Sari direct la conținut

VIDEO Un pod din Neamț s-a prăbușit, la doar câteva luni după ce a fost reabilitat / Câți bani au fost investiți în modernizare: „Vă garantez că zeci de ani nu vor fi probleme”

HotNews.ro
Pod prabusit in judetul Neamt, Foto: Colaj foto
Pod prabusit in judetul Neamt, Foto: Colaj foto

Podul de la Luțca din județul Neamț s-a prăbușit joi la doar jumătate de an după ce a fost redeschis în noiembrie 2021. La momentul prăbușirii, pe pod se aflau o dubiță și un camion, iar o persoană a fost rănită. Podul se află în subordinea CJ Neamț, instituție condusă de baronul PSD Ionel Arsene, care s-a ocupat de lucrările de reabilitare.

Podul de la Luțca din Neamț s-a prăbușit cu tot cu un camion și o autoutilitară

Purtătorul de cuvânt al Poliției Neamț, Mariana Pușcașu, a declarat pentru HotNews.ro că la momentul incidentului pe pod se aflau un camion și o autoutilitară. A fost rănit șoferul autoutilitarei – un bărbat de 56 de ani.

Primarul comunei, Gheorghe Iacob, a declarat la Digi 24, că podul, lung de 216 metri, fusese redeschis în toamnă, după reabilitare. „Astept să ajung la fața locului, sunt mobilizate acolo toate forțele”, a spus primarul, susținând că înainte de a fi redeschis „s-au făcut nenumărate măsurători”.

„Au fost instituite filtre rutiere pentru informarea conducătorilor auto și devierea traficului rutier pe Drumul Național 15 D, Roman – Gâdinți”, au declarat reprezentanții IPJ Neamț pentru Știri Neamț.

În august 2020, podul de la Luțca a intrat în reparații capitale după 30 de ani de exploatare. Valoarea investiției a fost de 8,3 milioane de lei, lucrări executate de Darcons SRL, potrivit Roman TV.

La inaugurare, șeful CJ Neamț: „Vă garantez că zeci de ani, podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă”

Președintele Consiliului Județean, Ionel Arsene, spunea într-un mesaj postat pe Facebook în 13 noiembrie, la redeschiderea podului, că au fost făcute teste de rezistență și că podul este sigur:

  • „Podul de la Luțca se deschide traficului rutier astă seară!
  • Podul de la Luțca, unul dintre cele mai mari poduri hobanate din țară, lung de 216 metri, se redeschide pentru participanții la trafic începând din seara aceasta.
  • Este un moment extrem de așteptat atât de către cei care circulă pe această rută, DJ 207A – conducători auto și locuitori ai comunelor din zonă – Sagna, Doljești, Stănița, Bâra și Boghicea, cât și de noi, cei de la Consiliul Județean Neamț, care am realizat investiția și am urmărit îndeaproape implementarea proiectului.
  • Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone, dispusă după o anumită schemă de încărcare, dar, analizând practic, niciodată nu se va putea găsi pe el o asemenea încărcătură. Măsurătorile, realizate sub acțiunea sarcinilor statice și dinamice, au dus la concluzia că podul și structura consolidată în ansamblu, prin folosirea fibrelor de carbon și a materialelor speciale, au avut un comportament normal și acest obiectiv reabilitat de către Consiliul Județean Neamț poate fi folosit în condiții de siguranță.
  • Primăvara trecută podul a intrat în reparații capitale, pentru că nu a fost modernizat niciodată de când a fost construit, adică de mai bine de 50 de ani, și nu mai prezenta siguranță în exploatare.
  • Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic!”.

În octombrie 2022, președintele CJ Neamț, Ionel Arsene, spunea că se ocupă să modernizeze județul Neamț și că podul hobanat de 216 metri de peste râul Siret, care se află în administrația Consiliului Județean, va fi redeschis înainte de termenul contractual.

De altfel, președintele CJ Neamț se laudă frecvent pe contul său de Facebook cu lucrările de asfaltare din județ sub sloganul „Fapte, nu vorbe”.

Președintele Consiliului Județean Neamț, Ionel Arsene (PSD), a fost condamnat în aprilie 2022 la 8 ani și 4 luni de închisoare într-un dosar de corupție. Decizia Tribunalului Neamț – pronunțată după patru ani de procese – nu este definitivă.

Pedeapsa dispusă de instanță este cu executare pentru trafic de influență și interzicerea unor drepturi, printre care ocuparea, exercitarea și dreptul de a fi ales în funcții publice.

Ionel Arsene a fost acuzat că ar fi primit 100.000 de euro mită pentru a interveni pe lângă Agenția Națională de Integritate.

Ionel Arsene este și președinte al PSD Neamț, începând din 2013. El este unul dintre baronii locali ai PSD și era considerat mâna dreaptă a fostului lider al PSD Liviu Dragnea.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro