Sari direct la conținut

​​VIDEO Texas: Discursul pasionant al elevei Paxton Smith în apărarea avortului devine viral

HotNews.ro
Smith Paxton, Foto: youtube.com
Smith Paxton, Foto: youtube.com

Paxton Smith, o elevă din Texas, a profitat de discursul său de promovare pentru a lansa o tiradă pasională împotriva legilor care limitează sever posibilitatea avortului în acest stat conservator american, devenind viral și atrăgând laudele mai multor personalități precum Hillary Clinton, potrivit AFP.

„Refuz să renunț la platforma mea (…) pe măsură ce se desfășoară un război împotriva corpului meu și un război împotriva drepturilor mele”, a spus Paxton Smith pe scenă la ceremonia de absolvire a școlii Lake Highlands din Dallas, pe 30 mai.

La începutul aceleiași luni, guvernatorul republican din Texas a semnat o lege care interzice avorturile după șase săptămâni de sarcină, chiar și în cazurile de viol și incest, ca parte a unei ofensive conduse de statele conservatoare ale SUA împotriva dreptului la avort.

„Am vise, speranțe, ambiții. Fiecare dintre fetele care au absolvit astăzi le are. Ne-am petrecut întreaga viață lucrând pentru viitorul nostru și, fără consimțământul sau sfaturile noastre, controlul asupra viitorului nostru ne-a fost retras.”, a spus ea.

„Sunt îngrozită de ideea că dacă contracepția mea eșuează, că dacă sunt violată, atunci speranțele și eforturile mele nu vor mai conta”, a adăugat eleva vizibil emoționată.

Discursul, diferit de cel aprobat de administrația școlii sale, a fost vizionat de câteva milioane de ori pe internet și a fost lăudat de Hillary Clinton.

„A fost nevoie de curaj. Vă mulțumesc că nu ați tăcut Paxton Smith”, a aplaudat fostul candidat democrat la președinție.

Înainte de Texas, alte zeci de state, inclusiv Louisiana și Georgia, au adoptat, de asemenea, legi pentru interzicerea avorturilor de îndată ce bătăile inimii fetale sunt vizibile, în jurul celei de-a șasea săptămâni de sarcină, în timp ce multe femei ignoră, chiar dacă sunt însărcinate.

Toate aceste legi au fost anulate în instanță, deoarece încalcă jurisprudența Curții Supreme a Statelor Unite care a recunoscut dreptul la avort atâta timp cât fătul nu este viabil, adică între 22 și 24 de săptămâni.

Curtea Supremă a SUA a acceptat să revizuiască decizia de reper Roe v. Wade privind avortul

Curtea Supremă a Statelor Unite a admis luni, 17 mai, să revizuiască decizia de reper Roe v. Wade din 1973 care a legalizat avortul la nivel național, acceptând să analizeze o lege din statul Mississippi care interzice avorturile după 15 săptămâni de sarcină, anunță Reuters și CNN.

Judecătorii au fost de acord să audieze cazul în următoarea sesiune a Curții care va începe în luna octombrie și se va încheia în iunie 2022, aceștia urmând să delibereze asupra răsturnării unei părți centrale a deciziei din urmă cu aproape 50 de ani.

Majoritate conservatoare

Decizia Roe v. Wade a recunoscut că abilitatea unei femei de a obține un avort reprezintă un drept constituțional garantat de dreptul la viața privată. O hotărâre din 1992 a Curții într-un alt caz a reafirmat decizia, interzicând legile care plasează „o povară nejustificată” asupra posibilității unei femei de a obține un avort.

Activiștii anti-avort speră că instanța supremă a SUA să răstoarne decizia Roe v. Wade sau să limiteze sfera de aplicare a acesteia după ce conservatorii au obținut o majoritate de 6-3 la Curtea Constituțională ca urmare a confirmării de către Senat a judecătoarei Amy Coney Barrett, a treia nominalizare a fostului președinte republican Donald Trump.

În luna iunie a anului trecut Curtea a declarat neconstituțională o lege privind avortul din statul Louisiana care impunea restricții asupra medicilor care efectuează procedura.

Însă decizia a fost pronunțată înainte ca fosta judecătoare liberală Ruth Bader Ginsburg, o apărătoare înfocată a drepturilor reproductive, să se stingă din viață și să fie înlocuită de Barrett.

Judecătorul-șef al Curții, conservatorul Justin Roberts, s-a alăturat la momentul respectiv judecătorilor liberali în pronunțarea deciziei. Acesta a subliniat însă că a făcut acest lucru doar fiindcă s-a simțit obligat de jurisprudența Curții, aceasta invalidând în 2016 o lege similară adoptată în Texas.

Legea din Mississippi, la fel ca altele trecute în legislativele din state conduse de republicani, a fost adoptată ca o provocare directă la adresa Roe v. Wade în speranța că schimbarea majorității la Curtea Supremă în favoarea conservatorilor ar putea răsturna decizia din 1973.

Citește și:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro