VIDEO Un protest care nu s-a vazut la TV: Scandalul sub-finantarii din cercetare
Mai multi cercetatori de la Institutul National de Fizica Laserilor, Plasmei si Radiatiilor (INFLPR) s-au adunat vineri in fata Ministerului Cercetarii pentru a protesta fata de taierea de catre Ministerul Educatiei a sumelor alocate proiectelor de cercetare. „Protestam fata de aceasta taiere din pix de catre ministrul Educatiei a proiectelor de cercetare – 40% la programul Parteneriate, 55% la programul Idei”, a declarat pentru HotNews.ro George Epurescu, cercetator stiintific III la INFLPR Magurele, care a explicat care este mecanismul finantarii pe aceste proiecte.
„Au fost promisiuni tot timpul ca proiectele vor fi finantate asa cum sunt contractele, intrucat bugetul exista. Dar se pare ca sunt unele interese de grup, de partid. Stim ca atat actualul ministrul al Educatiei, cat si cel delegat al Cercetarii sunt, de fapt, pupilele doamnei Andronescu. Aceasta mafie practic condusa de doamna Andronescu a revenit in forta si incearca sa puna mana pe banii cercetarii care sunt bani albi – ei foarte usor pot fi transferati catre partide prin asa-zisele evaluari si manipulari ale proiectelor”, a declarat cercetatorul George Epurescu.
Precizam ca Mihnea Costoiu, ministrul Cercetarii, nu a putut fi contactat pana la ora difuzarii acestui material.
Epurescu sustine ca „fila de buget pentru cercetare este tinuta ascunsa”. „Nu se stie exact unde se duc banii, nu se cunosc exact capitolele din buget. (…) Solutia de moment este ca rapid sa finanteze aceste proiecte, sa puna foaia de buget pe masa. Sa cheme lumea la negocieri pentru ca aici este vorba de o lipsa de transparenta totala, asa cum spunea si Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS). Ei nu au stiut de aceasta masura a ministrului, ori ei sunt cei care coordoneaza activitatea de cercetare in minister. Totul se face pe ascuns”, a continuat cercetatorul, care este si director de Proiect Parteneriate.
Potrivit lui Epurescu, „fiecare avem un proiect sau lucram la un proiect. Mai sunt si altii in tara care ne-au sunat si ne sustin. Un proiect de trei ani are cam, in medie, doua milioane de lei. Aceasta suma se imparte in general pe la 3-4 parteneri. Asta inseamna cam 600.000 de lei pe trei ani pe persoana, adica 200.000 de lei – asta inseamna salarii, toate taxele catre stat, o regie a institutului, echipamente, deplasari.
Anul trecut s-au dat banii conform primului an, doar ca finantarea a inceput cu aproximativ trei luni intarziere. Acum, de la inceputul anului, am luat cam un salariu si jumatate. De prin februarie nu am mai luat nici un fel de salariu”.
Printre sursele acestor probleme se afla incertitudinea de la Minister, sustin protestatarii.
„In cercetare exista trei capete: ministrul delegat al Cercetarii (Mihnea Costoiu – n.red.), fostul presedinte al defunctei ANCS care este secretarul de stat cu cercetarea (Tudor Prisecaru – n.red.) si mai avem, ca o ciudatenie, ceea ce se numeste reprezentantul plenipotentiar al proiectului ELI (Nicolae Zamfir – n.red.), adica el se afla peste ministru in acest domeniu. Deci cercetarea are acum trei capete care se bat care sa traga cati mai multi bani, dar niciunul nu se gandeste la cercetatori, ci doar la interesele de grup”, a declarat George Epurescu.
„Niciodata nu au luat in serios vreo miscare de protest. Noi avem, iata, de la 40% la 55% mai mult timp pe care sa ni-l petrecem aici in fata ministerului. Avem deja acordul cu primaria pana vinerea viitoare sa protestam zilnic, in fiecare zi lucratoare intre orele 10 si 14”, a afirmat acesta.
Protestul a inceput in aceeasi zi in care membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice – CSM-ul cercetarii – au anuntat ca demisioneaza in bloc din aceasta institutie.
Motivul il reprezinta faptul ca nici in prezent nu au fost anuntate si finantate proiectele de cercetare care au castigat competitia din toamna anului trecut (in cadrul programelor Resurse Umane si Idei), intarzierea finantarii pe anul acesta pentru toate proiectele aflate in derulare din cadrul programelor Resurse Umane si Idei, toate acestea in conditiile in care tocmai a fost lansata o noua competitie a proiectelor in cadrul programului Parteneriate, anunta CNCS printr-un comunicat de presa.
„In ultimii doi ani, CNCS, alaturi de Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) si Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii (UEFISCDI), a contribuit cu toata energia la transformarea programelor de cercetare intr-un astfel de mecanism eficient prin care excelenta sa fie promovata. Din pacate insa, recent, a fost anuntat faptul ca bugetul alocat pentru anul 2013 programelor de cercetare fundamentala a suferit reduceri dramatice fata de anii precedenti”, informeaza membrii Consiliului.
Acestia precizeaza ca „toate aceste modificari au fost anuntate fara nici o consultare prealabila a CNCS. Mai mult, aceste schimbari semnificative vin in contradictie cu asigurarile primite din partea conducerii ANCS cu privire la sustenabilitatea tuturor instrumentelor de cercetare aflate in derulare. Nu in ultimul rand trebuie remarcat faptul ca aceste masuri de austeritate apar, in mod paradoxal, pe fondul lansarii in 2013 a unei noi competitii in cadrul programului Parteneriate, cu un buget mai mare decat cel din anul precedent”.
„Din acest motiv, noi, membrii Consiliului National al Cercetarii Stiintifice, am decis in unanimitate sa ne prezentam demisiile in perioada urmatoare”, informeaza CNCS.
Citeste si: