume fiecare câte o propunere. Această variantă a fost asumată. Acest amendament a fost adoptat în Camera Deputaților ca o variantă de compromis. E asumat de cei care au votat acest amendament. Ar trebui asumat de cei care au spus că e nevoie de garanții suplimentare, fără a aduce alte amendamente și alte așa-zise garanții. Voi trimite o solicitare de aviz Comisiei de la Veneția pe această lege și acest amendament. (…) Dacă va trece și de senat cu această imunitate suplimentară, vin legile Justiției unde nu se găsește această variantă”, a spus ministrul Justiției.

Stelian Ion a prezentat luni într-o conferință de presă proiectele legilor justiției.

Cele mai importante declarații ale ministrului Justiției:

  • Justiția are nevoie de o haină nouă. Este un pachet legislativ construit cu migală. Consultarea publică a fost una consistentă. Am ținut cont de toate propunerile pe care le-am primit și a rezultat această variantă care pentru mine este una foarte, foarte bună.
  • Acest fundament noi ar putea să ne ajute și în ridicarea MCV.
  • O greșeală făcută în ultimii ani e că s-a legiferat în funcție de persoane. Nu ne-am uitat la persoane, ci la a găsi soluții echilibrate.
  • Una dintre cele mai importante chestiuni a fost numirea procurorilor de rang înalt. Soluția e ca astfel de numiri să nu mai fie controversate. Am conferit un rol mai important CSM, avizul CSM cel negativ are valoare de aviz conform.
  • Ministrul Justiției înaintează o propunere CSM. Dacă avizul e negativ, procedura se întrerupe. Ministrul poate reveni cu altă propunere.
  • O chestiune foarte importantă ține de revocarea procurorilor de rang înalt. Este important să existe posibilitatea ca procurorul revocat să se adreseze instanței.
  • Am crescut durata mandatelor pentru funcțiile de conducere. Un mandat de trei ani e foarte puțin. Am considerat că un mandat de patru ani e suficient.
  • Am eliminat restricțiile referitoare la libertatea de exprimare a magistraților.
  • O modificare importantă la alegerea membrilor CSM: vor fi aleși pe viitor de toți magistrații la nivel național. Nu se vor mai face alegeri pe trepte. Vine în sprijinul creșterii reprezentativității membrilor CSM.
  • Despre superimunitatea magistraților: Eu sunt cel care a eliminat acea variantă din proiectul inițial de lege. În momentul în care am avut niște variante de lucru, în urma acelor analize și discuții a rămas ca variantă acest amendament. Nu eu am venit. Cel mai bine ar fi fost să-și asume fiecare câte o propunere. Această variantă a fost asumată. Acest amendament a fost adoptat în Camera Deputaților ca o variantă de compromis. E asumat de cei care au votat acest amendament. Ar trebui asumat de cei care au spus că e nevoie de garanții suplimentare, fără a aduce alte amendamente și alte așa-zise garanții. Voi trimite o solicitare de aviz Comisiei de la Veneția pe această lege și acest amendament.
  • Dacă va trece și de senat cu această imunitate suplimentară, vin legile Justiției unde nu se găsește această variantă.

Ministerul Justiției a transmis vineri Consiliului Superior al Magistraturii propunerile de modificare și completare a celor trei legi ale justiției. Una dintre modificările importante aduse legii privind statutul magistraților vizează procedura de numire a procurorului general și procurorilor șefi ai DNA și DIICOT.

Astfel, au fost trimise CSM pentru avizare propunerile de modificare și completare a Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor si procurorilor, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciară și a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii.

Consultă aici:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro