Sari direct la conținut

VIDEO Tinerii și afișele din campania electorală: Între „o să merg la vot” și „nu cred în așa ceva” / Vizualul campaniei în alte state UE

Colaj afișe electorale, iunie 2024 , Foto: David Leonard Bularca / HotNews
Colaj afișe electorale, iunie 2024 , Foto: David Leonard Bularca / HotNews

Cu câteva zile înainte de alegerile din 9 iunie, când ieși pe stradă este imposibil să nu îți sară în ochi cel puțin un afiș electoral colorat, cu fața unui candidat care te îndeamnă să îl votezi. Totuși, au vreun efect aceste afișe? HotNews.ro a întrebat oameni din București dacă le-au atras atenția afișele și dacă le-a rămas în minte un anumit slogan din partea vreunui candidat. Împreună cu publicații partenere din Bulgaria, Spania și Cehia – din cadrul proiectului PULSE – vă prezentăm și cum arată sloganurile și afișele electorale din aceste țări europene.

  • Acest articol a fost realizat în cadrul proiectului european PULSE de către Alexandra Nistor și David Leonard Bularca (HotNews.ro), Krasen Nikolov (Mediapool – Bulgaria), Lola Garcia-Ajofrin (El Confidencial – Spania) și Petr Jedlička (Denik Referendum – Cehia).
  • HotNews.ro a stat de vorbă cu șapte tineri, în fața unui panou special amenajat pentru afișele campaniilor electorale – locale și europarlamentare, lângă stația de metrou Politehnica, în București. I-am întrebat ce părere au despre sloganurile candidaților de la primării, dacă au vorbit în cercurile de prieteni despre ei și mesajele lor și dacă vor merge la vot pe 9 iunie.

Despre vizualurile și mesajele campaniei: „Toate mi se par același lucru, dar formulat diferit”

Toate persoanele cu care am vorbit – șapte tineri și un bărbat – au văzut prin oraș afișele electorale, unii dintre ei s-au oprit, au discutat despre ele cu prietenii, iar alții nu au dat neapărat importanță: „Nu citesc ce este acolo de cele mai multe ori”.

„Sunt foarte colorate și se văd peste tot, doar că mă uit puțin peste ele, nu citesc ce este acolo de cele mai multe ori. Văd fața politicianului și atât”, spune un băiat.

„E cam imposibil să le ratezi, fiind aproape peste tot. Mi-au atras atenția, unele pozitiv, unele negativ. Toate mi se par același lucru, dar formulat diferit. Deci nu pot să spun că mi se pare ceva unic la vreunul”, ne-a spus un alt tânăr.

Vizualurile candidaților din campania electorală strigă „PREZENT” și în afara orașului, susține un alt băiat.

„Am văzut și la mine, la țară, și când am mai ieșit (n.red.: prin oraș). În provincie am văzut ca sunt peste tot, mai ales cand ieși din București. Sunt foarte proeminente, îți ies așa în ochi. Mai ales cei de la partidele astea roșii… (n.red.: se întoarce cu spatele către panoul pe care sunt lipite afișele) spre exemplu PSD”, spune acesta.

„Din partea unui funcționar public să te afișezi așa, e un pic ciudat”

Dintre cele opt persoane cu care echipa HotNews.ro a vorbit, trei tineri au răspuns cu subiect și predicat la întrebarea: „Ți-a atras cumva atenția vreun slogan electoral?”.

„Al domnului Piedone. Parcă a scos niște tricouri cu «Și eu sunt interlop» și asta mi s-a părut așa… penibil, aș putea spune. Din partea unui funcționar public să te afișezi așa, e un pic ciudat”.

Campania lui Cristian Popescu Piedone, candidat la Primăria Capitalei din partea PUSL, i-a atras atenția și celui de-al doilea băiat.

„În cap mi-a rămas Piedone cu toată campania lui de pe TikTok, cu ieșitul pe scuter și vorbitul la stație: «Hai să facem», «Săpați groapa acum ca a venit primarul», «Că a dat primarul cu roata scuterului în groapă»”.

Tânărul care a spus jurnalistului HotNews.ro că „partidele astea roșii sunt mai proeminente”, a dat și un nume de politician, singurul pe care îl cunoaște de pe afișe, după cum a susținut. „Firea, știu că ea e deja sau a fost la primărie. De aici o știu. Nu mai cunosc pe altcineva”.

Bărbatul în jur de 50 de ani ne-a spus că întotdeauna a fost la vot, astfel că „la sloganuri deja nu mai sunt sensibil pentru că, în general, știu că una e promisiunea și alta este intenția”.

O să mergeți la vot pe 9 iunie?

Șase dintre persoanele cu care am vorbit au spus că intenționează să meargă la vot. Unul dintre tineri nu este din București și nu are nici viză de flotant, însă este la curent cu politica locală.

„O să merg la vot. Consider că e important ca toată lumea să meargă. Știu lume care merge la vot, n-am auzit pe cineva care să fi zis că nu va vota și asta e un lucru bun”, ne-a spus o fată.

„Majoritatea prietenilor mei vor merge la vot. În general, tineretul cred că o să meargă mult mai mult la vot acum”, este de părere un tânăr.

O a doua fată, sigură pe ea că va merge la vot, argumentează: „Mi se pare foarte important să votăm, dacă vrem să facem o schimbare. Și îmi încurajez și familia și prietenii să meargă la vot”.

Bărbatul care ne-a destăinuit că a fost de fiecare dată la vot, are o mențiune când vine vorba de votul său din 2024: „Rămâne să vedem acum ce o votez. Exact cum zicea Caragiale: «E complicat»”.

„Nu asta ne interesează la 20 de ani”

Dintre cei șapte tineri cu vârste de aproximativ 20 de ani, unul dintre aceștia ne-a spus că nu va merge la vot, întrucât „nu cred în așa ceva”.

„Nu cred în așa ceva. Cu prietenii mei în niciun caz nu vorbesc pe afară. Nu asta ne interesează la 20 de ani”.

Tinerii care s-au decis că vor vota la alegerile locale vorbesc în cercul de prieteni sau cu părinții subiecte legate de candidați, fie „ca să știu cu cine votez”, fie să „râdem de afiș sau să vorbim serios dacă e o temă care ne interesează pe noi”.

Ce mesaje au ales partidele din Cehia

Înainte de alegerile europarlamentare din acest an, scena politică din Cehia e împărțită între partidele de centru dreapta care formează coaliția aflată la guvernare și opoziția parlamentară formată din doi influenți politicieni: miliardarul Andrej Babis și liderul de extremă-dreapta Tomio Okamura.

Formațiunile de centru-dreapta aflate la putere:

  • SPOLU (Împreună) – o coaliție de trei partide conservatoare (pe modelul CDU). Sloganul pe care acestea îl afișează pe postere este „Curaj și experiență, nu ne vom pierde în Europa”
  • STAN (Primarii și independenții) este un partid de centru-dreapta unicat în Europa care este format din primarii unor mici localități sau din unele districte de orașe mari. Sloganul de pe posterele lor este „Haideți să creăm Europa, nu să o distrugem”
  • Partidul Pirat este o formațiune liberală care se adresează electoratelor liberale de centru dreapta și ecologiste de centru-stânga. Sloganul lor este „Curaj pentru Europa, curaj pentru tine”

Opoziția parlamentară:

  • ANO (Da) – o formațiune populistă din punct de vedere social și național formată în jurul miliardarului Andrej babis, care astăzi se adresează în special pensionarilor și foștilor alegători ai social-democraților. Sloganul lor este „Cehia, totul pentru tine”
  • SPD (Libertatea și Democrație Directă) – o formațiune populistă de extremă dreapta care are în centrul ei pe afaceristul Tomio Okamura. Sloganul lor este „Nu migrației, NU euro, NU război”

Campania electorală din Spania, în imagini

Peste 38 de milioane de spanioli pot vota la alegerile europene din 9 iunie, unde vor avea de ales între 34 de partide, dintre care 13 prezintă liste conduse de femei și 21 de bărbați.

PSOE (partidul socialist al premierului Pedro Sanchez) o propune Teresa Ribera, al treilea vicepreședinte al guvernului și ministru al Tranziției Ecologice. Ea îi ia locul lui Josep Borrell, actualul înalt reprezentant al UE pentru afaceri externe, care a condus formațiunea în europarlamentare din 2019.

„Mai puține bariere în calea femeilor, mai multă egalitate, mai puțină homofobie, mai multe drepturi, mai puține fonduri speculative, mai multe fonduri de recuperare, mai puține forțe împotriva migranților, mai multe plase de siguranță socială, mai puțină extremă dreapta, mai multe drepturi ale omului”, este mesajul cu care merge formațiunea în alegeri.

Unul dintre principalele videoclipuri de campanie se adresează direct alegătorului din zonele rurale, cu imagini cu suprafețe agricole.

„15,8% din populație trăiește în mediul rural, repartizată în 6.656 de comune, iar în sectorul primar lucrează aproape 748.200 de persoane. Se constată un abandon al activității agricole…”, conform videoclipului.

„Lucrurile sunt așa cum sunt.. așa este viața. NU! Viața este mișcare, schimbare, luptă, zgomot. Viitorul nu este decis. Dacă noi oamenii facem ceva, îl vom transforma”.

„Europa navighează pierdută de mult timp, în derivă, a vrut să-și caute un loc în austeritate, s-a îndepărtat de ruta drepturilor omului. Apoi a intrat în furtuna războiului, iar hărțile sale de navigație sunt întocmite de extrema dreaptă”, se menționează într-un clip de campanie care începe în mijlocul mării.

Videoclipul lor de campanie începe cu o declarație a fostului purtător de cuvânt al Partidului Popular European, Gonzalez Pons, în care acesta declară: „La Bruxelles suntem o coaliție cu Partidul Socialist, suntem o coaliție de mult timp”.

La aceste afirmații, Buxade replică: „Decizia dumneavoastră are consecințe”.

Campania în Bulgaria

În mod similar cu România, campania pentru alegerile europarlamentare din Bulgaria a trecut în plan secund după ce principalele formațiuni nu s-au înțeles pentru o rotativă guvernamentală și, astfel, au declanșat alegeri generale anticipate.

Ruperea coaliţiei dintre partidul conservator GERB şi formaţiunea liberală PP-BD, care au împărţit responsabilităţile guvernamentale în ultimele zece luni printr-o formulă de alternanţă la funcţii, a dus la alegeri, pe fondul lipsei altor majorităţi parlamentare.

Alegerile legislative din 9 iunie vor fi al şaselea scrutin în numai trei ani, o perioadă de instabilitate din cauza blocajelor şi a veto-urilor din Parlament, după un deceniu în care liderul GERB, fostul premier Boris Borisov, a dominat politica ţării.

*Nota reporterilor: Am vorbit cu persoanele intervievate despre candidații la alegerile locale, întrucât afișele pentru europarlamentare nu se găsesc peste tot în București ori sunt degradate, rupte sau dezlipite.

Proiectul PULSE este o inițiativă europeană de promovare a parteneriatelor jurnalistice transfrontaliere, co-finanțată de Comisia Europeană (DG CONNECT) în cadrul Acțiunilor Multimedia prin acordul de grant LC-02772862.HotNews.ro colaborează în cadrul proiectului cu alte publicații prestigioase din Europa: Delfi (Lituania), Deník Referendum (Cehia), cel mai mare ziar austriac Der Standard (Austria), unele dintre cele mai mari publicații din Grecia – EFSYN, El Confidencial – Spania, cel mai mare ziar polonez Gazeta Wyborcza, cel mai vechi site analitic și informațional bulgar Mediapool, una dintre cele mai mari publicații independente maghiare HVG și ziar italian cu profil economic Il Sole 24 Ore, una dintre cele mai vechi și puternice publicații din Peninsulă.

Trei organizații media transnaționale de renume – OBCT (Italia), N-ost (Germania) și Voxeurop (Franța) vor coordona activitățile proiectului.

 
Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro